Neolaia Cyprus

5+1 σουρεαλιστικές σημαίες της Κύπρου

Πως θα σας φαινόταν αν η σημαία της Κύπρου έλεγε την αλήθεια. Μιας και αυτή με τα κλωνιά ελιάς δεν λέει την αλήθεια πως θα σας φαίνονταν οι σουρεαλιστικές εκδοχές που θα σας παρουσιάσουμε.

  •  Η χώρα της μπανανίας

simaia1

Είμαστε η κατεξοχήν χώρα της μπανανίας. Δεν νομίζω να μας αντιπροσωπεύει κάποια άλλη έκφραση περισσότερο από αυτή.  Μπήκαμε στην Ευρώπη και το μόνο που καταφέραμε να κάνουμε είναι να μετατραπούμε από Δημοκρατία της Μπανανίας σε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία της Μπανανίας. Ποιες είναι οι αλλαγές που είδε στην δομή της κοινωνίας της Κύπρου τα τελευταία 80 χρόνια. Είμαστε η χώρα του ότι κάτσει.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκφραση  ,ότι είμαστε κράτος μπανανία, σύμφωνα με τους αστικούς μύθους της Κύπρου αποδίδεται στον Γλαύκο Κληρίδη. Όπως τους αστικούς μύθους για το You are not a bastard που αποδίδεται στον Δημήτρη Χριστόφια. Πάνω στα ανέκδοτα δεν μας πιάνει κανένας.

Η σημαία της Κύπρου για τους τζινιούς ( ή χώρα του αμπελοπουλιού)

simaia2


Όσο και αν διακινδυνεύω να με συλλάβουν πείτε όλη την αλήθεια. Έστω και μια φορά εκάτσετε κάπου σε μιαν ταβέρνα ή σπίτι και μέσα στα κρυφό μενού της ημέρας υπήρχαν τα αμπελοπούλια. Τζαι όσο τζαι να μεν εθέλετε να φάτε αμπελοπούλια αναγκαστήκατε γιατί το να πεις όχι σε αυτό το έδεσμα θα σε έκανε το μαύρο πρόβατο της παρέας. Εμένα τουλάχιστον μου (π)έτυχε. Και πείτε όλη την αλήθεια. Είναι το πιο όμορφο έδεσμα της κυπριακής κουζίνας όσο απάνθρωπος (σχικ) και αν είναι ο τρόπος που αιχμαλωτίζονται. Άρα τι θα ταίριαζε περισσότερο από μια σημαία της Κύπρου που θα έδειχνε αυτή την λατρεμένη συνήθεια του Κυπραίου. Απλά να σημειώσω ότι η τελευταία φορά που έφαγα αμπελοπούλι ήταν σε ταβέρνα στην όποια μετά από λίγο διάστημα μπούκαρε η Αστυνομία η οποία αφού έκανε τους τάχατες πελάτες και έφαγε ένα κάρο αμπελοπούλια μετά συνέλαβε τον ιδιοκτήτη. Το λέω αυτό γιατί πρώτον δεν υπάρχει κάτι το όποιο έχω να δηλώσω περισσότερο στην Αστυνομία από αυτά που ξέρει ,να γλιτώσω την σύλληψη, και δεύτερο θέλω και εγώ μια δουλειά που θα τρώω αμπελοπούλια και μετά όταν θα έρχεται ο λογαριασμός να συλλαμβάνω τον ιδιοκτήτη : ) .

Κύπρος η Παναϊρίσιμη χώρα

simaia3

Σιάμισιη, Λουκουμάες, ο σιουσιούκος και το top από όλα ο Σίταρος. Είμαστε η χώρα Παναίρη τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τον Κύπριο γονιό να πάρει τα παιδκιά του σε ένα πανάιρι να «περιχαρίσουν» και να «ποσκολιστούν». Να ακούεις τις κοπελούες να λαλούν ότι θα πάσειν στον «Πανάιρι του Τζίκου» τζαι να πιάσιν σιουσιούκκο τζαι να σκεύτεσαι που μέσα σου έναν άλλον σιουσιούκο που μπορείς να της δώκεις. Ακόμα πως γίνεται πανάιρι στο όποιο δεν θα υπάρχει το γνωστό καζαντί. Μιας και δεν ήμουν ποτέ τυχερός με το καζαντί πάντα το μμισούσα. Αν δεν με απατά η μνήμη η μόνη μου φορά που εκέρτισα ήταν μια κούτα τσιάρα που έπαιξα έτσι για το χάζι. Το θέμα ήταν ότι τότε δεν έπινα τσιγάρο (Τόσο μ@λάκας). Κάτι που θυμάμαι χαρακτηριστικά και δείχνει πόσο παναϊρίσιμος τόπος είμαστε είναι όταν μια ομάδα από τουλάχιστον 7 μοτοσικλετιστές που τους έβλεπες και θεωρούσες ότι βγήκαν μέσα από το cast του Sons of Anarchy (εντάξει εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η συγκεκριμένη σειρά, σήμερα κάνω αυτό τον συνειρμό) και να σταματούν για να σου ζητήσουν οδηγίες. Και εκεί που αγχώνεσαι μπας και σου ζητήσουν οδηγίες για να πάνε στο Τρόοδος και να ψάχνεις δρόμους να τους πεις για να πάνε αυτή να σε ρωτούν πώς θα «πάσιν στο πανάιρι του Μενοίκου». Αυτοί είμαστε.

Η σημαία της Κύπρου «Σαν την σούβλα εν εσχει»

simaia4

Το All you can eat παίρνει διαφορετική σημασία όταν μιλάμε για τον Κυπραίο. Είμαστε από τους λίγους τόπους που το εθνικό φαγητό τους είναι το κρέας και θέλει τόσο μεγάλη προετοιμασία. Αλλά εμείς εκεί. Ο Νικολής ανάφερε ότι για κάθε 4 Κυπραίους αντιστοιχεί μια φουκού.  Ψέματα όμως μένω σε σπίτι με 4 άτομα και υπάρχουν 2 φουκούες. Η μία είναι για να γυρίζει η σούβλα και στην άλλη για να ψήνουντε τα παρελκόμενα  ,λουκάνικα, παστουρμάς, χαλούμι τζαι πατάτες. Σκεφτείτε πόσες φορές «εβάλετε» κάρβουνα απλά γιατί κάποιος γιόρταζε, Σκεφτείτε πόσες φορές «άψετε» κάρβουνα γιατί απλά ήταν Κυριακή τζαι δεν δουλεύετε. Σκεφτείτε πόσες φορές  «εβάλετε την φουκού να γυρίζει» γιατί θέλατε μια δικαιολογία για να πιείτε μπύρα. Είμαστε η χώρα που όσο και να πάει η τιμή για το κρέας και το πετρέλαιο πάντα θα υπάρχει συγκεκριμένο budget για να κάνετε μια εκδρομή στο βουνό τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο για να φάτε σούβλα και να πιείτε μπύρες.

mpira jake

Μιας και δεν έχω φωτογραφία από τις φουκούδες παραθέτω την φωτογραφία από τις μπύρες. Να σημειωθεί ότι κατά την αποχώρηση καθαρίστηκε ο τόπος και η έκθεση των μπουκαλών έγινε απλά για σκοπούς φωτογράφησης. Και κάτι τελευταίο.  Όποιου Κυπραίου δεν χάλασε το μοτοράκι την ώρα που ήταν πάνω η σούβλα και δεν αναγκάστηκε να γυρίζει  με το χέρι την σούβλα τότε δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνει τσίκνα.

Η σημαία που εξηγεί πως σκέφτεται ο Κυπραίος (Είμαστε το κέντρο του κόσμου)

simaia5

Είμαστε το κέντρο του κόσμου. Είναι η αλήθεια. Αλλά κάπου εμείς παρεξηγήσαμε αυτό τον ορισμό. Πιστεύουμε ότι όλα κινούνται γύρω από εμάς. Δεν έχουμε κάτι για το όποιο θα μας μνημονεύει ο κόσμος αλλά εμείς εκεί να θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Να πιστεύουμε ότι το καρναβάλι στη Λεμεσό είναι καλύτερο από αυτό του Ρίο. Να πιστεύουμε ότι η γιορτή του Κατακλυσμού στη Σκάλα και η Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό είναι καλύτερη από την γιορτή της Μπύρας (Oktoberfest) της Γερμανίας. Δεν βλέπουμε ότι είμαστε μια κουκίδα τόπος αλλά εμείς εκεί να δημιουργούμε όνειρα. Μετά ιδίως που ανακαλύψαμε ότι έχουμε Γκάζι (Φυσικό Αέριο) και μπορεί να έχουμε και πετρέλαιο είμαστε έτοιμοι να πάμε να αγοράσουμε τζελαπίες να κυκλοφορούμε όπως τους εμίρηδες (κακομοίρηδες) του Κατάρ και να αγοράσουμε «τζαι μπούργκα για τις γενέτζες μας».

+1 Η πραγματική αλήθεια

simaia6

Επειδή η ζωή δεν είναι μόνο να την βλέπεις μέσα από την αστεία πλευρά της καλό θα είναι να θυμόμαστε και τα τραγικά που μας έδωσε. Κοντεύουν οι μέρες μνήμης του μαύρου Ιούλη και Αυγούστου για την Κύπρο. Το δίδυμο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Κύπρο δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε ποτέ. Το πραξικόπημα της Χούντας στις 15 Ιουλίου 1974 και την εισβολή της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου μας τα θυμίζει καθημερινά ο Πενταδάκτυλος. Αυτή η σημαία της Κύπρου δεν αποτελεί σουρεαλισμό αλλά ρεαλισμός που κάποιοι μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Του Ιάκωβου Ιακώβου 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα