Neolaia Cyprus

Τρεις οι στόχοι της χρονιάς δηλώνει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας

kadis

Η επόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και δυσκολίες, υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε ότι για τη φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο έθεσε τρεις στόχους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επίκαιροι.

Όπως είπε, ο πρώτος στόχος αφορά στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, ο δεύτερος αφορά στα ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και ο τρίτος αφορά την άντληση διαχρονικών διδαγμάτων από τους αγώνες των Κυπρίων για την ελευθερία.

Ερωτηθείς πόσοι μαθητές θα φοιτήσουν φέτος στα σχολεία, ο κ. Καδής είπε ότι στη μέση γενική εκπαίδευση, ανέρχονται συνολικά σε 42.205 έναντι 43.340 την προηγούμενη χρονιά, ενώ και τα τμήματα θα είναι μειωμένα στα 1.935 τμήματα έναντι 1.996 πέρσι.

Έχουμε μείωση σε σχέση με πέρσι και είναι στη βάση αυτών των αναγκών που προκύπτουν και οι μειώσεις σε ανάγκες εκπαιδευτικών. Ένας λόγος της μείωσης αυτής είναι και η τάση που υπάρχει για να επιλέγουν οι μαθητές μας την τεχνική εκπαίδευση. Επίσης, υπήρχε μία κατηγορία συμπολιτών μας οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έφυγαν από την Κύπρο και αυτό οδήγησε στον περιορισμό του αριθμού των μαθητών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη δημοτική εκπαίδευση έχουμε 48.765 μαθητές σε σχέση με 48. 645 την περσινή χρονιά και θα λειτουργήσουν 2.670 τμήματα σε σχέση με 2.639 πέρσι, ενώ στην τεχνική εκπαίδευση θα φοιτήσουν 4.800 μαθητές γύρω στους 250 μαθητές περισσότεροι.

Σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν φέτος είναι συνολικά γύρω στους 11.840, αριθμός παρόμοιος με τον περσινό αριθμό εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στα σχολεία μας.

Όσον αφορά τους άπορους μαθητές, ο κ. Καδής είπε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ούτως ώστε τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια να την έχουν και έχει διασφαλιστεί ότι και φέτος θα στηριχθούν με πρόγευμα (σάντουιτς και χυμό) 13.000 παιδιά παγκύπρια.
Αναφορικά με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, ο κ. Καδής είπε ότι στόχος είναι να διαμορφώσουν ένα νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο θα συνδέεται και με το σύστημα πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια, προαναγγέλλοντας διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του χρόνου.

Είπε, παράλληλα, ότι θέλουν από φέτος να δώσουν το στίγμα της περαιτέρω αυτονόμησης των σχολικών μονάδων γι` αυτό και θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις εγκυκλίους στα σχολεία. «Και εγώ προσωπικά θα περιορίσω τον αριθμό των μηνυμάτων που στέλνονται από τον Υπουργό στα σχολεία», ανέφερε.

Όσον αφορά τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Καδής είπε ότι στη βάση των εισηγήσεων της, το Υπουργείο διαμόρφωσε ένα πλάνο στρατηγικής, το οποίο περιλαμβάνει τα σημαντικότερα από τα θέματα που έθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα στις εκθέσεις της, και πρόσθεσε ότι τα θέματα που τέθηκαν από αυτήν εντάσσονται στο πλάνο ως τίτλοι και όχι ως περιεχόμενο.

Ερωτηθείς για τις επαφές με τους εκπαιδευτικούς φορείς, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι πολύ χρήσιμο όχι μόνο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά με κάθε φορέα που ασχολείται με τα θέματα της εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας, να διατηρούν ανοικτή επικοινωνία.
Ακολουθεί ολοκληρωμένη η συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή στο ΚΥΠΕ:

Ερ: Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με την παρουσίαση των δασκάλων και των καθηγητών στα σχολεία. Τα σχολεία είναι έτοιμα για να υποδεχθούν εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές, κ.λπ.;

Απ: Εδώ και αρκετούς μήνες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ξεκίνησε μια προσπάθεια συστηματικής προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερα μέσα στον Αύγουστο αυτή η προσπάθεια εντατικοποιήθηκε και σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η επόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και δυσκολίες.

Μπορούμε να αναφερθούμε και στις τρεις παραμέτρους που συνδέονται με την ομαλή έναρξη της νέας χρονιάς.

Στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής, έχουν επιθεωρηθεί όλα τα σχολεία, ένα προς ένα, σε όλες τις επαρχίες και έχουν καταγραφεί τα σχολεία στα οποία χρειαζόταν να γίνουν εργασίες. Σε 41 συνολικά σχολεία οι εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Υπάρχει και μια σειρά από σχολεία στα οποία τα έργα συνεχίζονται και εκεί έχει καταβληθεί πολύ συστηματική προσπάθεια, ούτως ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να μην υπάρχει κανένα ζήτημα που να θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των μαθητών ή του εκπαιδευτικού προσωπικού, και γενικότερα των εργαζομένων στα σχολεία μας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 42 σχολεία, στα οποία αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί όλα τα έργα να ολοκληρώνονται μέσα στους δύο μήνες του καλοκαιριού. Προσωπικά θεωρώ το γεγονός αυτό ότι είναι και ένδειξη της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμισης της υποδομής που διαθέτουμε στα σχολεία μας, διότι αν γίνονται έργα στα σχολεία αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε στη βελτίωση, την αναβάθμιση και την επέκταση των σχολικών μας μονάδων. Επαναλαμβάνω όμως ότι, όπου γίνονται έργα, θα διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τα σχολεία θα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον πλήρους ασφάλειας.

Η δεύτερη παράμετρος που συνδέεται με την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι τα βιβλία. Στο θέμα αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των βιβλίων έχει σταλεί στα σχολεία ήδη. Δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα ως προς την επάρκεια σε βιβλία στις σχολικές μας μονάδες. Εάν μείνει ένας μικρός αριθμός βιβλίων που δεν θα παραδοθούν, αυτά δεν θα είναι βιβλία που είναι απαραίτητα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά μεταγενέστερα. Για όλα τα μαθήματα τα οποία ξεκινούν τώρα θα υπάρχουν βιβλία στα σχολεία. Έχει φθάσει στα σχολεία πέραν του 95% των βιβλίων και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί η παράδοση. Επίσης, αφήσαμε στο τέλος την παράδοση κάποιων βιβλίων, τα οποία είναι και πολύ ακριβά και θελήσαμε να τα στείλουμε στα σχολεία μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο κλοπών από τα σχολεία.

Όσον αφορά το θέμα της στελέχωσης, με μια συστηματική προσπάθεια η οποία περιλάμβανε και την αναγκαία διαβούλευση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, θεωρώ ότι καταφέραμε να στελεχώσουμε πλήρως τα σχολεία μας. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι για όλα τα μαθήματα και για όλες τις τάξεις θα υπάρχει επάρκεια εκπαιδευτικών. Αυτό που συζητείται, ιδιαίτερα στην περίπτωση της μέσης εκπαίδευσης είναι ότι λόγω του μειωμένου αριθμού των μαθητών – πάνω από 1.100 – και λόγω των επιλογών που κάνουν οι μαθητές στα μαθήματα τους, ένας μικρός αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών αναμένεται να μείνουν εκτός της εκπαίδευσης. Η προσπάθεια που έχει καταβάλει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι αυτός ο αριθμός να είναι όσο γίνεται μικρότερος και αυτό που μπορούμε σήμερα να πούμε είναι ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί σε ορισμένες ειδικότητες, όπου θα έχουν μονοψήφιο αριθμό αδιόριστων συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Σημειώνω ότι σε ορισμένες άλλες ειδικότητες θα διορίσουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς από αυτούς που διορίστηκαν πέρσι, πάντοτε στη βάση των εκπαιδευτικών αναγκών.

Αν λάβουμε υπόψη ότι με την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής των εκπαιδευτικών στελεχώνονται ικανοποιητικά οι διευθυντικές ομάδες των σχολείων μας, θεωρούμε ότι και στο επίπεδο της στελέχωσης υπάρχει επάρκεια και νομίζω ότι η φετινή χρονιά ξεκινά κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Ερ: Η διδακτέα ύλη έχει καθοριστεί; Θα υπάρξει κάποια ενημέρωση των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας;

Απ: Οι πρώτες μέρες μέχρι να έρθουν οι μαθητές μας στα σχολεία αφιερώνονται σε θέματα συντονισμού, επιμόρφωσης, καθώς και για σκοπούς παράθεσης οδηγιών στους εκπαιδευτικούς ως προς τη διδακτέα ύλη που θα δοθεί μέσα στη χρονιά που μας έρχεται. Έχουν ήδη διευθετηθεί κάποια σεμινάρια. Είχα παρευρεθεί την Πέμπτη 28 Αυγούστου σε ένα τέτοιο σεμινάριο που αφορούσε όλους τους Διευθυντές της μέσης γενικής και της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου είχαμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για την γενικότερη πολιτική του Υπουργείου. Στη συνέχεια οι αρμόδιες διευθύνσεις είχαν την ευκαιρία να τους μιλήσουν για να συντονίσουν τις ενέργειες τους ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, να τους δώσουν κάποιες κατευθύνσεις ως προς τις ιδιαιτερότητες της χρονιάς και τη σχέση τους με το Υπουργείο και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα γίνουν και τα σεμινάρια στα οποία θα προσδιοριστεί για το κάθε αντικείμενο και η ύλη η οποία θα διδαχθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ούτως ώστε με το που ξεκινούν τα μαθήματα να γνωρίζουν όλοι το τι θα διδάξουν κατά τη διάρκεια του έτους.

Ερ: Πόσοι μαθητές θα φοιτήσουν φέτος στα δημόσια νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, και τεχνικές σχολές; Υπάρχει αύξηση ή μείωση των μαθητών στις βαθμίδες αυτές; Όσον αφορά τους άπορους μαθητές έχει γίνει διευθέτηση, ούτως ώστε να συνεχιστεί η σίτιση τους;

Απ: Στη μέση γενική εκπαίδευση, έχουμε συνολικά 42.205 μαθητές έναντι 43.340 που είχαμε πέρσι. Θα δημιουργηθούν 1.935 τμήματα έναντι των 1.996 που δημιουργήθηκαν πέρσι. Έχουμε μείωση σε σχέση με πέρσι και είναι στη βάση αυτών των αναγκών που προκύπτουν και οι μειώσεις σε ανάγκες εκπαιδευτικών. Ένας λόγος της μείωσης αυτής είναι και η τάση που υπάρχει για να επιλέγουν οι μαθητές μας την τεχνική εκπαίδευση. Επίσης, υπήρχε μία κατηγορία συμπολιτών μας, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έφυγαν από την Κύπρο και αυτό οδήγησε στον περιορισμό του αριθμού των μαθητών.

Στη δημοτική εκπαίδευση έχουμε 48.765 μαθητές σε σχέση με 48. 645 την περσινή χρονιά και θα λειτουργήσουν 2.670 τμήματα σε σχέση με 2.639 της περσινής χρονιάς.

Στην τεχνική εκπαίδευση έχουμε 4.800 μαθητές και υπάρχει αύξηση γύρω στους 250 μαθητές σε σχέση με πέρσι.

Οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν φέτος είναι συνολικά γύρω στους 11.840, αριθμός παρόμοιος με τον περσινό.

Όσον αφορά τους άπορους μαθητές, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ούτως ώστε τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια να την έχουν και να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που απαιτούνται για την απρόσκοπτη φοίτηση τους. Και ένα από αυτά τα εφόδια είναι και η σίτιση. Έχει διασφαλιστεί ότι και φέτος θα στηρίξουμε τα παιδιά αυτά με πρόγευμα (σάντουιτς και χυμό) και αυτή η στήριξη θα αφορά πέραν των 13.000 παιδιών σε ολόκληρη την Κύπρο και σε όλες τις βαθμίδες. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Εκκλησία όσο και τους άλλους φορείς, οι οποίοι αφειδώλευτα μας στηρίζουν. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η πολιτεία γενικότερα αναγνωρίζει αυτή την συνεισφορά και σύντομα θα προβούμε και σε κάποιες επίσημες εκδηλώσεις για την αναγνώριση της συμβολής αυτών των φορέων.

Από εκεί και πέρα, ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν επιπρόσθετης στήριξης τις αντιμετωπίζουμε στοχευμένα κατά τόπους και εδώ να τονίσω το ρόλο των σχολικών εφορειών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ενισχύουν την προσπάθεια για στήριξη παιδιών που λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε σήμερα έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

Ερ: Το θέμα των νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων πού βρίσκεται;

Απ: Όπως είναι γνωστό, η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε την αξιολόγηση των αναλυτικών προγραμμάτων παρέδωσε πρόσφατα την έκθεση προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η έκθεση αυτή αντιμετωπίζεται με καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση από πλευράς Υπουργείου. Έχει αποσταλεί στη συντονιστική επιτροπή αναλυτικών προγραμμάτων, η οποία έχει προωθήσει τα σχόλια για κάθε αντικείμενο στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας. Περιμένουμε από αυτές τις ομάδες εργασίας την ανατροφοδότηση και τις εισηγήσεις ως προς το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά και τι πιθανές αλλαγές θα γίνουν στο επίπεδο των αναλυτικών προγραμμάτων.

Σε σχέση με το ωρολόγιο πρόγραμμα, θα διοριστεί ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το ωρολόγιο πρόγραμμα στα γυμνάσια και στα λύκεια . Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα, ιδιαίτερα στο λύκειο, όπως λειτουργεί σήμερα παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα θα αξιολογηθούν και η ειδική επιτροπή στην οποία θα ανατεθεί αυτή η αποστολή θα προτείνει ένα νέο σύστημα, μέσα από το οποίο αναμένεται να δίνεται κάποιος προσανατολισμός προς τα παιδιά. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί και το σύστημα πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια, το οποίο επίσης πάσχει. Δηλαδή σήμερα κάποιος επιλέγει να σπουδάσει σε ένα κλάδο και δεν πρέπει να εξεταστεί σε μαθήματα πολύ συναφή με τον κλάδο αυτό. Άρα, στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο θα συνδέεται και με το σύστημα πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια. Η προσπάθεια για αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος θα εξελιχθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, και βέβαια θα περιλαμβάνει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ερ: Άρχισε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε ποιο βαθμό έχει υλοποιηθεί και σε ποιους τομείς ; Θα υπάρξουν οποιεσδήποτε καινοτομίες φέτος; Θα αλλάξει οτιδήποτε;

Απ: Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Να σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια θέματα πάνω στα οποία δουλεύουμε συστηματικά. Στο επίπεδο της αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η προσπάθεια μας αποσκοπεί στην αλλαγή του συγκεντρωτικού χαρακτήρα που έχει σήμερα το Υπουργείο. Θέλουμε να πάμε σε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα, όπου το Υπουργείο θα λειτουργεί πιο ευέλικτα και λιγότερο γραφειοκρατικά και παράλληλα θα δίνεται μεγαλύτερη αυτονόμηση στις σχολικές μονάδες. Άρα, θα γίνουν αλλαγές στο επίπεδο της δομής και της λειτουργίας του Υπουργείου και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν επιτροπές, οι οποίες βλέπουν συγκεκριμένα θέματα που συνδέονται με τη δομή του Υπουργείου.

Απ` εκεί και πέρα, υπάρχουν και μια σειρά από πολιτικές που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, πάνω στις οποίες, επίσης, δουλεύουμε με πολύ συστηματικό τρόπο. Για παράδειγμα, επεξεργαζόμαστε το νέο σύστημα διορισμών, το σύστημα ένταξης, δηλαδή των εκπαιδευτικών μας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εκεί έχουμε διαμορφώσει μια πρόταση την οποία πριν την παρουσιάσουμε ενώπιον όλων των ενδιαφερομένων προς συζήτηση, θέλουμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι είναι εφαρμόσιμη και νομικά σωστή.

Έχουμε ήδη παραλάβει την έκθεση που αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και πολύ σύντομα θα τεθεί και αυτή ενώπιον των ενδιαφερομένων στα πλαίσια ενός δομημένου διαλόγου. Επίσης, σύντομα αναμένω ότι θα έχω ενώπιον μου την έκθεση της επιτροπής, η οποία εξετάζει το σύστημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μας.

Παράλληλα, όπως είπα και πριν, δουλεύουμε και στα θέματα των αναλυτικών προγραμμάτων και του ωρολογίου προγράμματος. Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από ομάδες εργασίας οι οποίες δουλεύουν αθόρυβα για μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

Να σημειώσω και τη λειτουργία δύο άλλων ομάδων που σύντομα θα μας φέρουν τις εισηγήσεις τους για σημαντικά θέματα. Η μια αφορά το θέμα της αναβάθμισης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Είναι γνωστό ότι σήμερα, όπως λειτουργεί το σύστημα η διδασκαλία της γλώσσας δεν αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μια άλλη επιτροπή θα εξετάσει το θέμα του πλαισίου λειτουργίας των παγκυπρίων εξετάσεων, των διαδικασιών που διέπουν ακριβώς τις παγκύπριες εξετάσεις.

Σε όλα τα επίπεδα γίνεται μια συλλογική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές αλλαγές από φέτος. Αλλαγές θα έχουμε εν μέρει σε κάποια μαθήματα σε σχέση με τα αναλυτικά τους προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης. Θέλουμε από φέτος να δώσουμε το στίγμα της περαιτέρω αυτονόμησης των σχολικών μονάδων για αυτό και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις εγκυκλίους στα σχολεία που είναι όντως αυξημένες, ενώ και εγώ προσωπικά θα περιορίσω τον αριθμό των μηνυμάτων που στέλνονται από τον Υπουργό στα σχολεία. Πέρσι είχα καταγράψει κάπου 30 μηνύματα που είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στις σχολικές μονάδες, τη στιγμή που τα ίδια τα σχολεία στα πλαίσια ενδοσχολικών εκδηλώσεων αναπτύσσουν δικές τους δραστηριότητες για τα ίδια θέματα. Στα πλαίσια της αυτονόμησης των σχολείων, η επιμόρφωση θα γίνεται και μέσα στις σχολικές μονάδες, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες επιμόρφωσης της κάθε σχολικής μονάδας. Άρα, απαντούμε εξειδικευμένα στις ανάγκες του κάθε σχολείου ξεχωριστά.

Ερ: Οι προαγωγές ή μεταθέσεις ή προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρωθεί ; Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει έγκριση για πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών; Το θέμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών πού βρίσκεται; Υπάρχει αύξηση ή μείωση στον κατάλογο διορισίμων στην εκπαίδευση;

Απ: Από τη στιγμή η Βουλή ενέκρινε την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής των εκπαιδευτικών, ξεκίνησε μια πολύ έντονη προσπάθεια από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, με τη στήριξη και τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία των προαγωγών και των μεταθέσεων πριν να μπουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαν μπει από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ανακοίνωση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων αυτής της διαδικασίας. Πρέπει να πω ότι με ικανοποίηση μου βλέπω ότι αυτές οι ημερομηνίες τηρήθηκαν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας γι` αυτό θα ήθελα να της εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Προσβλέπω ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Ο κατάλογος των διορισίμων αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσοι εγγράφονται και πόσοι διορίζονται. Σε κάθε ειδικότητα υπάρχει συγκεκριμένη τάση. Ευρύτερα, η τάση αυτή είναι οι κατάλογοι αυτοί να μακραίνουν και να μακραίνουν. Γι` αυτό λέμε και εμείς ότι είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθεί ο τρόπος ένταξης των εκπαιδευτικών στο σύστημα. Η πρότασή μας θα στηρίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος συνδέεται με την ανάγκη αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της σημερινής κατάστασης και του ότι υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετούν ήδη στο σύστημα για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα. Αυτούς τους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να τους πετάξει έξω το σύστημα. Από την άλλη, θα θέλαμε να δώσουμε και ελπίδα σε όλες αυτές τις χιλιάδες των ανθρώπων που είναι μέσα στους καταλόγους. Άρα, θα πρέπει να δίνεται και ένα παράθυρο ελπίδας σε αυτούς τους επιστήμονες. Στη βάση αυτού του δίπτυχου διαμορφώνουμε την πρότασή μας.

Απ` εκεί και πέρα, όπως πολύ σωστά σημειώσατε, το εύρος των καταλόγων επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των Ελλαδιτών που εντάσσονται στο κατάλογο.

Με το Υπουργείο Οικονομικών είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία μέσα στην προηγούμενη περίοδο, ούτως ώστε στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων να καθοριστούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες και στη βάση αυτών των αναγκών να προσδιοριστούν οι αριθμοί προσλήψεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Έχει λήξει αυτή η διαδικασία και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο τελικός αριθμός των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά.

Ερ: Θα λειτουργήσουν και φέτος το Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο, το Προαιρετικό; Θα λειτουργήσει ο θεσμός των Επιμορφωτικών, του Εσπερινού σχολείου; Τι γίνεται με τους μαθητές που φοιτούν στη Ειδική Εκπαίδευση; Πόσοι μαθητές θα φοιτήσουν σε αυτά και πόσοι εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν;

Απ: Στα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης συνεχίζεται η πρακτική των προηγούμενων χρόνων, πρακτικής στήριξης των παιδιών με ειδικές ικανότητες μέσα από τη λειτουργία ειδικών σχολείων. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το ειδικό σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα στο Λιοπέτρι και να πάρω μια πολύ καλή εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί. Γίνεται πάρα πολύ καλή και εξειδικευμένη δουλειά. Πέραν από τα ειδικά σχολεία υπάρχουν και μονάδες ειδικής εκπαίδευσης μέσα στα ίδια τα συμβατικά σχολεία, όπου παρέχεται εξειδικευμένη φροντίδα στα άτομα με ειδικές ικανότητες .

Φέτος, ειδικά λόγω του ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μια αυξητική τάση, υπάρχει ένας σημαντικά αυξημένος αριθμός δασκάλων σε σχέση με πέρσι που θα απασχοληθούν στην ειδική εκπαίδευση.

Κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν εννιά σχολεία ειδικής στη δημοτική, 82 ειδικές μονάδες σε σχολεία και νηπιαγωγεία με 599 εκπαιδευτικούς.

Λειτουργούν και φέτος τόσο το Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο και το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο. Συνεχίζουν τα λειτουργούν κανονικά και οι δύο θεσμοί και συνεχώς, όπως και όλα τα άλλα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αξιολογούνται και βελτιώνονται στη βάση του τι μας δείχνει η αξιολόγηση.

Τα Επιμορφωτικά κέντρα και το Εσπερινό σχολείο είναι σημαντικοί θεσμοί. Στα Επιμορφωτικά υπολογίζεται ότι ένας αριθμός πέραν των 24.500 ενήλικων παρακολουθεί συγκεκριμένα μαθήματα, ένας πολύ σημαντικός αριθμός μαθητών παρακολουθεί μαθήματα στα κρατικά ινστιτούτα, ενώ και το Εσπερινό Σχολείο συνεχίζει τη λειτουργία του δίνοντας δεύτερη ευκαιρία σε παιδιά που δεν κατάφεραν να τελειώσουν τις γυμνασιακές τους σπουδές. Όλα αυτά τα μέτρα και όλοι αυτοί οι θεσμοί εντάσσονται στα πλαίσια της προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να ενισχύσει τη δια βίου εκπαίδευση.
Ερ: Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει συνεργασία με την ιδιωτική ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση; Ποιος είναι ο ρόλος του Υπουργείου στο θέμα;

Απ: Το Υπουργείο συντονίζει και επιθεωρεί τα σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα στα θέματα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία με τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να θυμίσω ότι είχαμε πρόσφατα πάρει την πρωτοβουλία με το Υπουργείο Άμυνας για να δώσουμε σε στρατιώτες μας τη δυνατότητα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Οι στρατιώτες μας θα μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν στα Πανεπιστήμια που θα ενταχθούν μετά την απόλυσή τους. Να θυμίσω, επίσης, τη συνάντηση που είχαμε αυτές τις μέρες με τους πρυτάνεις ή τους εκπροσώπους όλων των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων με σκοπό την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Γενικότερα υπάρχει μια σημαντική και συστηματική συνεργασία με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θεωρούμε πολύ σημαντική την λειτουργία σύντομα του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο για την δημιουργία και λειτουργία αυτού του Φορέα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η εξέταση αυτού του νομοσχεδίου και θα εγκριθεί. Αυτός ο Φορέας θα διασφαλίζει την ποιότητα προγραμμάτων σπουδών τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων Πανεπιστημίων του τόπου μας. Θεωρώ ότι θα αναβαθμίσει γενικότερα την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Ο ρόλος του Υπουργείου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κυρίως ρόλος συντονισμού, επιθεώρησης ή και ελέγχου σε κάποιες περιπτώσεις, σε συνεργασία με τα άλλα όργανα που έχει θεσπίσει η πολιτεία γι` αυτό το σκοπό, όπως είναι το ΚΥΣΑΤΣ, η Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κ.ά.

Ερ: Πως αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το θέμα της παραβατικότητας στα σχολεία μας ; Λαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που ταλανίζει τη σχολική κοινωνία;

Απ: Βασικός άξονας της στρατηγικής του ΥΠΠ για την πρόσληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στις σχολικές μονάδες είναι η ενεργοποίηση και η παράλληλη στήριξη των σχολικών μονάδων για να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδιο δράσης για την πρόληψη της παραβατικότητας. Βασική επιδίωξη είναι το σχέδιο αυτό να είναι αποδεκτό από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σχολείου αλλά και παράλληλα να αξιοποιεί ευκαιρίες συνεργασίας με τους γονείς, την κοινότητα και άλλους φορείς.

Πέρα από την διαμόρφωση του σχεδίου δράσης από τα σχολεία, το ΥΠΠ αναπτύσσει και μια σειρά από άλλες δράσεις για τη στήριξη των σχολείων στην ανάπτυξη προληπτικών ενεργειών, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας, όπως οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, οι επιχορηγήσεις σχετικών δράσεων των σχολικών μονάδων, η λειτουργία της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα σχολεία, τα αναλυτικά προγράμματα/Μάθημα Αγωγής Υγείας, ο διορισμός αριθμού δασκάλων για ενίσχυση των σχολικών μονάδων με παραβατικότητα και τοποθέτηση αριθμού δασκάλων, μέσα από το πρόγραμμα της ΑΝΑΔ, για ενίσχυση των σχολικών μονάδων για αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Για τη φετινή χρονιά, μετά από υπόδειξη της ΟΑΠ, θα τοποθετηθούν σε σχολεία που εμφανίζεται παραβατική συμπεριφορά, γύρω στους 150 αδιόριστους δασκάλους.
Ερ: Πού βρίσκεται το θέμα της Παγκόσμιας Τράπεζας;

Απ: Στη βάση των εισηγήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας το Υπουργείο διαμόρφωσε ένα πλάνο στρατηγικής, το οποίο περιλαμβάνει τα σημαντικότερα από τα θέματα που έθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα στις εκθέσεις της. Πρέπει να τονίσω ότι πλείστα από τα ζητήματα αυτά, ούτως η άλλως συμπεριλαμβάνονταν στη στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τέτοια θέματα είναι η αναδιάρθρωση και αποκέντρωση του Υπουργείου, το σύστημα διορισμών, το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και το σύστημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Το εν λόγω στρατηγικό πλάνο, το οποίο έχει συζητηθεί με την Τρόικα και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν για να έχουμε αποτέλεσμα σε κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα.

Τα θέματα που τέθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα εντάσσονται στο πλάνο ως τίτλοι και όχι ως περιεχόμενο. Για το κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, ορίστηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες αφού λάβουν υπόψη τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, παλαιότερες εκθέσεις που ετοιμάστηκαν για τα συγκεκριμένα θέματα, καθώς και τις απόψεις εμπειρογνωμόνων, θα διαμορφώσουν για το κάθε ζήτημα χωριστά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που ακολούθως θα τεθεί στη βάση δομημένου διαλόγου πριν καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις. Για σκοπούς απόλυτης διαφάνειας, το πλάνο αυτό θα αποσταλεί και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσιάστηκαν ήδη στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ εντός των ημερών θα τους σταλούν και τα ελληνικά κείμενα. Εννοείται ότι τα θέματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα τεθούν προς συζήτηση στα πλαίσια ενός δομημένου διαλόγου.

Ερ: Έχετε συχνά επαφές με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σας έχουν δώσει και γραπτώς συγκεκριμένα τους αιτήματα. Κάποια από αυτά μπορούν να υλοποιηθούν;

Απ: Θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο όχι μόνο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά με κάθε φορέα που ασχολείται με τα θέματα της εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας, να διατηρούμε ανοικτή επικοινωνία. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο και μέσα από τη σύνθεση των απόψεων μπορούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και αυτή είναι η φιλοσοφία που υιοθετούμε στο ΥΠΠ.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έθεσαν μία σειρά από θέματα στις συναντήσεις που είχαμε μαζί τους. Βλέπουμε τη λογική πίσω από κάθε ζήτημα που θέτουν και τη δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισής του. Κάποια ζητήματα αντιμετωπίζονται ενώ κάποια από τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν πλήρως. Ωστόσο, κάποια ζητήματα, ιδιαίτερα αυτά που συνεπάγονται μεγάλο κόστος – και αναφέρομαι κυρίως σε διαχρονικά αιτήματα των εκπαιδευτικών μας που δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθούν τα περασμένα χρόνια μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής άνεσης – αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν εν μέσω των σημερινών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Πιστεύω ότι και οι εκπαιδευτικοί το κατανοούν αυτό.
Ερ: Ποιοι είναι οι στόχοι σχολικής χρονιάς που θέτει το ΥΠΠ;

Απ: Για τη φετινή σχολική χρονιά θέσαμε τρεις στόχους, οι οποίοι θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιροι. Ο πρώτος αφορά στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, που είναι και ζητούμενο της κοινωνίας, αφού κατά γενική ομολογία τα τελευταία χρόνια τα μαθησιακά αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τις επενδύσεις που γίνονται στην Κύπρο στα θέματα της εκπαίδευσης. Γι` αυτό θα προσπαθήσουμε με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένες δράσεις να τα βελτιώσουμε προς όφελος των παιδιών μας. Τα παιδιά μας δηλαδή, να παίρνουν όσο γίνεται περισσότερα εφόδια και γνώσεις μέσα από το σχολείο.

Ο δεύτερος στόχος αφορά στα ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και συγκεκριμένα την προσπάθεια να «πρασινίσουμε» τα σχολεία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Ως γνωστό, στις μέρες μας εντείνονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα με ορατές επιπτώσεις και στην καθημερινή μας ζωή. Η ριζική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι εφικτή μόνο μέσα από τη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων πολιτών με περιβαλλοντική γνώση και συνείδηση και έτοιμων να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις. Η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση τέτοιων πολιτών. Μάλιστα, φέτος που το 2014 είναι και το «Ευρωπαϊκό έτος ανάπτυξης», θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και μέσω της εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μια σειρά από δράσεις που μπορούν να αναληφθούν από τα σχολεία με στόχο την αειφόρο διαχείριση των πόρων – δηλαδή, τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση – τη διαμόρφωση πράσινων σχολικών χώρων, την προώθηση της υγιεινής διατροφής με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο τρίτος στόχος αφορά την άντληση διαχρονικών διδαγμάτων από τους αγώνες των Κυπρίων για την ελευθερία. Απώτερος σκοπός είναι να γνωρίσουμε την ιστορία της πατρίδας μας, μαθαίνοντας για τους αγώνες των Κυπρίων για την ελευθερία και τη δημοκρατία, είτε αυτοί έγιναν στην Κύπρο, είτε αυτοί έγιναν στο εξωτερικό, όπως στον Α` και Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, και να αντλήσουμε διδάγματα μέσα από τους αγώνες αυτούς. Στα πλαίσια αυτού του στόχου αναμένεται να δοθεί έμφαση και στον αγώνα της ΕΟΚΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων (2015) από την έναρξή του.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα