Neolaia Cyprus

ΥΠΠ: Αρνητικό σε φεστιβάλ προώθησης αλκοολούχου ποτού

kadis

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι θετικό στη διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα και μπορούν να φέρουν τη νεολαία μέσα στα σχολεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής, τονίζοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο δεν είναι θετικό σε εκδηλώσεις που στέλλουν λανθασμένα μηνύματα, όπως είναι ένα φεστιβάλ προώθησης ενός αλκοολούχου ποτού.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», σύμφωνα με το οποίο η Σχολική Εφορεία Αγλαντζιάς παραχώρησε σχολικό χώρο για διεξαγωγή Φεστιβάλ Μπύρας παρά την αρνητική θέση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα αυτό, ο κ. Καδής ανέφερε ότι τον Ιούλιο η Σχολική Εφορεία Αγλαντζιάς απέστειλε στο Υπουργείο επιστολή με την οποία ζητούσε τη θέση του ως προς τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μπύρας μέσα σε σχολικό χώρο.

«Η θέση του Υπουργείου σε αυτό το θέμα ήταν αρνητική. Εμείς βασικά αντιμετωπίσαμε αρνητικά αυτό το αίτημα διότι θεωρούμε ότι ο χώρος του σχολείου δεν συνάδει με τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης προώθησης ενός αλκοολούχου ποτού και ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου τα στατιστικά δείχνουν αύξηση του εθισμού των νέων στο αλκοόλ, τη στιγμή που το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο μας λέει με τα στατιστικά του ότι αυξάνεται η χρήση του αλκοόλ και ο εθισμός στο αλκοόλ από το μαθητικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι από τη στιγμή που τους εισηγείται το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο να πάρουν μέτρα στα σχολεία για αντιμετώπιση του αλκοολισμού, θεωρεί ότι θα ήταν παράδοξο να διοργανώσουν μέσα στο σχολείο Φεστιβάλ Μπύρας.

«Γι` αυτό η απάντηση μας ήταν αρνητική. Παρά την αρνητική μας απάντηση και παρά το γεγονός ότι χρειάζεται η έγκριση από το Υπουργείο και τον Υπουργό για την πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων, η Σχολική Εφορεία της Αγλαντζιάς επέμεινε στην απόφαση της, αγνόησε τις συστάσεις που έγιναν με επανειλημμένες επιστολές από το Υπουργείο Παιδείας και προχώρησαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Εμείς έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα μας γι` αυτό ζητήσαμε την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας. Με επιστολή μας προς τη Νομική Υπηρεσία παραθέσαμε ακριβώς τα γεγονότα ως είχαν, τις επιστολές, το όλο ιστορικό και η Νομική Υπηρεσία, – και όχι ο Υπουργός Παιδείας, όπως λέχθηκε στα δημοσιεύματα ή είπαν οι της Σχολικής Εφορείας Αγλαντζιάς -, αποφάσισε ότι θα έπρεπε να ζητήσει από την Αστυνομία να διεξάγει έρευνα ως προς το κατά πόσο διαπράχθηκε από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Αγλαντζιάς ποινικό αδίκημα που σχετίζεται με την κατάχρηση εξουσίας ή άλλα αδικήματα. Αυτό είναι το ιστορικό», εξήγησε.

Ο κ. Καδής είπε ότι ως Υπουργείο Παιδείας δεν εμπλέκονται σε οποιαδήποτε άλλη διαμάχη ή συμφέροντα ανάμεσα σε φορείς της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας.

«Και μάλιστα προσωπικά έχω διαμηνύσει ότι εάν αυτή η εκδήλωση γινόταν σε άλλο χώρο και όχι σε σχολείο θα μπορούσα να παρευρεθώ και εγώ σε αυτή χωρίς κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι η διοργανώτρια εταιρεία προειδοποιεί με μέτρα και ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ΥΠΠ ζητώντας αποζημιώσεις σε περίπτωση ακύρωσης του συμβολαίου διοργάνωσης του φεστιβάλ, ο κ. Καδής είπε ότι «ο νομικός μας σύμβουλος είναι η Νομική Υπηρεσία, τους συμβουλευτήκαμε».

«Η ίδια η Νομική Υπηρεσία ενήργησε με τον τρόπο που σας είπα. Θεωρώ ότι απ` εκεί και πέρα, το θέμα δεν είναι ανάμεσα στο Υπουργείο και την εταιρεία, είναι ανάμεσα στο νομικό σύμβουλο του κράτους και την εταιρεία αυτή ή την Εφορεία ή ανάμεσα στη Νομική Υπηρεσία και τη Σχολική Εφορεία. Αν η εταιρεία κινηθεί με άλλο τρόπο, αυτό θα το δούμε στην πορεία και θα αντιμετωπιστεί, αν είναι νομικό το ζήτημα από τη Νομική Υπηρεσία», ανέφερε.

Σε ερώτηση κατά πόσο ενδείκνυται διαθεσιμότητα των μελών της Εφορείας, ο κ. Καδής είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και όχι πειθαρχικών. «Αν κριθεί ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα, τότε θα οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Εάν από τη Νομική Υπηρεσία μας υποδείξουν ότι υπάρχουν πειθαρχικές, ευθύνες τότε θα πάρουμε τα ανάλογα μέτρα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει μέρος της επιστολής της Σχολικής Εφορείας Αγλαντζιάς προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη των Σχολικών Εφορειών, σύμφωνα με το οποίο είναι η πρώτη φορά που τίθεται ως προϋπόθεση για την παραχώρηση ενός σχολικού χώρου η έγκριση του Υπουργού, ο κ. Καδής είπε ότι ο νόμος είναι σαφής, υπήρχε και εγκύκλιος παλαιότερα που προσδιόριζε σε ποιες περιπτώσεις θα υπήρχε συναίνεση του Υπουργείου για την πραγματοποίηση κάποιων εκδηλώσεων, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν έγινε ανάλογη εκδήλωση, τουλάχιστον εις γνώση του Υπουργείου, και να συναινέσει.

Σε παρατήρηση ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι απειλούνται τα δικαιώματα, οι εξουσίες και τα συμφέροντα των Σχολικών Εφορειών σε παγκύπρια κλίματα, ο κ. Καδής είπε ότι με τον Πρόεδρο των Σχολικών Εφορειών είμαστε σε επαφή.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία μέχρι τώρα, και στη βάση του τι έχει συμβεί αποφασίσαμε να συναντηθούμε μετά που θα λήξει αυτό το γεγονός για να ξεκαθαρίσουμε εντελώς το πότε, πώς διοργανώνονται οι όποιες εκδηλώσεις σε σχολικούς χώρους για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι συμβαδίζουμε και με το νομικό πλαίσιο αλλά και με αυτά που θέλουμε να εφαρμόσουμε ως πολιτική μας. Πολιτική του Υπουργείου δεν είναι να κλείσει τα σχολεία, αλλά να ανοίξει τα σχολεία προς την κοινωνία αλλά όχι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις. Είμαστε πολύ θετικοί στο να διοργανώνονται εκδηλώσεις οι οποίες έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν να φέρουν τη νεολαία μέσα στα σχολεία, μέσα από εκδηλώσεις που συνάδουν με τη λειτουργία των σχολείων αλλά όχι μέσα από εκδηλώσεις οι οποίες να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα, όπως είναι ένα φεστιβάλ προώθησης ενός αλκοολούχου ποτού», κατέληξε.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα