Neolaia Cyprus

Tradition Re-Loaded: Η σύγχρονη προσέγγιση της παράδοσης!

tradition2

Μια όμορφη μουσική περιδιάβαση με τους βραβευμένους Τατ-Τναμπάρ στα μονοπάτια της κυπριακής μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με επιλεγμένα ποιήματα του Κώστα Μόντη.

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Το παραδοσιακό τραγούδι αποτελεί αναμφίβολα την εκδήλωση του λαϊκού προφορικού πολιτισμού αλλά και την πνευματική και ιστορική ζωή του έθνους, μεταβιβαζόμενη από τις παλαιότερες γενιές στις νεότερες, ως απόσταγμα σοφίας, παρέχοντάς μας πνευματική καλλιέργεια, αυτογνωσία και διαμόρφωση πολιτισμικής ταυτότητας.

«TRADITION RE-LOADED», μια Πρόταση με την οποία επιχειρείται η εκτέλεση γνωστών παραδοσιακών κυπριακών τραγουδιών, με μια προσέγγιση σύγχρονη, μέσα από όργανα εντελώς ασύμβατα με τα καθιερωμένα, κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμα και από λαχανικά, παραμένοντας όμως πιστοί στο πρότυπο μουσικό άκουσμα, αλλά παράλληλα διαμορφώνοντας για το κάθε τραγούδι μια ακουστική πορεία πρωτότυπη και μοναδική. Μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μουσική μας παράδοση, με ηχόχρωμα στο οποίο αναδεικνύεται η συνύπαρξη του παλιού με το σύγχρονο και η συγχώνευση αντίθετων αλλά συνάμα απόλυτα συμβατών ακουσμάτων.

Η αφηγηματική συνοδεία επιλεγμένων ποιημάτων του Κώστα Μόντη, αποδίδει φόρο τιμής σ’ έναν από τους σημαντικότερους ποιητές και συγγραφείς μας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, και ενσωματώνεται με μοναδικό τρόπο μέσα στο όλο μουσικό ταξίδι, οδηγώντας σε έναν ενδότερο επαναπροσδιορισμό των πανανθρώπινων αξιών και του ρόλου τους στο σημερινό κόσμο.

Εισιτήρια €10 / €5 μειωμένο

Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων είναι μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι μετά την παρουσίαση ταυτότητας. Άτομα με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, στο  Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ (Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 22314507.

5+1 λόγοι για να παρακολουθήσεις το Tradition Re-Loaded:

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε κι εσείς αλλά το φετινό καλοκαίρι ήταν γεμάτο από Φεστιβάλ, συναυλίες και εικαστικές εκδηλώσεις. Πιο πολύ από ποτέ. Τι εννοείς έχει φύγει το καλοκαίρι; Μέχρι να φορέσουμε μπουφάν το καλοκαίρι θα είναι ακόμα εδώ και θα πηγαίνουμε σε φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους με τα κοντομάνικα!

Ολόκληρο το καλοκαίρι ήπιαμε μπύρες σε Φεστιβάλ, απολαύσαμε καλλιτέχνες για όλα τα γούστα, ταξιδέψαμε σε χωριά του νησιού μας για τοπικές και εναλλακτικές εκδηλώσεις.

Και αυτή τη βδομάδα λοιπόν (κι ας είναι Σεπτέμβριος) σας έχουμε κάτι καλό. Κάτι αλλιώτικο. Κάτι ιδιαίτερο. Διαβάστε λοιπόν γιατί δεν πρέπει να το χάσετε.

  1. Οι συναυλίες γενικά είναι ένα τσακ ταυτισμένες με το καλοκαίρι. Εξακολουθώντας να παρακολουθούμε τέτοιου είδους θεάματα, εγκλωβίζουμε το καλοκαίρι ακόμα λίγο στις ζωές μας. Δεν θέλουμε να φύγει λέμε!
  2. Πρόκειται για μία συναυλία, η οποία σμίγει την  παράδοση με τον σύγχρονο πολιτισμό. Φέρνει το τότε στο σήμερα και δημιουργεί μία εμπειρία μοναδική.
  3. Πότε ξανά παρακολούθησες συναυλία, όπου αντί για τα κλασσικά όργανα μουσικής, υπήρχαν όργανα φτιαγμένα από λαχανικά; Ε, ήρθε η στιγμή να το ζήσεις κι αυτό αν είσαι στις 22 Σεπτεμβρίου στη Σχολή Τυφλών. Έλα, πες αλήθεια, ψήνεσαι!
  4. Η τιμή του εισιτηρίου είναι εξαιρετική αν συνυπολογίσει κανείς πως υπάρχουν και μειωμένα για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Γιατί τα όμορφα πράγματα δεν είναι ακριβά!
  5. Κι αν πιστεύεις πως δεν μπορεί να χωρέσει αρκετή τέχνη σε μία συναυλία τότε πρέπει να παρακολουθήσεις οπωσδήποτε αυτήν καθώς εκτός από όμορφες μελωδίες θα ακούσεις και στίχους του Κώστα Μόντη.
  6. Κάτι τέτοιες εκδηλώσεις που αφορούν στην παράδοση προάγουν τον πολιτισμό μας και βάζουν το λιθαράκι τους για ένα καλύτερο αύριο (κι ας σας ακούγεται ατάκα βγαλμένη από διαφήμιση για τράπεζα). Καλό είναι, λοιπόν, να τις στηρίζουμε!

Πηγή: Εφημερίδα «24»

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα