Neolaia Cyprus

Οι οκτώ εταιρείες «πρωταθλήτριες» στις απολύσεις

apoliseise8u

Ποιες επιχειρήσεις προχώρησαν στις περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας φέτος.

Οι αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας, της λιανικής πώλησης και του τραπεζικού τομέα ανατρέπουν πολλά από τα σχέδια των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, οι οποίες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων τμημάτων ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες των επενδυτών.

Το CNNMoney παρουσιάζει τις εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μέχρι στιγμής.

Δείτε ποιες είναι:

1. Barclays

Τα φύλλα των απολύσεων φεύγουν το ένα μετά το άλλο στη Barclays ύστερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την περικοπή άλλων 19.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Οι 7.000 απ’ αυτές αφορούν το επενδυτικό τμήμα της τράπεζας, που έχει μεγάλη παρουσία στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την Barclays, αυτές οι κινήσεις θα ενδυναμώσουν την τράπεζα και θα την καταστήσουν πιο ισορροπημένη μακροπρόθεσμα. Και βέβαια, οι επενδυτές έσπευσαν να επικροτήσουν τις απολύσεις. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Barclays ανέβηκε κατά 7%.

2. Microsoft

Μπορεί η Microsoft να αναπτύσσεται, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, απ’ το να ανακοινώσει το μεγαλύτερο γύρω απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας. Φέτος το καλοκαίρι, ο «γίγαντας» της τεχνολογίας είπε ότι θα περικόψει 18.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου 14% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Η πλειοψηφία των απολύσεων – περίπου 12.500 αφορούν τους τομείς συσκευών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την εξαγορά της Nokia από τη Microsoft. Οι επενδυτές χάρηκαν, έστω και ελαφρά, με τις απολύσεις, ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής της εταιρείας κατά 1% την ημέρα της ανακοίνωσης.

3. Hewlett-Packard

Η Μεγκ Γουίτμαν μπορεί να έσωσε την Hewlett-Packard, αλλά στην πορεία αναγκάστηκε να προβεί σε κάποιες σκληρές κινήσεις. Τον περασμένο Μάιο, η HP ανακοίνωσε ότι θα περικόψει άλλες 11.000 έως 16.000 θέσεις εργασίας, πλέον των 34.000 απολύσεων που είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα. Το τελευταίο κύμα απολύσεων πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να εξοικονομήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Με 300.000 εργαζόμενους, η HP παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον χώρο της τεχνολογίας. Όμως, η βελτίωση της κατάστασης της εταιρείας -οι μετοχές της HP έχουν ανέβει κατά 27% φέτος- οφείλεται εν μέρει στην εκτενή περικοπή του κόστους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των επερχόμενων απολύσεων, η τιμή της μετοχής της HP «σκαρφάλωσε» κατά 6%.

 

4. Cisco Systems

Οι μειούμενες πωλήσεις της Cisco Systems οδήγησαν τον τεχνολογικό γίγαντα στην απόφαση να «βγάλει το μαχαίρι» και να αρχίσει να κόβει θέσεις εργασίας. Ο κατασκευαστής διακοπτών και διακομιστών για το διαδίκτυο ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε σχέδιο περικοπής 6.000 θέσεων εργασίας μέσα στους ερχόμενους μήνες. Αυτό ισοδυναμεί με το 8% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας παγκοσμίως. Η Cisco αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια συγκεκριμένα τμήματα θα πληγούν από τις απολύσεις, λέγοντας ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τις εταιρικές ανάγκες». Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι οι πόροι από τις περικοπές του κόστους θα επενδυθούν στο κέντρο δεδομένων και στα τμήματα λογισμικού, κυβερνο-ασφάλειας και υπηρεσιών cloud. Ως προς την αντίδραση των επενδυτών, επειδή η ανακοίνωση των απολύσεων συνέπεσε με απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, η τιμή της μετοχής έπεσε κατά 2% μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο.

 

5. JPMorgan Chase

Η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει ενεργητικού, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος σχέδια περικοπών. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο η εταιρεία γνωστοποίησε την πρόθεσή της μέσα στο 2014 να προχωρήσει σε 8.000 απολύσεις στο τμήμα καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής. Όμως, η JPMorgan ανακοίνωσε παράλληλα προσλήψεις 3.000 εργαζομένων σε άλλα τμήματα της εταιρείας, χαμηλώνοντας τον τελικό αριθμό των απολύσεων στις 5.000.

 

6. Intel

Ακόμα και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ) στον κόσμο αποφασίζει πού και πού να συρρικνωθεί. Τον περασμένο Γενάρη, η Intel ανακοίνωσε την απομάκρυνση περίπου 5% του προσωπικού της, που ανέρχεται σε 107.500 άτομα, μέχρι το τέλος του 2014. Συνολικά, θα απολυθούν 5.300 εργαζόμενοι. Ως αιτία αυτής της απόφασης, η εταιρεία ανέφερε τις «τάσεις της αγοράς». Οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ την ίδια μέρα που ανακοίνωσε τις απολύσεις, η Intel παρουσίασε απογοητευτικά αποτελέσματα σε σχέση με τον τζίρο της.

 

7. Sony

Ο κατασκευαστής του PlayStation είπε στους επενδυτές τον προηγούμενο Φλεβάρη ότι θα περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης της εταιρείας που περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο εντελώς διαφορετικών τμημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων αντίστοιχα. Η απόφαση της εταιρείας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές, και την ίδια μέρα της ανακοίνωσης των απολύσεων η μετοχή της Sony εκτοξεύθηκε κατά 3,9%. Παρότι κερδίζει το Xbox στον πόλεμο της βιντεο-κονσόλας, η Sony είχε ζημιές ύψους 1,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δωδεκάμηνο πριν την 31η Μαρτίου.

 

8. Macy’s

Η στροφή των Αμερικανών προς τις διαδικτυακές αγορές έχει επηρεάσει αρνητικά τα καταστήματα λιανικής, όπως τα Macy’s. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Γενάρη σχέδια απομάκρυνσης 2.500 εργαζομένων και κλεισίματος πέντε καταστημάτων. Ο «γίγαντας» της λιανικής υπολογίζει ότι αυτές οι κινήσεις και η ευρύτερη αναδιοργάνωση της εταιρείας θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η Wall Street έδειξε τη συμφωνία της με το σχέδιο απολύσεων της εταιρείας, καθώς την ημέρα ανακοίνωσης του σχεδίου η τιμή της μετοχής της Macy’s ανέβηκε κατά 8%.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα