Neolaia Cyprus

ΟΕΛΜΕΚ: Άμεσες λύσεις στα προβλήματα των νέων αναλυτικών προγραμμάτων

oelmek

Άμεσες λύσεις στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής για την εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων ζητά η ΟΕΛΜΕΚ, η ηγεσία της οποίας δηλώνει ικανοποίηση για την αποδοχή των εισηγήσεων της προς τον Υπουργό Παιδείας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι διαφωνεί με το περιορισμένο εύρος εφαρμογής τους.

Τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ διατύπωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, Δημήτρης Ταλιάδωρος όταν ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε χθες με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα αιτήματα που έθεσε η ΟΕΛΜΕΚ στον Υπουργό Παιδείας, προσθέτοντας ότι ολοκληρώθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η εργαστηριοποίηση του μαθήματος της φυσικής και της χημείας στο Γυμνάσιο.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός αποδέχθηκε το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ όπως στο μάθημα της δακτυλογραφίας στο Λύκειο υπάρχει αντιστοιχία ηλεκτρονικών υπολογιστών – μαθητών, που σημαίνει ότι στο κάθε μάθημα οι μαθητές θα είναι γύρω στους 20.

Είπε επίσης ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν φιλολογικά μαθήματα, μαθηματικά και οικονομικά στην Γ΄ Λυκείου, με την επιμόρφωση να αρχίζει με τη νέα σχολική χρονιά.

Ο κ. Ταλιαδώρος διευκρίνισε ότι η επί του θέματος διαφορά της ΟΕΛΜΕΚ με το Υπουργείο είναι στον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα επιμορφωθούν.

Ερωτηθείς εάν με το κριτήριο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών θα υπάρχουν προνομιούχοι μαθητές ή λύκεια, ο Πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι “εμείς θέλουμε μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση, κατά τρόπο που να καλύψει το μεγαλύτερο αριθμό των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα συγκεκριμένα μαθήματα, για να είναι πιο ουσιαστικά τα αποτελέσματα”.

Συνεχίζοντας είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε την ΟΕΛΜΕΚ ότι θα συζητήσει το θέμα τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την ενισχυτική διδασκαλία στα μαθήματα της γλώσσας και των μαθητικών στην Α` Γυμνασίου, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι ο Υπουργός αποδέχτηκε να το εφαρμοστεί πιλοτικά, σε τμήματα μαθητών που είναι ήδη κάτω των 20 μαθητών, σε μικρά σχολεία και διευκρίνισε ότι για την εφαρμογή της ενισχυτικής διδασκαλίας δεν θα προκύψουν νέοι διορισμοί.

Εξήγησε περαιτέρω ότι το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας θα αξιολογηθεί, επί του αποτελέσματος στα γλωσσικά μαθήματα και στα μαθηματικά, την επόμενη χρονιά.

Η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε και έγινε αποδεκτό να αυξηθεί ο αριθμός των βοηθών που θα επιμορφωθούν κατά τη νέα σχολική χρονιά, συνέχισε, αναφέροντας πως αν δεν γίνει φέτος η επιμόρφωση, κάποιοι βοηθοί διευθυντές θα ασκούν τα καθήκοντα της θέσης χωρίς να έχουν τύχει της αναγκαίας επιμόρφωσης.

Ο Υπουργός Παιδείας αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής η οποία θα μελετήσει άμεσα το πρόβλημα της γλωσσικής επάρκειας των μαθητών και θα καταθέσει εισηγήσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ταλιαδώρος, προσθέτοντας ότι στην επιτροπή θα συμμετέχει και η ΟΕΛΜΕΚ.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε το πάγιο, κατά τα τελευταία χρόνια, αίτημα των καθηγητών για σύσταση επιτροπής αξιολόγησης της διαδικασίας διεξαγωγής και των αποτελεσμάτων των παγκυπρίων εξετάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι υπάρχει η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής, η οποία παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας στις 26 Ιουλίου και η οποία επισημαίνει αρκετές λανθασμένες διαδικασίες και αδυναμίες των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και εισηγείται τρόπους βελτίωσης.

Πρόσθεσε ότι η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε από τον Υπουργό να της παραδώσει την έκθεση, αναφέροντας ότι “τα όσα γνωρίζουμε για το περιεχόμενο της προέρχονται από διαρροές”.

Ανέφερε ακόμα ότι ζητήσαμε περαιτέρω να συζητηθεί η έκθεση στο πλαίσιο της διατμηματικής επιτροπής αξιολόγησης των αναλυτικών προγραμμάτων, διατυπώνοντας τη θέση ότι άμεσα και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που εντοπίστηκαν.

Υπενθύμισε ότι τα νέα αναλυτικά προγράμματα εφαρμόστηκαν στο γυμνασιακό κύκλο με εξαίρεση τα μαθηματικά που εφαρμόστηκαν στην Α` λυκείου, ενώ ερωτηθείς για την εισαγωγή νέων αναλυτικών προγραμμάτων στα λύκεια, είπε ότι η εντύπωση που έχει είναι ότι δεν υπάρχουν.

Αναφορικά με τους 100 περίπου αδιόριστους καθηγητές, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε πως το πρόβλημα παραμένει και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Υπουργός Παιδείας με διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους μαθηματικούς, οι οποίοι όπως ανέφερε εργάζονταν τα τελευταία έξι χρόνια, εξήγησε και ανέφερε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυτοί οι καθηγητές μένουν χωρίς δουλειά.

Το καθεστώς του αντικαταστάτη για αυτούς τους ανθρώπους είναι ασπιρίνη και όχι θεραπεία, σημείωσε, λέγοντας ταυτόχρονα ότι κάποιοι από αυτούς τους 100 θα απορροφηθούν μετά τις προαγωγές.

Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε την άποψη ότι με αύξηση του εύρους της εφαρμογής της επιμόρφωσης το πρόβλημα λύνεται.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, υπενθύμισε ότι διατήρηση αυτών των θέσεων εργασίας θα είχε κόστος 0,5 εκατομμύριο, ενώ το κράτος εισπράττει περί τα 23 εκατομμύρια ετησίως από τους δημοσίους υπαλλήλους για αντιμετώπιση του προβλήματος των απολύσεων.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα