Neolaia Cyprus

Κλείνει το Γυμνάσιο Παναγιάς, δεύτερες σκέψεις για το Νηπιαγωγείo, λέει ο Κ. Καδής

kostaskadis

Εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα της παραμονής ή όχι του Νηπιαγωγείου Παναγιάς στην κοινότητα, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, αφού πρώτα εξεταστεί η διαφοροποίηση των δεδομένων του αριθμού των μαθητών. Ο κ. Καδής επανέλαβε πως είναι ο τελευταίος που θέλει να κλείνει σχολεία , αλλά θα πρέπει όπως είπε να γίνει σωστή παιδαγωγική κατάρτιση των παιδιών. Ανακοίνωσε επίσης πως το Γυμνάσιο Παναγίας θα κλείσει και θα μετατραπεί σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ το Δημοτικό Παναγιάς θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία.

Ο κ. Καδής που παρακάθισε σήμερα σε σύσκεψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παναγιάς στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων είπε πως «ως προς το Γυμνάσιο φαίνεται ότι οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που δεν δικαιολογούν με κανένα τρόπο την συνέχιση της λειτουργίας τους άρα η απόφαση είναι τελεσίδικη, και έχει ληφθεί και τελική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Το Γυμνάσιο θα σταματήσει την λειτουργία του – όπως είπε- , και στη θέση του Γυμνασίου θα λειτουργήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο εκτίμησε πως θα αναζωογονήσει την κοινότητα, θα οδηγήσει χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κάθε χρόνο στην κοινότητα , και θα αναδείξει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Σε σχέση με το Νηπιαγωγείο ο κ. Καδής είπε πως έχουν παρουσιαστεί από τους κατοίκους κάποια νέα δεδομένα τα οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εξετάσει πολύ προσεκτικά, και αν χρειαστεί θα αναθεωρήσει την απόφαση του για το τερματισμό της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως το κλείσιμο κάποιων σχολείων δεν είναι εύκολη απόφαση, ούτε συνέχισε, «είναι κάποιος χαρούμενος όταν λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις», σημειώνοντας ωστόσο πως αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να είχαν ληφθεί από χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση είπε ο κ. Καδής «δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ένα Γυμνάσιο με 7 μαθητές και κόστος λειτουργίας 350 χιλ. ευρώ το χρόνο».

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε πως ανάλογο παράδειγμα αποτελεί στην Πάφο και το θέμα του Λυκείου Κύκκου, όπου υπήρχε – όπως είπε – απόφαση για μετατροπή του Λυκείου Κύκκου σε Γυμνάσιο και της φιλοξενίας των μαθητών του Νικολαΐδειου Γυμνασίου από το 2005. « Δεν έγινε πράξη αυτή η απόφαση και φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις αφού το κτίριο που φιλοξενεί το Νικολαΐδειο έχει φτάσει στα όρια του και έπρεπε να ληφθούν κάποιες αποφάσεις», όπως είπε .

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές κατοίκων στο πλαίσιο της σύσκεψης ότι ένα οριστικό κλείσιμο των δύο σχολείων της Παναγιάς ισοδυναμεί με εχθρική συμπεριφορά από πλευράς Πολιτείας προς την κοινότητα, ο κ. Καδής είπε πως αυτό που η Πολιτεία δίνει στην κοινότητα είναι πολύ – πολύ περισσότερο από αυτό που οι αριθμοί και τα δεδομένα δικαιολογούν να πάρει.

Είναι πολύ ξεκάθαρο συνέχισε, ότι η Πολιτεία στηρίζει την περιοχή, στηρίζει την κοινότητα, το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα αναζωογονήσει την κοινότητα και η όποια απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου δεν έχει να κάνει με την ίδια την κοινότητα αλλά με τις παιδαγωγικές συνθήκες που υφίστανται τα σχολεία με μονοψήφιο αριθμό μαθητών.

Έχουμε κατέληξε, κάποια νέα δεδομένα όσον αφορά τις εγγραφές του σχολείου όπως επίσης και τις προοπτικές για τις επόμενες χρονιές με νέες γεννήσεις και νέα ζευγάρια που έχουν φτάσει στην περιοχή για εγκατάσταση, προσθέτοντας πως αυτά θα εξεταστούν και αν δικαιολογείται η συνέχιση της λειτουργίας του νηπιαγωγείου αυτό θα τεθεί στο υπουργικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Παναγιάς Μιχάλης Γεωργίου, χαρακτήρισε λανθασμένες τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και σημείωσε πως το κλείσιμο ενός σχολείου σημαίνει ότι ανοίγουμε δέκα φυλακές.

Εξάλλου ο Κωνσταντίνος Ναθαναήλ εκ μέρους του Συνδέσμου Αποδήμων Παναγιάς χαιρέτησε την παρουσία του Υπουργού Παιδείας στην κοινότητα.
Θεωρώ είπε « ότι είναι ένας φίλος της κοινότητας, έχει αναφέρει πως έχει προχωρήσει σε περιβαλλοντική μελέτη για το υπέροχο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε».

Πρόσθεσε ωστόσο πως σήμερα ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας που είναι προστάτιδα των παιδιών, το ταυτόχρονο κλείσιμο των δύο σχολείων σε αυτή την ιστορική κοινότητα θα ήταν λάθος .

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης πως οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα