Neolaia Cyprus

Παν. Νεάπολις: Συνέντευξη με τον καθηγητή Πέτρο Σιβιτανίδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΟ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗ (1)

Ο Δρ. Σιβιτανίδης είναι κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά των ακινήτων από το Μ.Ι.Τ. στις ΗΠΑ και είναι ο διευθυντής των προγραμμάτων στο Real Estate στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Έχει εργαστεί με επιτυχία επί σειρά ετών ως διευθυντικό  στέλεχος σε μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες  στον τομέα των ακινήτων σε ΗΠΑ, ΗΒ και Ελλάδα (CBRE Investors, AXA Real Estate, DTZ).

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ;

Ο χώρος των ακινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και τοπικά στην Κύπρο. Στην τοπική οικονομία, καθημερινά γίνεται λόγος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις εκποιήσεις ακινήτων και το θεσμικό πλαίσιο που εξετάζεται από τη βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι εύκολα αντιληπτό πως πλέον οι ανάγκες της αγοράς για εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των ακινήτων είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Επιπλέον, με τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για καλύτερο έλεγχο και εποπτεία, έχει θέσει ως βασικό όρο στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς  την επανεκτίμηση των υποθηκευμένων εμπορικών ακινήτων ανά έτος, και των οικιστικών ακινήτων  κάθε τρία έτη. Αυτό σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες ενστάσεις για τη νέα Γενική Εκτίμηση αναμένεται να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας για πτυχιούχους εκτιμητές.  Πιστεύω ότι με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας – η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Κυπριακή οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2015 – εκτός  από τον κλάδο των εκτιμήσεων όπου η ζήτηση για εργατικό δυναμικό είναι ήδη μεγάλη, θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση και για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στην ανάπτυξη ακινήτων και τα κτηματομεσιτικά. Πάντως στον τομέα των Εκτιμήσεων βλέπουμε ότι ήδη οι θεσμικοί εργοδότες είναι πολύ πιο επιλεκτικοί όσον αφορά τα προσόντα και εκπαίδευση των Εκτιμητών που προσλαμβάνουν.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα έχουν πολλαπλές προοπτικές όσον αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Κατ’ αρχήν το προπτυχιακό πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από το ΕΤΕΚ. Το ΕΤΕΚ είναι ο αρμόδιος από την πολιτεία φορέας που εξασφαλίζει και κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκτιμητή. Ως εκ τούτου οι απόφοιτοι του τετραετούς μας προγράμματος, μπορούν να εγγραφούν άμεσα στο Επιμελητήριο και να εξασκήσουν το επάγγελμα του Εκτιμητή. Εξίσου σημαντική είναι και η αναγνώριση του προπτυχιακού μας προγράμματος από το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Οι απόφοιτοί μας μπορούν αφού αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία και περάσουν τις ανάλογες εξετάσεις, να αποκτήσουν και την άδεια του κτηματομεσίτη. Πέραν αυτών των δυο επαγγελματικών κατευθύνσεων θα μπορούν επίσης να εργοδοτηθούν σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών όπως σε εταιρείες Ανάπτυξης Γης, εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητα, εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων, στα τμήματα Real Estate μεγάλων επιχειρηματικών συμβούλων (PWC, Deloitte, KPMG, Ernst & Young, κτλ.), σε τράπεζες, και σε δημόσιους/ημικρατικούς οργανισμούς (Κτηματολόγιο, Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, κτλ.)

ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΣΤΟ REAL ESTATE?

Πέραν του προπτυχιακού προγράμματος, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις προσφέρει και μεταπτυχιακό στο Real Estate το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από το Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) που θεωρείται παγκόσμια ως ο κορυφαίος επαγγελματικός σύλλογος στον τομέα των ακινήτων. Το μεταπτυχιακό στο Real Estate παρέχει δυνατότητα  κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Κτηματομεσιτικά (σε συνδυασμό με πρακτική πείρα και εξετάσεις) και στις Εκτιμήσεις Ακινήτων από το ΕΤΕΚ (μετά και την επιτυχή συμπλήρωση 4-5 μαθημάτων από το προπτυχιακό πρόγραμμα στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων κατά υπόδειξη της αρμόδιας επιτροπής του ΕΤΕΚ). Το πρόγραμμα προσφέρει μια σφαιρική αντίληψη και γνώση του τομέα και, ως εκ τούτου, προετοιμάζει τους απόφοιτους για διοικητικές θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών  και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων. Το μεταπτυχιακό μας είναι ιδανικό τόσο για αυτούς που απασχολούνται ήδη στο χώρο και δεν έχουν επαγγελματική κατοχύρωση, όσο και για αυτούς που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους και να αποκτήσουν τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσουν στο χώρο των ακινήτων.

ΓΙΑΤΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ REAL ESTATE ΣΤΟ ΝΕΑΠΟΛΙΣ?

Κατ’ αρχή θέλω να το τονίσω ότι όλοι στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, και διδακτικό προσωπικό και διοίκηση, δουλεύουμε σκληρά για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου διδασκαλίας, που είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του οράματος του ιδρυτή του Πανεπιστημίου.  Γι’ αυτό τα μαθήματα διδάσκονται από καθηγητές με πολύχρονη πείρα διδασκαλίας και εξειδίκευσης στο αντικείμενο του μαθήματος. Πέραν τούτου, η αριστεία των προγραμμάτων μας διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΤΕΚ (προπτυχιακό) και το Royal Institute of Chartered Surveyors (μεταπτυχιακό) που τα σύγκριναν με τα κορυφαία προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως αυτά του Reading. Θα πρέπει να τονίσω πως το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έγκειται στο ότι οι φοιτητές μας εκτός από τα Διεθνή Πρότυπα, εξειδικεύονται και στην τοπική νομοθεσία και πρακτική, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν τα ιδρύματα του εξωτερικού. Ως εκ τούτου οι απόφοιτοί μας είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από τους απόφοιτους πανεπιστημίων του εξωτερικού στη διεκδίκηση θέσεων στην Κύπρο. Πέραν της ποιοτικής εκπαίδευσης, της καινοτόμου έρευνας, των άρτιων εγκαταστάσεων, και της υψηλής μαθησιακής τεχνολογίας που προσφέρει το Νεάπολις, οι σπουδαστές των προγραμμάτων στο Real Estate έχουν μια πλήρη και ευχάριστη φοιτητική εμπειρία αφού το Πανεπιστήμιο διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την ψυχαγωγία τους, την ανάπτυξη των προσωπικών τους ενδιαφερόντων και την ψυχολογική τους υποστήριξη.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα