Neolaia Cyprus

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα

mathites8

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα, διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, κατά την επίσκεψη της στο Α` Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Τάσου.

«Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής καθηκόντως θεώρησε σκόπιμο όπως επισκεφτεί και δει επί τόπου την όλη εξέλιξη της λειτουργίας των σχολείων μας. Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε το πρωί το Α` Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας όπου σε κοινή συνεδρία με την διεύθυνση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή γονείς, εκπαιδευτικούς, Δήμαρχο, Σχολική Εφορεία, διαπιστώσαμε ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, ομαλά χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα . Αυτή ήταν η εικόνα που αποκομίσαμε ως Επιτροπή από το συγκεκριμένο σχολείο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο Δημοτικό Σχολείο είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους μικρούς μαθητές οι οποίοι τους παρουσίασαν και ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. «Θέλω να συγχαρώ τόσο τη διεύθυνση, αλλά και τα παιδιά για την παρουσία τους παρόλο που ήταν το ξεκίνημα, ήταν η δεύτερη μέρα, εντούτοις κατάφεραν να μας παρουσιάσουν και κάτι από την δουλειά που γίνεται στο σχολείο», συμπλήρωσε.

  • Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο κ. Τάσου είπε ότι στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου εκεί είχαν συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και με τους εκπροσώπους των φοιτητικών οργανώσεων και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας.

«Είχαμε μία ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου από το Πρύτανη και από τα μέλη του ΔΣ. Μας είχαν θίξει και κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ένα από τα θέματα που μας έχουν πει είναι το θέμα της συντόμευσης της σύστασης του Φορέα για την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι υπήρξε βελτίωση στο θέμα της βίζας για τους ξένους φοιτητές, που προβλημάτιζε τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Επίσης, το θέμα παροχής διευκολύνσεων από το κράτος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια για να μπορούν να αναπτυχθούν ευρύτερα γιατί υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τα έξοδα λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων σπουδών των κυπριακών Πανεπιστημίων με άλλα κράτη, γιατί χωρίς την αμοιβαία αναγνώριση δεν είναι εύκολο να έρχονται φοιτητές από το εξωτερικό να σπουδάζουν στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Κάποια προβλήματα, συνέχισε ο κ. Τάσου, υπάρχουν όσον αφορά και την αναγνώριση από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π της Ελλάδος, στα οποία θέματα το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν.

«Οι φοιτητές από πλευράς τους μας είχαν θέση επιτακτικά το θέμα της μείωσης των διδάκτρων γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους. Το Πανεπιστήμιο είπε ότι είναι διατεθειμένο να δει τις περιπτώσεις και μάλιστα εισηγήθηκαν στους φοιτητές όταν εντοπίζουν οποιαδήποτε τέτοια προβλήματα να επικοινωνούν για να μπορούν να επιλύουν το πρόβλημα, βέβαια χωρίς να σημαίνει ότι θα τους χαρίσουν τα δίδακτρα, αλλά θα γίνονται διευκολύνσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τάσου είπε ότι ο φοιτητής αν δεν εξοφλήσει οφειλόμενα δίδακτρα δεν μπορεί να πάρει πτυχίο.

«Επίσης, έχουν ένα ψηλό κόστος οι φοιτητές όσον αφορά την αγορά των βιβλίων και εδώ είχαν κάνει κάποιες εισηγήσεις προς το Πανεπιστήμιο είτε να εμπλουτίσει την βιβλιοθήκη είτε οι καθηγητές να δίνουν σε ηλεκτρονική μορφή τα κείμενα διδασκαλίας. Επίσης έχουν πει ότι αν κάποιος φοιτητής αγοράσει τα βιβλία η βιβλιοθήκη τα αγοράζει πίσω. Βέβαια οι φοιτητές μας είπαν ότι χάνουν αρκετά από την αξία των βιβλίων. Αυτή είναι γενικά η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», πρόσθεσε.

  • Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής επισκέφτηκε και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου γιατί εκεί στεγάζεται η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2012 και προσφέρει μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.

Ο κ. Τάσου είπε πως η Επιτροπή θεώρησε φρόνιμο να δει πως ακριβώς λειτουργεί η συγκεκριμένη Σχολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας εξέφρασε την στήριξη της στο Ινστιτούτο.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού. Ο κ. Φυλακτού ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και ανέφερε ότι εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες και τα ερευνητικά προγράμματα, το Ινστιτούτο έχει τη δική του ανεξάρτητη μεταπτυχιακή Σχολή, τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Όλα τα προγράμματα της Σχολής δημιουργήθηκαν με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία των ακαδημαϊκών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και έχουν απώτερο σκοπό την επιμόρφωση των φοιτητών στους συγκεκριμένους τομείς που εξειδικεύεται το Ινστιτούτο καθώς και την αναβάθμιση των ερευνητικών του προγραμμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής, επεσήμαναν το σημαντικό έργο που διενεργεί το Ινστιτούτο και δήλωσαν τη στήριξή τους προς το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Παιδείας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τάσου, η Επιτροπή επισκέφτηκε και το εργαστήριο όπου γίνονται οι ταυτοποιήσεις DNA. «Ήταν για μας μια ξεχωριστεί εμπειρία όσον αφορά τα μέλη της Επιτροπής που είχαμε δει τις διαδικασίες και που μας εξήγησαν με ποιο τρόπο γίνεται το DNA», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τάσου είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψης τους στο Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας δεν ήταν να αναλύσουν το ευρύτερο πρόβλημα παιδείας είτε λέγονται αναλυτικά προγράμματα είτε αξιολογήσεις των προγραμμάτων είτε καθηγητών είτε των δασκάλων, αλλά πήγαν για να δουν πως λειτουργεί σήμερα η σχολική μονάδα.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί τρία σχολεία στην Επαρχία Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα