Neolaia Cyprus

4+1 τύποι Κύπριας… κόρης!

kori1

Οι ιδιαιτερότητες των θυγατέρων στις Κυπριακές οικογένειας!

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς;

Μετά το μικρό γκάλοπ που πραγματοποίησα στο γραφείο για το ποιο θα είναι το θέμα μας αυτή τη βδομάδα (γιατί πάντα οι πολλοί είναι καλύτερη επιλογή από τον ένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη μία… εμένα) καταλήξαμε το θέμα που θα ασχοληθούμε να είναι η Κύπρια κόρη!

Σε αυτήν την κατηγορία Κυπραίας, ανήκω και εγώ, και δεν ξέρω πως τα κατάφερα για άλλη μία φορά αλλά κάτι μου λέει πως θα είναι αυτοβιογραφικό και ετούτο εδώ το άρθρο. Σας έχω βγάλει κατά καιρούς τα σώψυχά μου και ξέρω ότι κάποια στιγμή ίσως μου βγει σε κακό αλλά… δεν βαριέστε, καλά να περνάμε!

Κι αν νομίζετε πως τα κορίτσια στις Κυπριακές οικογένειες είναι οι καλομαθημένες (υπάρχουν και τέτοιες) και οι άντρες κάνουν όλα τα σκληρά του σπιτικού τότε γελιέστε. Καιρός να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

  1. Οι «κάνω τη μαμά» κόρες: Κακά τα ψέματα σχεδόν όλες οι μάνες και ειδικά οι Κυπραίες, αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού έτσι ώστε τα τέκνα τους να μην κουράζονται καθόλου. Ωστόσο, είναι και μερικές μητέρες που έχουν βάλει τις κόρες τους από μικρές στο «παιχνίδι» του να συντηρεί κανείς ένα σπίτι. Είναι εκείνες που έχουν αναλάβει το μαγείρεμα, το ντάντεμα των μικρότερων αδελφών τους και όποια άλλη δουλειά δεν προλαβαίνουν οι μαμάδες τους.
  2. Οι κόρες που δεν ξέρουν να βάλουν πλυντήριο: Το τραγούδι «Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ» το γνωρίζετε; Θα μπορούσε να ήταν το soundtrack της ζωής αυτής της κατηγορίας κοριτσιών. Αλλά να σας πως και κάτι… δεν φταίνε τα κορίτσια αλλά οι μανάδες τους που δεν τους άφηναν να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δακτυλάκι. Γιατί σε αυτή την κατηγορία άνηκα κι εγώ πριν αναγκαστώ, ούσα φοιτήτρια, να μείνω μόνη μου.
  3. Οι καλομαθημένες κόρες: Πρόκειται για τα κορίτσια που κανείς, ποτέ δεν τους χαλάει χατίρι. Το «όχι» μοιάζει σε εκείνες άγνωστη λέξη. Το χαρτζιλίκι δεν τους έλειψε ποτέ. Το μεγαλύτερό τους ίσως πρόβλημα είναι τι χρώμα θα βάψουν τα νύχια τους ή τι θα φορέσουν όταν θα βγουν το βράδυ από το σπίτι. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
  4. Οι επαναστάτριες: Αν έχετε παιδιά τότε θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επανάσταση δεν είναι τόσο στο DNA των κοριτσιών όσο στα αγόρια. Ωστόσο, είναι και μερικές που νιώθουν Μπουμπουλίνες και ορθώνουν το ανάστημά τους από νωρίς. Είναι πολύ δυναμικές. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πως οι γονείς πρέπει να καταλάβουν πως τα κορίτσια δεν είναι μαγνητάκια στον κίνδυνο. Υπάρχουν οι ίδιοι κίνδυνοι έξω στην κοινωνία για ένα ανήλικο κορίτσι όσο και για ένα ανήλικο αγόρι. Φτάνει πια να διαχωρίζετε τα φύλα. Αυτό ήταν αυτοβιογραφικό.
  5. Οι «ή μικρή μικρή παντρέψου ή μικρή καλογερέψου» κόρες»: Οι περισσότεροι Κύπριοι γονείς έχουν ένα τεράστιο και ανυπέρβλητο όνειρο για τις κόρες τους. Να βρουν ένα καλό παιδί να παντρευτούν. Λες και γι’ αυτό ερχόμαστε στον κόσμο τα κορίτσια, για να βρούμε άντρα και να γεννάμε παιδιά. Όχι ότι δεν είναι σημαντική η μητρότητα αλλά δεν είναι ολόκληρος ο λόγος ύπαρξης του θηλυκού γένους. Ειδικά στην Κυπριακή κοινωνία υπάρχουν έντονες πιέσεις από τον οικογενειακό περίγυρο για παντρειά από μικρή ηλικία. Μετά τα 30 αν μείνει καμιά ανύπαντρη μπαίνει στην κατηγορία «γεροντοκόρη».

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 12 Οκτωβρίου, Φύλλο 28. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα