Neolaia Cyprus

ΕΔΟΝ Πάφου: Όχι στο κλείσιμο του Νικολαϊδειου Γυμνασίου

nikolaidio

Το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ Πάφου, αισθάνεται έντονα την ανάγκη να τοποθετηθεί, σε σχέση με το ζήτημα που ταλανίζει την τελευταία περίοδο την επαρχία μας, που σχετίζεται με το κλείσιμο του Λυκείου Κύκκου αλλά και με την αναγκαιότητα για διατήρηση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου.

Το Ε.Σ της ΕΔΟΝ διευκρινίζει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις , όπως αυτές εκφράστηκαν από οργανωμένα σύνολα της επαρχίας μας που επιθυμούν τη διατήρηση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου στο κέντρο της πόλης.

 Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί αλλά και ιστορικοί λόγοι επιβάλουν τη διατήρηση του Γυμνασίου, εντός του κεντρικού πυρήνα της Πάφου. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους δηλώνουμε την κάθετη διαφωνία μας με τη βαθμιαία κατάργηση του Λυκείου Κύκκου.

Ειδικότερα σε σχέση με το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο, ως ΕΔΟΝ προτείνουμε την άμεση εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης για την ανέγερση νέου σύγχρονου σχολείου στο ίδιο χώρο, με βάση τις ανάγκες της περιοχής. Στόχος μας πρέπει να είναι η ανέγερση ενός σχολείου σύγχρονου, άρτια εξοπλισμένου και λειτουργικού που να ικανοποιεί πρώτιστα τις ανάγκες των μαθητών. Το έργο μπορεί να αποπερατωθεί σε ένα χρόνο και να αναζητηθεί προσωρινή λύση για τη λειτουργία του Γυμνασίου, λύση που θα εξασφαλίζει  τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των εμπλεκόμενων μερών.

Ως Ε.Σ της ΕΔΟΝ Πάφου, διαφωνούμε με τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι μέχρι στιγμής χειρισμοί του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, αδιαφορία και ετσιθελισμό. Το Υπουργείο ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας , όπως αυτές καθορίζονται στην έκθεση της, αδιαφορεί μέχρι στιγμής για το αίτημα διάφορων φορέων της επαρχίας (Σύνδεσμοι Γονέων, Μαθητές, ΟΕΛΜΕΚ, Πολιτικά κόμματα, Τοπικές Αρχές) που αντιτάσσονται στο κλείσιμο  του Λυκείου Κύκκου.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη για μια ακόμη φορά αδιαμαρτύρητα υλοποιεί τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας , αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο εκφραστή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο τόπο μας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση λησμονά για χάριν των αριθμών ότι με την κατάργηση ενός σχολείου δεν επιλύεται το οικονομικό προβλήματα του τόπου. Αντιθέτως επιδεινώνεται, δημιουργώντας σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων σε κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Τα μέτρα λιτότητας τα οποία με τόσο ενθουσιασμό εν αγωνίως προσπαθεί να επιβάλλει  η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, θυματοποιούν τη νέα γενιά και  τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα του λαού μας. Η επέλαση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην παιδεία, στην υγεία, στις συντάξεις και γενικότερα σε όλες τις κοινωνικές παροχές  θα είναι καταστροφική. Ας μη λησμονούμε άλλωστε το κόστος από το βόλεμα ημετέρων σε «θεσμούς» και επιτροπές που δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί από την παρούσα κυβέρνηση   είναι πολλαπλάσιο της ανέγερσης ενός σχολείου.

Η ΕΔΟΝ για μια ακόμη φορά δηλώνει απερίφραστα ότι θα σταθεί ανάχωμα σε οποιεσδήποτε προσπάθειες της κυβέρνησης θυματοποιούν τη νέα γενιά. Για εμάς σε περιόδους κρίσης, η παιδεία, η έρευνα  και η καινοτομία πρέπει να αποτελούν πυλώνες για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Τασσόμαστε συνεπώς μαζί  με όλες εκείνες τις φωνές που επιθυμούν τη διατήρηση του Λυκείου Κύκκου και την συνέχιση ύπαρξης του Νικολαΐδειου Γυμνασίου  στο κέντρο της Πάφου.

Το Υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσιακοί του πρέπει να αντιληφθούν ότι καλύτερα αποτελέσματα στον ευαίσθητο τομέα που υπηρετούν έρχονται μέσα από τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και το διάλογο και όχι μέσω του ετσιθελισμού και  της αδιαφορίας. Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεύτερες σκέψεις ανακαλώντας τις μέχρι στιγμής εισηγήσεις της, αφουγκραζόμενη το καλώς νοούμενο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας της Πάφου.

Ε.Σ ΕΔΟΝ Πάφου

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα