Neolaia Cyprus

Κώστας Καδής στο NeolaiaCy: «Στόχος μας η αναβάθμιση της Παιδείας»

IMG_4626

Ομολογουμένως μία συνάντηση με ένα Υπουργό δεν είναι κάτι που ζεις καθημερινά. Παρόλα αυτά ο Υπουργός Παιδείας δέχτηκε με προθυμία να μας φιλοξενήσει στο γραφείο του για μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, για θέματα που αφορούν στην παιδεία. Ποιοι οι στόχοι του Κώστα Καδή για την Παιδεία, πως σχολιάζει τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων καθώς επίσης και τα δίδακτρα στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

  • Δεδομένου ότι έχετε αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Κάθε Υπουργός που αναλαμβάνει τη θέση του χρειάζεται να εξοικειωθεί με τα θέματα και τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου που αναλαμβάνει. Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η εμπειρία που είχα ως Υπουργός Υγείας κατά την περίοδο 2007-2008. Οι προκλήσεις που είχαμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ήταν πάρα πολλές από την αρχή. Ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε τα θέματα της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και άλλα θέματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, όπως την προετοιμασία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, ζητήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητήματα πολιτισμού. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να μπορέσουμε να ιεραρχήσουμε τα θέματα με τα οποία θα έπρεπε να καταπιαστούμε.

Ως εκ τούτου, από την αρχή ξεκινήσαμε μία πολύ στοχευμένη δράση για να διαμορφώσουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, όπου μπαίνουν αρχικές προτεραιότητες, τίθενται στόχοι, συγκεκριμένες δράσεις για να πετύχουμε τον καθένα από τους στόχους μας, χρονοδιαγράμματα, όπως επίσης ποιος θα είναι ο αρμόδιος για την υλοποίηση και ο υπόλογος για την κάθε δράση. Αξίζει να αναφέρω πως τους δύο τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια και είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο και θα έχουμε μπροστά μας ένα χαρτογραφημένο πλάνο για το πως θα πρέπει να κινηθούμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

  • Σας άγχωσε το γεγονός ότι ίσως ελλόχευε ο κίνδυνος να επωμιστείτε εσείς τυχόν λάθη που έγιναν από τον προκάτοχό σας;

Δεν είναι θέμα λαθών του προκατόχου μου. Αυτό συμβαίνει πάντοτε όταν αναλαμβάνεις μία θέση και καλείσαι να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν. Και στη δική μου περίπτωση υπήρχαν αρκετά ανοικτά θέματα, τα οποία με συστηματικό τρόπο και καλή οργάνωση των ομάδων του Υπουργείου, πιστεύω ότι τα διαχειριζόμαστε με ορθολογισμό και επάρκεια.

  • Πιστεύετε ότι το Υπουργείο Παιδείας σας ταιριάζει περισσότερο;

Ναι, το πιστεύω. Είμαι στο χώρο της Παιδείας εδώ και πολλά χρόνια, ήμουν Πανεπιστημιακός πριν αναλάβω τη θέση του Υπουργού. Έχω επαφή με το χώρο, οι γονείς μου ήταν εκπαιδευτικοί και οι δύο για 35 χρόνια, έχω τα παιδιά μου στο σχολείο. Συνεπώς, έχω ευρεία επαφή με το χώρο και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορώ να κάνω με τους συνεργάτες μου, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της εκπαίδευσης στον τόπο μας και να διαχειριστούμε με ορθολογικό τρόπο τα θέματα του πολιτισμού.

Στο Υπουργείο Παιδείας νιώθω ότι τα θέματα είναι πολύ περισσότερα μιας και διαχειριζόμαστε θέματα παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, νεολαίας και γύρω από το κάθε ένα από αυτά υπάρχουν πάρα πολλοί οργανισμοί που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα.

ypourgos1

  • Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και σύμφωνα με τη δική σας αίσθηση ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία στον τόπο μας;

Η παιδεία εκ φύσεως της είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα, πρόκειται για μία σειρά από θέματα. Μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας συνδέονται με την ίδια τη δομή που έχει το Υπουργείο, και τον τρόπος λειτουργίας του. Σήμερα, δυστυχώς, το Υπουργείο λειτουργεί με πολύ συγκεντρωτικό τρόπο, καθημερινά στο γραφείο μου έρχονται υποθέσεις που δεν θα έπρεπε να φτάσουν κοντά μου, θα έπρεπε να τις διαχειριστούν σε άλλο επίπεδο, καθώς είναι υποθέσεις ρουτίνας και δεν χρειάζεται για αυτές τις υποθέσεις να υπάρχει εμπλοκή του Υπουργού. Πρέπει να κινηθούμε προς μια πιο αποκεντρωμένη, ευέλικτη και αποτελεσματική δομή, όπου η ηγετική ομάδα του Υπουργείου θα εργάζεται απερίσπαστη για τη χάραξη στρατηγικής και την παρακολούθηση της υλοποίησής της.

Οπωσδήποτε μεγάλες προκλήσεις είναι και εκείνες που αφορούν στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Πως θα διασφαλίζεται ότι μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκονται οι πιο ικανοί, οι πιο άριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι παράλληλα οι πιο καταρτισμένοι και ενημερωμένοι για τα αντικείμενα, τα οποία διδάσκουν. Αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο έχουμε μπροστά μας και καλούμαστε να διαχειριστούμε. Επίσης, ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων μας χρήζει βελτίωσης, υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης. Ο καθένας από τις δικές του εμπειρίες μπορεί να παραθέσει τις αδυναμίες του συστήματος. Με αυτές τις αδυναμίες πρόκειται να ασχοληθούμε την επόμενη περίοδο.

Η φιλοσοφία του τρόπου που θα διαχειριστούμε τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι απόλυτα τεχνοκρατική. Για κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα ορίζουμε ειδικές ομάδες εργασίας, βλέπουμε τι προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν και σε ποιο στάδιο έχουν μείνει, τις δυσκολίες που υπήρξαν και μέσα από μία σύνθεση όλων των δεδομένων θα διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα συζητούμε σε βάθος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

  • Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν οι μέσοι όροι καθώς και τα αποτελέσματα πρόσβασης στο πλαίσιο των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Αρκετοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για αποτυχία. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Δεν είναι κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορά φέτος, είναι μία εικόνα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως και κάπως βελτιωμένη. Εν πάσει περιπτώσει, όντως η εικόνα δεν είναι η καλύτερη, ωστόσο αν δει κανείς πιο προσεκτικά τα νούμερα υπάρχει μία σημαντική μερίδα των μαθητών μας, η οποία πετυχαίνει πολύ καλά αποτελέσματα και αυτούς τους μαθητές θα πρέπει να αναδείξουμε ως πρότυπα. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε και για ποιο λόγο μαθητές έχουν χαμηλές επιδόσεις.

Υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις ως προς το γιατί κάποιοι μαθητές έχουν τέτοιες επιδόσεις. Για παράδειγμα, είναι μαθητές που δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο, δεν τους ενδιαφέρει ο τελικός βαθμός στις τελικές εξετάσεις και οι βαθμολογίες που έχουν πάρει στην πορεία του χρόνου τους διασφαλίζουν ότι θα περάσουν το μάθημα, είτε παραδώσουν λευκή κόλλα είτε γράψουν πολύ χαμηλά.

Αυτό σίγουρα ρίχνει το μέσο όρο. Επίσης, αυτές οι εξετάσεις είναι και εξετάσεις πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας άρα αναμενόμενο είναι το επίπεδο να είναι κάπως ψηλότερο από αυτό που έχουμε στα διαγωνίσματα του σχολείου. Ωστόσο οι εξηγήσεις αυτές δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν. Σίγουρα θα πρέπει να επενδύσουμε και χρόνο και σκέψη στο πως βελτιώνουμε τα μαθησιακά προβλήματα των μαθητών. Κατά την επόμενη χρονιά, υιοθετώντας διεθνής πρακτικές, οι οποίες είναι πετυχημένες, θα προσπαθήσουμε δώσουμε έμφαση στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Κάθε μαθητής τελειώνοντας μια τάξη, πρέπει να παίρνει ένα μίνιμουμ γνώσεων και δεξιοτήτων που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη τάξη. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει και τους εκπαιδευτικούς μας να επικεντρωθούν στο τι πρέπει να δώσουν στα παιδιά.

  • Ένα θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες με παιδιά και ειδικά σε τέτοιες εποχές με οικονομικές δυσκολίες, είναι το γεγονός πως σχεδόν όλοι παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα, κάτι που τους οδηγεί να δαπανούν επιπλέον χρόνο και χρήμα. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Είναι βαθύτερα τα αίτια. Το πρόβλημα αυτό θα εξαλειφθεί αν ο κόσμος πειστεί ότι μέσω του δημόσιου σχολείου μπορεί κάποιος να πάρει τη μόρφωση, τη γνώση και τις δεξιότητες που πρέπει έτσι ώστε να πετύχει τους στόχους του. Επομένως, έχοντας ένα πλάνο τριετίας, στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε μία σειρά από μέτρα τα οποία θα αλλάξουν, θα βελτιώσουν το σκηνικό και στοχεύουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

  • Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αποφάσισαν να διακόψουν τις σπουδές τους από ιδιωτικά πανεπιστήμια λόγω οικονομικών δυσκολιών. Πως σχολιάζετε αυτό το φαινόμενο;

Πρέπει να δούμε τη σφαιρική εικόνα. Η Κύπρος είναι μία χώρα με ένα πολύ υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες αυτών που αποφοιτούν και ακολουθούν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είναι και καλό γιατί τα παιδιά μας προχωρούν, αποκτούν προσόντα ωστόσο είναι και «κακό» από την άποψη, ότι έχουμε ένα πολύ υψηλό αριθμό παιδιών που έχουν σπουδάσει και μένουν στην ανεργία. Άρα κανείς πρέπει να δει πως διαχειρίζεται ορθολογικά αυτή την κατάσταση και πως συμβουλεύει τα παιδιά να ακολουθήσουν και πορείες οι οποίες δεν οδηγούν πάντοτε στην κατάκτηση ψηλών προσόντων αλλά οδηγούν σε καλύτερες προοπτικές εργοδότησης.

Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στα μεταλυκειακά ινστιτούτα, τα οποία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν από τρία χρόνια και το 80% αυτών των αποφοίτων έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Σε αντίθεση με πολλά παιδιά, τα οποία διαθέτουν πλούσια προσόντα αλλά παραμένουν στην ανεργία.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πιστεύω ότι προσφέρουν μια καλή εναλλακτική επιλογή στα παιδιά που θα πήγαιναν στο εξωτερικό και με τη συνεννόηση που έχουμε κάνει ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια τα δίδακτρα θεωρώ ότι έχουν κρατηθεί σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Φέτος ζητήσαμε από τα πανεπιστήμια και από κάποια μάλιστα είχαμε θετική ανταπόκριση να μειωθούν τα δίδακτρα.

Επίσης το κράτος στηρίζει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες δίνοντας φοιτητικές χορηγίες και το φοιτητικό πακέτο και πιστεύω πως διευκολύνουν αυτά τα παιδιά δίνοντας τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο στόχος σας ως Υπουργός Παιδείας για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Στόχος μας είναι να ξεκινήσει η χρονιά χωρίς προβλήματα και στο επίπεδο στελέχωσης και στο επίπεδο εξοπλισμού, υποδομών και βιβλίων. Θέλουμε να βελτιώσουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα των παιδιών μας και εκεί θα δουλέψουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Επίσης, επιθυμούμε να δούμε τις επιδόσεις των μαθητών μας να βελτιώνονται και σε επίπεδο διεθνών διαγωνισμών. Θέλουμε να δούμε τα μέτρα που έχουμε διαμορφώσει για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των πολιτιστικών δρώμενων στη χώρα να εφαρμόζονται.

*Η συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΣπουδάΖω». 

Φωτογραφίες: Χρίστος Ζένιος. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα