Neolaia Cyprus

9 + 1 τύπους που θα έχεις ως συναδέλφους!

diatazei-akatapafsta

Ποιος χαρακτήρας είσαι εσύ; Ποιους χαρακτήρες συνάντησες;

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Ο χώρος εργασίας είναι ένας από τους τόπους όπου θα συναντήσεις αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως “μικρές κοινωνίες” . Το πρώτο που συναντούμε ως μικρή κοινωνία είναι η οικογένεια, μετά το σχολείο και τέλος είναι ο χώρος εργασίας. Όπως κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της έτσι και ο χώρος εργασίας συγκεντρώνει πολλές προσωπικότητες από ανθρώπους.

Μην το γελάς ο χώρος εργασίας σου αποτελεί ένα κομμάτι του εαυτού σου. Ξοδεύεις τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας σου εκεί και διαβάζοντας το κείμενο αυτό θα καταλάβει ότι πολλές από τις προσωπικότητες που υπάρχουν στην λίστα είναι οι συνάδελφοι που έχεις. Εκτός αυτού πολλές από τις προσωπικότητες ή τουλάχιστον μία είσαι και εσύ.

Πολλές από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων είναι απλά οι άνθρωποι που δεν μπορείς να αντέξεις αλλά αναγκάζεσαι να προσμένεις τις παραξενιές τους βασιζόμενος στο γεγονός της συναδελφικής αλληλεγγύης ενώ άλλοι χαρακτήρες είναι η χαρά του γραφείου και τους οποίους δεν μπορείς να αποχωριστείς από δίπλα σου.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ας πάμε να δούμε με την σειρά ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ολοκληρώνουν με την παρουσία τους την μικρή κοινωνία ενός γραφείου

Ξεκινώντας την λίστα μας θα αναφερθούμε στους τύπους που αναφέρουν συνεχώς για τις δικές τους επιδόσεις στον χώρο εργασίας. Αποφεύγουν να δουν ότι και οι άλλοι δουλεύουν εξίσου σκληρά με αυτούς παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως υπερήρωες. Συνήθως σε περίπτωση που δουν κάποιον ότι θα αργήσει να έρθει στον χώρο εργασίας του δεν αποκλείεται να του κάνουν δημόσια επίπληξη για το γεγονός αυτό. Και όχι δεν είναι οι διευθυντές αυτοί που θα είχαν το κάθε δικαίωμα να το κάνουν αλλά είναι ο συνάδελφος σου που θα έπρεπε να προσπαθήσει τουλάχιστον να μην κάνει τον διευθυντή σου με ένα κακόγουστο τρόπο.  Επίσης για τον εαυτό τους θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Θα αυτοαποκαλέσει τον εαυτό του  ως τον υπέρτατο εργαζόμενο του γραφείου και θα αναφέρεται συνεχώς στο πόσο σκληρή δουλεία έκανε για να φέρει εις πέρας την εργασία του. Ακόμη παρόλο που δεν έχει πρόβλημα να σε κατσαδιάσει μπροστά σου αυτός ο τύπος υπαλλήλου μπορεί να σου αφήσει ένα ανώνυμο σημείωμα όπου θα σου υπενθυμίζει για τα λάθη που έκανες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά post-it που θα βρεις από αυτό τον συνάδελφο είναι το γεγονός ότι ξέχασες να γεμίσεις την καφετιέρα του γραφείου καθώς και το νερό από το ψυγείο του νερού.

xalaros

Ο επόμενος τύπου υπαλλήλου που θα συναντήσεις είναι ο κλέφτης ιδεών. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε γνωρίσει ένα από αυτούς. Είναι ίσως το πιο κοινό πράγμα που θα συναντήσεις. Για πολλούς δεν μπορώ να πω ότι το κάνουν σκόπιμα απλά αυτός είναι ο χαρακτήρας τους. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η συνέχεια της προηγούμενης προσωπικότητας. Δεν πα να βασανίζεσαι για να φτιάξει κάτι το οποίο προσπάθησες ειλικρινά πάρα πολύ για να το πετύχεις αυτός θα θεωρήσει ότι αυτή η ιδέα ή όλη η σκληρή εργασίας που έκανες είναι δική του. Πολλές φορές προσποιούνται στην αρχή ότι είναι φίλοι σου αλλά στη συνέχεια όταν θα καταφέρουν να σου εκμαιεύσουν μια πληροφορία ή μια ιδέα τότε θα γνωρίσεις το πραγματικό τους πρόσωπο. Αμέσως αυτή η ιδέα θα διαβιβαστεί στους ανωτέρους ενώ το δικό σου όνομα δεν θα μπει ποτέ ούτε καν στα credits. Μια ωραία περιγραφή που βρήκα στο διαδίκτυο για αυτή την προσωπικότητα είναι ότι αφού σου κλέψει την ιδέα τότε “θα πάρουν αύξηση καθώς επίσης και ένα γωνιακό γραφείο με θέα” ενώ εσύ θα συνεχίσεις να βρίσκεσαι στο σκοτάδι. Θα τον καταλάβει πολύ εύκολα για αυτό προσπάθησε να τον αποφύγεις ή τουλάχιστον να μην  ανοίγεσαι όταν είναι εκεί αυτός.

Ακόμα ένας τύπος που θα συναντήσεις στο γραφείο είναι ο “ξεχνώ το φαγητό μου στο ψυγείο μέχρι η μυρωδιά του να αναγκάσει τους άλλους να το πετάξουν”. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι το γεγονός ότι επειδή ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί το ψυγείο της δουλειάς περισσότερες από 1 φορά τον μήνα όταν το χρησιμοποιήσει είναι άξιος να αφήσει μέσα από Πίτσες μέχρι και την πίτα σουβλάκια λες και σε κάποια φάση μετά από 6 μέρες θα πάει να φάει αυτό το φαγητό. Απλά πρέπει να καταλάβει ότι όσο και αν το βάλει στο ψυγείο αυτά τα φαγητά είναι φτιαγμένα να μπαγιατεύουν μετά από λίγες μέρες και δεν είναι για κατανάλωση. Αυτή η κατηγορία των συναδέλφων σου είναι επίσης αυτοί που ονομάζουμε η καταστροφή της κουζίνας. Αυτό είναι γιατί εκτός από το φαγητό στο ψυγείο μπορούν να κάνουν τα πάντα χάλια στην κουζίνα του γραφείου. Μπορεί να βάλουν τα πιο απίστευτα φαγητά στο microwave τα οποία θα αφήσουν μυρωδιά για πολλές μέρες ενώ έχουν τη κακή συνήθεια πριν να φύγουν από την κουζίνα να χαλούν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Ο ομιλητικός είναι ο επόμενος τύπος συναδέλφου που θα συναντήσεις. Πολλές φορές είναι ανάμεσα στα συμπαθητικά παιδιά που θα συναντήσεις γιατί με αυτόν αποκλείεται να πλήξεις. Όμως ορισμένες φορές μιλά χωρίς να έχει κάτι να πει και καταντά ενοχλητικός. Αυτόν τον αποφεύγουμε. Μόλις ανοίξει το στόμα του μπορεί να πει την πιο βαρετή ιστορία που πιθανόν να κρατήσει ακόμα και ένα 30λεπτο. Μόλις ανοίξει το στόμα του προσπάθησε να ξεφύγεις. Αν περάσει περισσότερο από ένα λεπτό και είσαι εκεί τότε πιθανόν να περάσεις τα πιο βαρετά λεπτά της ζωής σου αφού στην πραγματικότητα δεν τον ενδιαφέρει αν τον ακούς απλά θέλει κάποιο άνθρωπο να είναι μπροστά του για να μην φαίνεται ότι μιλά μόνος του. Όμως για να μην είμαστε μόνο μουντοί θα πρέπει να πούμε ότι ο ομιλητικός άνθρωπος δεν είναι πάντα κακός αφού πολλές φορές θα αναφερθεί σε ένα κοινό τομέα ενδιαφέροντος και θα σε κάνει ακόμα εξυπνότερο.

Ας πάμε στην επόμενη κατηγορία τύπου που θα συναντήσεις στο γραφείο. Ο άνθρωπος που διατάζει ακατάπαυστα. Είναι αυτός που όλοι οι υπάλληλοι τον έχουν ως μαύρο πρόβατο. Συνήθως είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κλίμακα εργασίας και μισθού ένα σκαλί πάνω από εσένα αλλά σου συμπεριφέρεται με ύφος  χιλίων καρδιναλίων. Γενική εντύπωση για αυτό το είδος ανθρώπου είναι τουλάχιστον από τους υπαλλήλους ότι στην πραγματικότητα παρόλο που ζητά συνεχώς περισσότερη δουλειά από τους υπαλλήλους του ο ίδιος στην πραγματικότητα δεν παράγει καμία δουλειά ο ίδιος. Θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα συνεχώς χωρίς να ενδιαφέρεται να είναι εφικτά. Για να δώσουμε και μια θετική νότα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ένα αναγκαίο κακό για να πραγματώνεται η εργασία που πρέπει να γίνει.

Ο επόμενος σταθμός μας είναι ο εργασιομανής. Αυτός ο άνθρωπος είναι η επιτομή του “ζω γιατί δουλεύω”. Πέρα από τον χώρο εργασίας του δεν έχει την οποιαδήποτε προσωπική ζωή. Το πρόγραμμά του είναι το εξής. Ξυπνώ, πηγαίνω δουλεία, κάνω διάλειμμα, συνεχίζω τη δουλειά, σχολνάω, κοιμάμαι και πάλι το ίδιο τούμπλαλιν.  Δεν ενοχλεί θεωρητικά πάντα κανένα αφού το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι η δουλειά του αλλά καταντά κουραστικός γιατί σε κάποια φάση είναι καταδικαστικό ότι θα καταλήξει όπως τον 1ο τύπου συναδέλφου που αναλύσαμε στη λίστα. Συνήθως είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα δεις στο γραφείο αλλά και ο τελευταίος που θα φύγει από το γραφείο.

Ήδη βρισκόμαστε στο 7ο τύπο που θα συναντήσεις σε όποιο γραφείο και το άτομο αυτό είναι ο “κάνω θόρυβο με όποιο τρόπο μπορώ”. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μην σας μιλήσει ποτέ στο γραφείο προσωπικά. Αλλά είναι ο τύπος που πάντα θα κάνει θόρυβο. Παραδείγματα για να το καταφέρει αυτό υπάρχουν πολλά. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι να ακούει μουσική χωρίς όμως να βάζει ακουστικά αλλά να τα ακούει αυτός αλλά και όλο το γραφείο από τα μεγάφωνα του υπολογιστή. Επίσης μπορεί να μιλά στο τηλέφωνο η ακόμα και αν δεν έχει κάτι να κάνει να κάνει θορύβους με την καρέκλα. Ο λόγος που το κάνει αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορεί την ησυχία. Δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά απλά πρέπει πάντα να έχει στα υπόψη σου και την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται και οι υπόλοιποι.

koutsompolis

Το επόμενο είναι ίσος ο πιο τυποποιημένος υπάλληλος που μπορείς να συναντήσεις. Αυτός δεν είναι άλλος από τον κουτσομπόλη. Πιο παλιά θα λέγαμε ότι είναι γένος θηλυκού αλλά επειδή σαν κοινωνία εξελιχθήκαμε αυτή την στιγμή δεν μπορείς να καθορίσεις το φύλο του κουτσομπόλη. Στην πραγματικότητα δεν τον ενδιαφέρει η δουλειά αφού το μόνο που τον απασχολεί είναι τα τελευταία σκάνδαλα του γραφείου. Αυτά τα κουτσομπολιά δεν τα λέει στον οποιοδήποτε. Καταρχήν αποκλείεται να τα πει σε ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο τμήμα με εκείνον.  Ένα από τα ηθικά διδάγματα που πρέπει να σου αναφέρω είναι ότι δεν πρέπει με τίποτα να δώσεις θάρρος σε αυτό τον τύπο συναδέλφου. Επειδή πρέπει να ξέρεις ότι με το να του δώσεις θάρρος τότε σε κάποια φάση θα βρεθείς εσύ στο στόμα του και ύστερα τρέχα να κρυφτείς. Επίσης δεν αποκλείεται κάτι το όποιο διέδωσε ο ίδιος στο τέλος να εμφανιστεί ότι εσύ το διέδωσες και σου το εγγυούμαι δεν το θέλεις αυτό. Το καλό είναι ότι αν τον έχει από κοντά είναι το γεγονός ότι θα μαθαίνεις πρώτος τα πάντα όσον αφορά τα νέα της εταιρείας.

Φτάνοντας στο τέλος της λίστας θα πρέπει να αναφερθούμε και στον “παραπονιάρη”.  Ο τύπος αυτός είναι συνεχώς μουντός και παραπονιέται συνεχώς για τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία. Συνήθως παραπονιούνται για τους άλλους υπαλλήλους, για τις εργασιακές συνθήκες και τα οικονομικά του αλλά εκτός από το να παραπονιέται στους συναδέλφους του δεν κάνει κάτι άλλο πέραν από αυτό. Συνήθως αυτό που χαρακτηρίζει αυτό τον τύπο είναι ότι βρίσκεται στην εταιρεία για περισσότερο χρόνο από εσένα που ακούς τα παράπονα του και το πιο πιθανών είναι ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην εταιρεία για πολλή καιρό ακόμα.

Τελευταίος και (ίσως) ο καλύτερος τύπος υπαλλήλου γραφείου που πιθανών να συναντήσεις είναι  ο “χαλαρός”. Μερικές φορές διερωτάσαι ποια πραγματικά είναι η δουλειά του. Δεν τον είδες ποτέ σου να δουλεύει αλλά για κάποιο λόγο καταφέρνει πάντα να φαίνεται εντάξει όταν έρχεται η αξιολόγηση από τα αφεντικά. Το πιο πιθανών είναι το βρεις στον χώρο καπνιστών ή κάπου στην κουζίνα να συζητά με κάποιον παρά να τον βρεις στο γραφείο του. Είναι ίσως μια μίξη των άλλων 9 προαναφερθέντων κατηγοριών υπαλλήλων γραφείου.

Υ.Γ. Έχετε υπόψη σας ότι η πιο πάνω λίστα παρόλο που περιέχει μερικά από τα κακώς κείμενα είναι στο πλαίσιο του αστείου στο πλαίσιο και του καλοκαιριάτικου μήνα που μας φεύγει. Αν εμπίπτεις σε μια ή και σε όλες αυτές τις κατηγορίες μην αλλάξεις για κανένα. Όποιος άνθρωπος είναι πραγματικός στον χώρο εργασίας του τότε θα μπορέσει να παράγει καλύτερη εργασία από τους υπόλοιπους.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα