Neolaia Cyprus

Mε απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

drama

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από τις 4 έως τις 28 Ιουλίου, το οποίο φιλοξένησε ξεχωριστές παραστάσεις, από θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου, με θιάσους υψηλού επιπέδου και με διαφορετικό χαρακτηριστικό ιδίωμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συνολικά το Φεστιβάλ παρουσίασε 6 θεατρικές παραγωγές σε 14 παραστάσεις, οι οποίες προέρχονταν από την Κροατία/Σλοβενία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Φεστιβάλ και φέτος συγκέντρωσε τα βλέμματα χιλιάδων θεατών τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό και χάρισε μοναδικές στιγμές θεατρικής ποιότητας σε όλους όσοι συνέρρευσαν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ για να απολαύσουν τις παραστάσεις υψηλού επιπέδου που παρουσιάστηκαν.

Η αισιοδοξία και η ικανοποίηση για μια διοργάνωση που στέφθηκε με επιτυχία είναι τα κύρια συναισθήματα των διοργανωτών, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, που παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικές πραγματικότητες στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, διαμόρφωσαν φέτος ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα παραστάσεων προσφέροντας στο θεατρόφιλο κοινό και στους φίλους του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος παραστάσεις σε μειωμένες τιμές εισόδου.

Η σημαντική αύξηση των εισιτηρίων, η οποία ανήλθε στο 58,61% σε σχέση με το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, αποδεικνύει την επιτυχή πορεία του Φεστιβάλ, τη διεύρυνσή του και την καθιέρωσή του ως ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Κύπρου.

Καινοτομία φέτος στη διοργάνωση ήταν η `επιθετική` προώθηση του Φεστιβάλ με αναβαθμισμένη συνεργασία με τα ΜΜΕ, η χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και η διαφήμισή του σε τέσσερα λεωφορεία του ΟΣΕΛ και της ΕΜΕΛ.

Και φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος αγκάλιασε το πρωτοποριακό μέσα από το διαχρονικό, το σύγχρονο μέσα από το αρχαίο, διεύρυνε το κοινό του τόσο με ντόπιους αλλά και με ξένους θεατές, με τον υπερτιτλισμό των παραστάσεων στην ελληνική, αγγλική αλλά και στη ρώσικη γλώσσα σε κάποιες περιπτώσεις, έφερε την καλλιτεχνική δημιουργία πιο κοντά στην κοινωνία, αγγίζοντας τα ευρύτερα στρώματα και έδωσε βήμα στην κυπριακή δημιουργικότητα, ανοίγοντας παράλληλα εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες.

Οι παραστάσεις

Την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος άνοιξε η Μήδεια του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, την Pandur.Theaters από τη Σλοβενία και το Dubrovnik Summer Festival στην Κροατία, σε σκηνοθεσία του παγκοσμίου φήμης Tomaž Pandur.

Ακολούθησαν οι παραστάσεις: Φιλοκτήτης του Σοφοκλή από την Ε.Θ.Α.Λ. (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού), σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή Μηνά Τίγκιλη, η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη από την Highway Productions και την ΛΥΚΟΦΩΣ ΑΜΚΕ, του παραγωγού Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Κραουζίνις, η Ορέστεια: Χοηφόροι, Ευμενίδες από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nazionale Del Dramma Antico – INDA) της Ιταλίας σε σκηνοθεσία του Daniele Salvo, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Κύπρο και της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χοροθεατρική παράσταση Οιδίποδας του Ολιβιέρ Κεμέιντ, βασισμένο στο Σοφοκλή, σε παραγωγή της Compagnie José Besprosvany/IDEA asbl, συμπαραγωγή του Theatre Royal du Parc των Βρυξελλών και του Theatre d’Ivry Antoine Vitez του Παρισιού και σε σκηνοθεσία/χορογραφία του Χοσέ Μπεσπροσβάνυ και η ευριπίδεια τραγωδία Άλκηστις, σε παραγωγή του Αμφίκτιου Θεάτρου και σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε, ως παράλληλη εκδήλωση για το «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη», η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στην εμπνευσμένη και ευρηματική διασκευή του Κώστα Μόντη, από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή.

Η ξεχωριστή και ιδιαίτερη συνεισφορά του Φεστιβάλ στο διεθνές και στο τοπικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τοπίο, η αποφασιστικότητα των διοργανωτών για τη συνέχιση του επιτυχημένου αυτού θεσμού, τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων χρόνων συντείνουν στη στόχευση της ανοδικής πορείας του Φεστιβάλ με αξιώσεις και στα επόμενα χρόνια, παρ` όλες τις δύσκολες συνθήκες. Προσβλέποντας στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015, οι διοργανωτές ετοιμάζονται για την προετοιμασία και ανακοίνωσή του στους προσεχείς μήνες.

Όλες οι παραστάσεις του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος εντάσσονταν στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα