Neolaia Cyprus

Τύποι αφεντικών που δεν θέλεις να έχεις!

tipoi-afentikon3

Δράσε – Αντίδρασε – Απέφυγε αυτά τα αφεντικά.

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Όλοι μας στην τελική έχουμε κάποιον διευθυντή ακόμα και αυτοί που διευθύνουν μια ομάδα ανθρώπων. Πάντα κάποιος θα είναι πιο βαθμοφόρος από εσένα. Αν σκεφτούμε ότι ακόμα και ο πλανητάρχης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάποιοι τον εξουσιάζουν τότε θα καταλάβουμε πόσο κοντά στην αλήθεια είναι αυτό που σου αναφέρω. Αν συνεχίζεις να θεωρείς ότι εσύ δεν έχεις αφεντικό τότε δες δίπλα σου (γυναίκα/άντρας σου, τα παιδιά σου, οι γονείς σου).

Όμως είναι όλα τα αφεντικά το ίδιο. Το κάθε αφεντικό κουβαλά μέσα του τα δικά του βιώματα και ο χώρος εργασίας είναι ο πιο κατάλληλος για να εκφραστούν τα βιώματα αυτά ιδίως στους υπαλλήλους τους που σίγουρα αποτελούν το πιο εξιλαστήριο θύμα.

Ιδίως αν είσαι κάπου όπου τα αφεντικά ξεπερνούν τους 2 τότε θα συναντήσεις πολλές προσωπικότητες από αυτές που περιγράφονται στο πιο κάτω κείμενο και πραγματικά σε λυπάμαι.

Ας δούμε παρακάτω τους τύπους αφεντικών που θα συναντήσεις στην καριέρα σου

1. Το βιονικό αφεντικό (Δουλεύω 24 ώρες την ημέρα 7 μέρες την εβδομάδα)

Δεν είναι πάντα απαραίτητο κακό το γεγονός το αφεντικό σου να δουλεύει πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν σε ενοχλεί αφού ασχολείται με την δουλειά του όλη την ημέρα. Έλα όμως που αυτό δεν ισχύει στο 99% των περιπτώσεων. Στην πραγματικότητα το αφεντικό αυτό επειδή θεωρεί ότι δουλεύει αυτό 24ωρα σημαίνει ότι αυτό του δίνει το δικαίωμα να σου τηλεφωνήσει στις 3 τα ξημερώματα για να σε ρωτήσει κάτι για την δουλειά μη αντιλαμβανόμενος ότι την επόμενη μέρα το πρωί θα πρέπει να πας ξεκούραστος στη δουλειά σου για να μπορέσεις να αποδώσεις μιας και εσύ τουλάχιστον δεν γεννήθηκε με το DNA του βιονικού ανθρώπου.

2. Το αφεντικό που δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα

Από το αφεντικό σου θα περίμενες ότι θα ήταν ο άνθρωπος τον οποίο θα εμπιστευόσουν ότι θα μπορεί να σου προτείνει λύσεις για ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την δουλειά. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του (και για αυτό τον λόγο πληρώνεται με περισσότερα χρήματα από εσένα) να καταφέρνει να βρίσκει λύσεις. Αν σου τύχει όμως και το αφεντικό σου δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα απλό πρόβλημα και λειτουργεί με σπασμωδικές κινήσεις τότε θα αντιμετωπίσεις τον μεγαλύτερο τρόμο της ζωής σου.

3)Το αφεντικό το οποίο θεωρεί ότι είναι φίλος σου

Σε γενικές γραμμές είναι καλό το γεγονός ότι το αφεντικό σου προσπαθεί να είναι κοντά σου γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι ένας άνθρωπος που είναι προσιτός και θα μπορείς να μιλάς μαζί του και να ανακαλύπτεις γνώσεις τις οποίες θα σου φανούν ανεκτίμητες για την καριέρα σου. Όμως να μην φθάσουμε στο άλλο άκρο το οποίο θα δεις τα αφεντικά να προσπαθούν να το παίξουν οι «καλύτεροι φίλοι για πάντα» και στο να βγάζετε selfie μαζί. Τότε εκτός του ότι θα χάσεις πάσα ιδέα για τα αφεντικά θα υιοθετήσεις και ένα φίλο που πες την αλήθεια δεν θέλεις να τον έχεις φίλο ούτε καν στο Facebook.

4) Το αφεντικό «ξέχασα να πάρω σύνταξη»

Συνήθως είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Δεν του φτάνει το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια την εταιρεία ανέλαβαν τα παιδιά του αυτός εκεί να έρχεται κάθε μέρα στο γραφείο και να προχωρά σε συναντήσεις επί συναντήσεων για τα θέματα της εταιρείας και πολλές φορές να είναι πιο αυστηρός από αυτούς που σου παρουσίασαν ως αφεντικά σου. Προσωπικό βίωμα: έτυχε να δω σε επιχείρηση να αναλάβουν τα εγγόνια ο πατέρας να αποσυρθεί αλλά ο παππούς εκεί να έρχεται κάθε μέρα και να σε ζαλίζει με αυτά που λέει. Παρόλο όμως που τον βάζω μέσα στους τύπους των αφεντικών που δεν θα ήθελες να έχεις εγώ προσωπικά θα ήθελα γιατί μέσα από αυτά που λένε οι «αρχαίοι» της δουλειάς μπορείς να γίνεις πολύ σοφότερος άνθρωπος.

5)  Το αφεντικό που σε μισεί

Είναι το αφεντικό που μια ζωή (ή τουλάχιστον όσο δουλεύεις εκεί) θα διερωτάσαι τι του έκανες. Είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσεις πολλές φορές να κάνεις αναδρομή στα πεπραγμένα σου στην εταιρεία και δεν θα μπορείς να βρεις τι ήταν αυτό που του έκανες για να σου συμπεριφέρεται έτσι. Απλά έχε υπόψη σου ότι στην πραγματικότητα δεν του έκανες κάτι και απλά έτσι έμαθε να διαχειρίζεται το προσωπικό του. Προσπάθησε απλά να αποφύγεις την κουβέντα μαζί του γιατί το μόνο που θα καταφέρεις να αποκομίσεις είναι περισσότερα νεύρα.

6) Το αφεντικό «τη μια στιγμή φίλος σου και την άλλη σου ουρλιάζω»

Έλα πες αλήθεια αυτό το αφεντικό το είδες παντού. Είναι κάτι ανθρώπινο πιστεύω γιατί δεν το συναντάς μόνο στον χώρο εργασίας αλλά και στην κοινωνία. Όταν κάποιος είναι διευθυντής όσο καλός άνθρωπος και αν είναι (δείτε το «φίλος σου») υπάρχει τόση πίεση για να φέρουν εις πέρας την εργασία που πρέπει να διευθύνουν που δεν θα το σκεφτούν και πολύ να αρχίσουν τις φωνές (δείτε το «σου ουρλιάζω»). Αυτό το είδος αφεντικού πρέπει να το αποφεύγεις όταν συμβαίνει το δεύτερο γιατί για κάποιο λόγο θεωρούν ότι εκμεταλλεύεσαι την φιλία τους.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24»

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα