Neolaia Cyprus

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Δεν αντέχουμε το ποτό οι Κύπριοι

poto

Πανεπιστημιακή έρευνα αποδεικνύει ότι οι κύπριοι δεν αντέχουν το πολύ ποτό.

Τα πάνω κάτω στην αντίληψη που για χρόνια είχαμε πως λίγο αλκοόλ και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή μας υγεία, έρχεται να φέρει πρόσφατη έρευνα που αμφισβητεί τα θετικά αποτελέσματα της χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ.

Με αφορμή σχετική ανακοίνωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η Λέκτορας Άντρη Παναγιώτου, που συμμετείχε ως συντονίστρια της Κυπριακής μελέτης, μίλησε για τα αποτελέσματα στα οποία μάλιστα οι Κύπριοι φαίνεται πως λόγω γονιδίων, δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

«Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μία διεθνή συνεργασία πολλών ερευνητικών ομάδων που αντιπροσωπεύουν 56 μελέτες (από όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία) με πάνω από 260,000 συμμετέχοντες, στην οποία προσκαλέστηκε και η δική μας ομάδα να συμμετέχει», ανέφερε η Δρ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε κατορθωτό κατόπιν και άλλων επιτυχημένων συνεργασιών με την ηγετική ερευνητική ομάδα του London School of Hygiene and Tropical Medicine και του University College London.

Αυτό, συνέχισε, υπογραμμίζει και τη σημασία της συνεργασίας στην επιστήμη, αφού ατομικά κάθε μία από τις μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής, δεν θα είχαν ικανοποιητικό αριθμό ατόμων για να μελετήσουν παράγοντες με σχετικά μικρή επίδραση σε πολυπαραγοντικά νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μετα-ανάλυσης υποδεικνύουν ότι άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής με γενετική προδιάθεση για μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ έχουν μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 10% και χαμηλότερα επίπεδα κάποιων άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως δείκτη μάζας σώματος και αρτηριακή πίεση.

«Αυτό θέτει υπό κάποια αμφισβήτηση την μέχρι τώρα αντίληψη για τα θετικά αποτελέσματα της χαμηλής-με μέτρια κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία είχε προκύψει από μικρότερες μελέτες παρατήρησης που πιθανώς όμως να υπέφεραν από μεθοδολογικά προβλήματα», συμπλήρωσε η Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ.

Ερωτηθείσα εάν τελικά η έρευνα αυτή διαψεύδει τη μέχρι σήμερα αντίληψη πως λίγο κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδία, η Δρ. Παναγιώτου δήλωσε πως «εάν η συσχέτιση που αναφέρουμε είναι αιτιατή, τότε ακόμα και άτομα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να ευνοηθούν από μείωση του. Η μέχρι στιγμής θετική επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά δεν συσχετιζόταν μόνο με το κόκκινο κρασί αλλά και με άλλα είδη αλκοόλ, πιθανώς μέσω αύξησης της ‘καλής’ χοληστερόλης. Πάντως αν θα καταναλώσει κάποιος αλκοόλ, το κρασί έχει πιο χαμηλό ποσοστό αλκοόλης σε σχέση με άλλα αλκοολούχα».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης πως ο κυπριακός πληθυσμός φέρει σε μεγαλύτερο ποσοστό (37%) από άλλους πληθυσμούς (4-20%), ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο του γονιδίου της αλκοολικής αφυδρογονάσης, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο ήπαρ να γίνεται με χαμηλότερους ρυθμούς, γεγονός που οδηγεί ευκολότερα στα συμπτώματα της μέθης και ίσως να εξηγεί και το γεγονός ότι η μέση κατανάλωση αλκοόλ στους Κύπριους είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών.

«Όσο πιο αργά μεταβολίζει κάποιος το αλκοόλ στα παραπροϊόντα του, αυτά μένουν για μεγαλύτερο διάστημα στον οργανισμό και προκαλούν τα συμπτώματα του επακόλουθου μέθης, με αποτέλεσμα αυτά τα άτομα να τείνουν να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων», ανέφερε η Δρ. Παναγιώτου, προσθέτοντας πως «αντίθετα όσοι μεταβολίζουν πιο γρήγορα το αλκοόλ, μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες πριν αυτά τα παραπροϊόντα συσσωρευτούν και τους προκαλέσουν συμπτώματα μέθης».

Όσον αφορά τους λόγους που οι Κύπριοι φαίνεται να έχουν σε μεγάλο ποσοστό το συγκεκριμένο αλληλόμορφο του γονιδίου της αλκοολικής αφυδρογονάσης , η συντονίστρια της κυπριακής μελέτης μας ανέφερε πως υπάρχει μια γεωγραφική συσχέτιση των βόρειων με τους νότιους λαούς της Ευρώπης.

«Τα χαμηλότερα ποσοστά του αλληλόμορφου βρέθηκαν στις μελέτες από τη Βόρεια Ευρώπη, ενώ τα ψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν σε μελέτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που είχε και το ψηλότερο, και σε κάποιους πληθυσμούς στις ΗΠΑ», είπε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «αυτό υποδεικνύει μία κάποια εξελικτική πίεση στους βόρειους πληθυσμούς λόγω του περιβάλλοντος, όπου τα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό του αλκοόλ – που μπορούσαν να καταναλώσουν και περισσότερο, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες – να απέκτησαν περισσότερους απογόνους. Πιθανώς αυτή η εξελικτική πίεση να μην υπήρχε, ή να μην υπήρχε στον ίδιο βαθμό στη Νότια Ευρώπη, με αποτέλεσμα το αλληλόμορφο να παραμένει σε υψηλά ποσοστά».

Εξάλλου, συνέχισε, αν κάποιος δει τη μέση κατανάλωση αλκοόλ στις επιμέρους μελέτες , η Κύπρος είχε μέση κατανάλωση μόλις 2 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα στους άντρες και 0 στις γυναίκες, με το μέσο όρο για όλες τις μελέτες να φτάνει τις 9.2 μονάδες για τους άντρες και τις 2 για τις γυναίκες.

«Από ότι φαίνεται δεν είμαστε ιδιαίτερα πότες και σε αυτό ίσως να παίζουν ρόλο και τα γονίδια μας», κατέληξε η Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα