Neolaia Cyprus

Συνεργασία Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ΜΙΤΥ για υδρογονάνθρακες

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων (ΜΙΤΥ) έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας, με σκοπό την εκπαίδευση στον τομέα των υδρογονανθράκων για κάλυψη των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, και για σκοπούς έρευνας στον τομέα αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη σύναψη της συμφωνίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Νίκος Περιστιάνης ανέφερε ότι «η ενέργεια είναι πλέον σημαντική σε όλους τους τομείς της ζωής, και ειδικά η πράσινη ανάπτυξη είναι κάτι που έχει γίνει συνείδηση πλέον των σύγχρονων ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι οι υδρογονάνθρακες είναι «ευλογία για την Κύπρο» και «θα είναι μέρος της ζωής μας για τα επόμενα 100 χρόνια», σημειώνοντας ότι «οι θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργηθούν δεν είναι μερικές δεκάδες, αλλά μερικές χιλιάδες».

Ο κ. Περιστιάνης είπε ότι τα άτομα που θα ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα θα πρέπει να ετοιμαστούν σωστά και ότι «σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλουν και τα δύο κέντρα τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα, όχι μόνο από την πλευρά μεταβίβασης γνώσεων, αλλά και από την πτυχή της δημιουργίας νέων γνώσεων μέσα από την έρευνα».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΜΙΤΥ Θεόδωρος Ευθυμίου σημείωσε ότι η ανεύρεση υδρογοναθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η προσπάθεια για την εκμετάλλευσή τους «μας βρήκε ως κράτος, αλλά και ως επιχειρηματική και εκπαιδευτική κοινότητα, απροετοίμαστους».

Όπως είπε, «εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκπαίδευση, έρευνα, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και εισαγωγή τεχνολογίας από το εξωτερικό, η Κύπρος και η κοινωνία μας δεν θα ωφεληθούν από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων».

Σημείωσε ότι για προώθηση των στόχων του, το ΜΙΤΥ έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την εξασφάλιση συνεργασίας με κυπριακά και ξένα πανεπιστήμια, αλλά και τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, γιατί θεωρούμε ότι η απόκτηση γνώσεων, αλλά και τεχνολογικής κουλτούρας στη χρήση υδρογονανθράκων, θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Πολιτικής και Επικεφαλής Προγραμμάτων Διαχείρισης Ενέργειας, Υδρογονανθράκων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μάριος Βαλιαντής αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των πόρων της Κύπρου, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ανέφερε ότι «όσο σημαντική είναι η ύπαρξη και η ορθολογιστική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μιας χώρας, άλλο τόσο σημαντική είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», επισημαίνοντας ότι «το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του φυσικού αερίου».

Ο κ. Βαλιαντής σημείωσε ότι το Κέντρο Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Πολιτικής ιδρύθηκε ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στο περιβάλλον και τη σωστή διαχείριση των ενεργειακών πόρων, βασισμένο στην επιστημονική και ακαδημαϊκή εμπειρογνωμοσύνη.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Intercollege Λευκωσίας Στυλιανός Μαυρομούστακος επεσήμανε ότι θα πρέπει να καλυφθούν από την Κύπρο οι ανάγκες τόσο σε ακαδημαϊκό προσωπικό όσο και σε τεχνικό προσωπικό, σημειώνοντας ότι σε αριθμούς το τεχνικό προσωπικό θα είναι ίσως το διπλάσιο από το ακαδημαϊκό.

Όπως είπε, το Intercollege «έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει προγράμματα που θα εκπαιδεύσουν σωστά και πιστοποιημένα νέους για να μπορέσουν να αναλάβουν το τεχνικό κομμάτι στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο είναι και πολύ μεγάλο και πολύ κερδοφόρο».

Ο κ. Μαυρομούστακος σημείωσε ότι «για να εγκαταστήσουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο, χρειαζόμαστε εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε», προσθέτοντας ότι «ένα πράγμα είναι να λέμε ότι θέλουμε θέσεις εργασίας και άλλο είναι αν θα έχουμε τη δυνατότητα ως Κύπριοι να διεκδικήσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας».

Το Κέντρο Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Πολιτικής είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με έδρα την Κύπρο και δραστηριότητες τόσο στην Κύπρο όσο και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Είναι διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο που εστιάζεται σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, με στόχο την προώθηση της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και γενικότερα σε όλη την Κύπρο.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων (ΜΙΤΥ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Κύπρο και με δραστηριότητες τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σκοπός του η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα