Neolaia Cyprus

ΟΕΛΜΕΚ: Ανέτοιμα τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά

sxoleio

Την ανησυχία ότι θα παρουσιαστούν σωρεία προβλημάτων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2014-2015 εξέφρασε χθες η νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ δια του Προέδρου της Δημήτρη Ταλιαδώρου.

“Δυστυχώς φαίνεται ότι από 1η του Σεπτέμβρη δεν θα είναι έτοιμα τα σχολεία. Εχει καθυστερήσει η διαδικασία των προαγωγών, ακόμη οι διορισμοί για την νέα σχολική χρονιά 2014-2015 δεν έχουν ανακοινωθεί. Θα παρουσιαστούν μια σειρά προβλημάτων κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σίγουρα δεν θα είμαστε έτοιμοι την 1η του Σεπτέμβρη και μας προβληματίζει αν θα είμαστε έτοιμοι στις 10 του Σεπτέμβρη να υποδεχθούμε τα παιδιά”, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χριστόφορο Χριστοφίδη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία να τους καλέσει , ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι συζήτησαν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και γενικότερα θέματα της παιδείας.

“Είχαμε πράγματι μια εποικοδομητική συζήτηση, ένα διάλογο παρουσιάσαμε τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ στα διάφορα ζητήματα που αφορούν την παιδεία και ακούσαμε και αντίστοιχα τις θέσεις του ΑΚΕΛ”, σημείωσε.

Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θέσαμε στον κ. Χριστοφίδη, είπε ο κ. Ταλιαδώρος, είναι το θέμα των προαγωγών των συμβασιούχων. “Δυστυχώς από ό,τι φαίνεται πάρα πολλοί συνάδελφοι θα μείνουν εκτός των σχολικών αιθουσών, γι αυτό και καταθέσαμε ήδη από τον Ιούλιο στον Υπουργό Παιδείας συγκεκριμένα παιδαγωγικά μέτρα που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης είτε στα μαθήματα της γλώσσας, των Μαθηματικών, των Οικονομικών, της Βιολογίας, επιμόρφωση των διδασκόντων στην Γ΄ Λυκείου που είναι και οι Παγκύπριες εξετάσεις”.

Δυστυχώς, συνέχισε, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής και θα έλεγα ότι θα αναμέναμε μια μεγαλύτερη ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν συνεισφέρει από τον Ιούνιο του 2013, 10 εκ. από τους μισθούς τους για να γίνει ο διορισμός των συμβασιούχων.

Είδαμε, ανέφερε, κάποιες αποφάσεις χθες του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό που δεν μας ικανοποιούν καθόλου, ενώ τα ουσιαστικά μέτρα που πρότεινε η ΟΕΛΜΕΚ για ποιοτική αναβάθμιση της Μέσης Εκπαίδευσης δεν έχουν υιοθετηθεί δυστυχώς από το Υπουργείο Παιδείας.

Συζητήσαμε επίσης, πρόσθεσε, το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το θέμα σχεδίου για διορισμούς, ανταλλάξαμε κάποιες αποφάσεις και νομίζω συμφωνούμε απόλυτα με το ΑΚΕΛ ότι με το οποιοδήποτε νέο σύστημα διορισμού δεν θα πρέπει να αδικηθεί κανένας από τους συναδέλφους που έχουν να παρουσιάσουν σημαντική, ουσιαστική υπηρεσία στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα σύστημα, το οποίο θα οδηγεί εκτός σχολείων ανθρώπους που διδάσκουν εδώ και αρκετά χρόνια στην Μέση Εκπαίδευση. Οπως και για το θέμα της αξιολόγησης έχουμε τις απόψεις μας ότι το οποιοδήποτε σύστημα θα πρέπει να αναδεικνύει τους ανθρώπους που θα αναλάβουν την διοίκηση των σχολείων μέσα από την σχολική πράξη κι όχι μέσα  από εξωδιδακτικές-εξωπαιδαγωγικές διαδικασίες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοφίδης αφού συνεχάρη την νέα γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ για την εκλογή της, είπε πως περνούμε μια περίοδο στην οποία έχουμε κρίσιμες εξελίξεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Χθες, σημείωσε, είχαμε την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας για λήψη μέτρων στον χώρο της εκπαίδευσης, προφανώς στην βάση της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει και που εμείς πολλάκις είχαμε προειδοποιήσει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανέφερε ότι σήμερα το πρωί έχει αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία ζητεί όπως ενημερωθεί επακριβώς σε τι συνίσταται αυτή η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας για τη λήψη μέτρων στο χώρο της παιδείας.

Χθες είχαμε επίσης, συνέχισε, τις δηλώσεις Βερκουλέσκου η οποία με πολύ ξεκάθαρο τρόπο έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δική της νεοφιλελεύθερη άποψη για περικοπές στο χώρο της παιδείας.

Εμείς θεωρούμε, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ότι μια τέτοια προσέγγιση εν μέσω σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, κρίσης θα ήταν ακόμη ένα σοβαρό πισωγύρισμα για την Κύπρο και  ότι έγκαιρα θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα από τους Κυβερνώντες ότι η προσέγγιση της τρόικας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεν μπορεί να υιοθετηθεί.

“Η νέα χρονιά θα είναι μια φοβερά δύσκολη χρονιά για τα σχολεία μας. Οι προαγωγές, οι οποίες αναμένονται τέλη του Αυγούστου, η καθυστέρηση που υπήρξε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής δημιουργεί ένα σκηνικό μέσα στο οποίο θα τρέχουμε αρχές του Σεπτέμβρη να κάνουμε τοποθετήσεις και διορισμούς. Δεν υπάρχει πιθανότητα με αυτά τα δεδομένα να προλάβει το κάθε σχολείο να καταρτίσει το δικό του πρόγραμμα και φοβούμαστε πολύ ότι η ομαλότητα στα σχολεία θα αποκατασταθεί πολλές ημέρες, για να μην πω εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη των σχολείων”, πρόσθεσε

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, είπε, να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν – παρόλο που σημαντική ζημιά έχει ήδη γίνει – ούτως ώστε να μειωθούν οι σοβαρές επιπτώσεις στα σχολεία. Φοβούμαστε, σημείωσε, το ενδεχόμενο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να παρατηρηθεί ένα χάος στα σχολεία μας.

“Θέλω επίσης να στηρίξω με όλη την δύναμη που έχουμε ως ΑΚΕΛ, την άποψη που λέει ότι θα ήμασταν εντελώς άδικοι μετά τις περικοπές μισθών τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και ευρύτερα στους δημοσίους υπαλλήλους με στόχο να μην μείνει κανένας εκπαιδευτικός αδιόριστος έχοντας ως δεδομένο ότι από πέρσι ένας αριθμός κατά την άποψη μας σημαντικός έμεινε αδιόριστος, φέτος να έχουμε ακόμα λυπούμαι να προβλέψω αρκετούς που θα μείνουν εκτός σχολείων”, επισήμανε.

Είπε πως υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και θα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν και στην βάση των εισηγήσεων της ΟΕΛΜΕΚ ούτως ώστε να αποτραπεί η αποστολή ακόμη μερικών δεκάδων τουλάχιστον εκπαιδευτικών στην ανεργία.

“Η περίοδος θα είναι ενδιαφέρουσα και υπό μια άλλη οπτική γωνία έχει ήδη εξαγγελθεί διάλογος για σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύστημα διορισίμων, στο σύστημα αξιολόγησης, επιμόρφωσης. Το μήνυμα μας είναι ένα – θα πρέπει ο  διάλογος να είναι διάλογος και να μην είναι ανακοίνωση αποφάσεων ή να μην είναι διάλογος για το θεαθήναι πέριξ του Δεκαπενταύγουστου διότι φαίνεται κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται τον Αύγουστο όταν η Βουλή και ο κόσμος  δεν είναι επικεντρωμένος στα ζητήματα της επικαιρότητας”, κατέληξε.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα