Neolaia Cyprus

Μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου προειδοποιεί για τα αυξημένα κρούσματα γυναικοκτονίας

gin

Το τρέχον έτος παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά γυναικοκτονίας, στα οποία ο δράστης είναι ο σύντροφος, εξάγεται από έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκής μελέτης του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία διαπιστώνει ότι οι περισσότερες δολοφονίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των γυναικών-θυμάτων και των παιδιών, αφού προηγήθηκε επαναλαμβανόμενη ενδοοικογενειακή βία. Προτείνει δε τη μόνιμη λειτουργία Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για προστασία των θυμάτων της βίας εντός της οικογένειας.

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι φόνοι γυναικών έχουν φθάσει τους τρεις, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα και αν δεν επιτευχθεί ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των Υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό.

Η έρευνα κατέδειξε ότι την περίοδο από το 2001 μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2014, σημειώθηκαν 18 υποθέσεις φόνων, στις οποίες ο σύντροφος σκότωσε τη σύντροφο του. Αυτές οι υποθέσεις άφησαν 40 ορφανά παιδιά/ενήλικες εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν και άλλα δύο σκοτώθηκαν, αφού έγιναν μάρτυρες του φόνου της μητέρας τους στα χέρια του πατέρα/πατριού τους. Στις 8 από τις 18 περιπτώσεις οι θύτες αυτοκτόνησαν, στις υπόλοιπες οι περισσότεροι δράστες είναι κατάδικοι στις Κεντρικές Φυλακές.

Παρατηρήθηκε ότι οι φόνοι έγιναν με κυνηγετικό όπλο, στρατιωτικό τυφέκιο, ή κουζινομάχαιρο, ενώ καταδείχθηκε ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών βρίσκονταν σε διάσταση ή διέμεναν μαζί και βρίσκονταν σε διαδικασία χωρισμού.

Τα ενηλικωμένα ορφανά νοιώθουν ότι το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση τους και ότι η πολιτεία εξάντλησε το ενδιαφέρον της με την καταδίκη του πατέρα τους.

Η έρευνα αποφαίνεται ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν την ευθύνη της φροντίδας τέτοιων ανηλίκων ορφανών πολύ ευσυνείδητα κάνουν ό,τι μπορούν με τα μέσα και τις εξουσίες που διαθέτουν αλλά είναι λίγοι σε αριθμό και χρειάζονται εξειδίκευση για το πολυδιάστατο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ορφανά τελούν ενώπιον του κινδύνου να παρουσιάσουν χρόνιες διαταραχές μετα-τραυματικού στρες, αυτοκτονικές τάσεις, εγκληματικότητα, κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη και ως εκ τούτου είναι σημαντική και καθοριστική στη ζωή τους η σταθερή και διαχρονική στήριξη που θα λάβουν από το περιβάλλον τους.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται οι εξής εισηγήσεις:

Άμεση προώθηση τροποποιήσεων στη Νομοθεσία, ώστε η Αστυνομία ή η Εθνική Φρουρά να κατάσχουν όπλα λόγω ενδοοικογενειακής βίας ή σοβαρής απειλής για τέτοια βία, και η επιστροφή τους να γίνεται μόνο μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη της περίπτωσης.

Στενή και συνεχή παρακολούθηση αναφορών βίας στην οικογένεια από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αξιοποιώντας και εξειδικευμένα άτομα με μερική απασχόληση ή/και εξειδικευμένους εθελοντές.

Να νομοθετηθεί η στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ αρμοδίων Υπηρεσιών ώστε να υπάρχει ανταλλαγή ενημερώσεων για την κάθε περίπτωση και οι παρεμβάσεις που θα γίνονται να είναι πιο αποτελεσματικές.

Με την έρευνα εφιστάται η προσοχή στους Δικαστές του Οικογενειακού Δικαστηρίου και στους δικηγόρους των διαδίκων συζύγων και εισηγείται όπως είναι πολύ προσεκτικοί στους λόγους που οδηγούν στο διαζύγιο, τις πιθανές απειλές που δέχεται το θύμα και να δεικνύουν προτεραιότητα στην προστασία των θυμάτων.

Καταγράφει επίσης εισήγηση όπως δοθούν ικανοποιητικές εξουσίες στο Οικογενειακό Δικαστήριο για την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τρόπο που να μη χρειάζεται να καταφύγει το θύμα ή κάποιος άλλος σε Επαρχιακό Δικαστήριο για να αιτηθεί προστασία, ενώ μία υπόθεση εξετάζεται από το Οικογενειακό Δικαστήριο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύγκρισης νομοθεσιών και πρακτικών που ακολουθούνται στην Κύπρο, την Ιταλία και τη Λιθουανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν πάνω σε προσωπικές συνεντεύξεις που λήφθηκαν από 14 ορφανά (παιδιά και ενήλικες) των οποίων η μητέρα σκοτώθηκε από το σύζυγο ή συμβίο, και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Την διεξήγαγαν, ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Καπαρδής και η μεταπτυχιακή ερευνήτρια Μαρία Κωνσταντίνου με τη συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών. Συνεργάτες του Τμήματος Νομικής στην έρευνα ήταν το Τμήμα Ψυχολογίας του Second University of Naples ( Ιταλία) και το Mykolas Romeris University (Λιθουανία).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα