Neolaia Cyprus

Ανακοίνωση Κ.Σ. της ΕΔΟΝ για το νομοσχέδιο για τη βία στους αθλητικούς χώρους

via

Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο ζήτημα του τροποποιητικού νομοσχέδιου για τη βία στους αθλητικούς χώρους που κατέθεσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στη Βουλή και να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα.

Ως ΕΔΟΝ έχουμε τοποθετηθεί επίσημα καταθέτοντας γραπτώς τις θέσεις μας στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής που είχαμε συμμετάσχει την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014. Από τις εξελίξεις σχετικά με τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, διαφαίνεται πως ο Υπουργός και το Κυβερνών κόμμα για άλλη μια φορά λειτουργούν ετσιθελικά και αυταρχικά, επιδιώκοντας με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Επαναλαμβάνουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι, το σχετικό νομοσχέδιο δεν είναι προϊόν διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Ακόμα και μετά την κατάθεση του στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των εμπλεκομένων που έχουν διατυπωθεί. Έξαλλου, με την όλη του στάση και συμπεριφορά στην Επιτροπή Νομικών, απέδειξε σε Κόμματα, Οργανώσεις, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Οργανωμένους, ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει απόψεις και εισηγήσεις.

Επανερχόμαστε στο θέμα αυτό, διότι το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό κυρίως για τους πιο κάτω λόγους:

1.       Δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας του 2008 πριν προχωρήσει η Κυβέρνηση σε τροποποιήσεις. Χρειάζεται αξιολόγηση των υφιστάμενων μέτρων και επενδύσεων και πόσο αξιοποιήθηκαν (CCTV στα στάδια).

2.       Είναι ξεκάθαρο ότι, χωρίς να γίνει καμία επιστημονική μελέτη ο Υπουργός από μόνος του προχώρησε κάνοντας μια σειρά από τροποποιήσεις.

3.       Οι τροποποιήσεις αυτές έχουν έντονη κατασταλτική χροιά. Τα κατασταλτικά μέτρα σε συνδυασμό με τις εξουσίες που δίδονται στους επιτηρητές των σταδίων και στους αστυνομικούς θα καταστήσουν τους αθλητικούς χώρους φρούρια. Οι παραβιάσεις όπως επεξηγούνται μέσω του νομοσχέδιου θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα (αναίτια όρθιοι, μεταπώληση εισιτηρίου κ.α.).

4.       Από το νομοσχέδιο απουσιάζουν παντελώς μέτρα πρόληψης. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της βίας είναι πρόβλημα ευρύτερα της κοινωνίας, που εκφράζεται κατά καιρούς και στο χώρο του αθλητισμού. Η δική μας φιλοσοφία θέτει έμφαση στην πρόληψη, στη διαπαιδαγώγηση με βάση το αθλητικό ιδεώδες. Θα πρέπει να ληφθούν και προληπτικά μέτρα σε πολλά επίπεδα, με έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης.

5.       Αποδεδειγμένα πλέον τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται ότι, η βία έχει μεταφερθεί εκτός των σταδίων και τα πλέον σοβαρά επεισόδια έγιναν μακριά από τα γήπεδα. Αυτό το δείχνει και η εμπειρία άλλων χώρων, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις θα μεταφέρουν τη βία στους δρόμους και στις γειτονιές.

6.       Η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων αποκτά υπερεξουσίες που υπερβαίνουν των καθαρών υλικοτεχνικών υποδομών και έχουν άμεση σχέση με μέτρα ασφαλείας και αστυνόμευσης.

7.       Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κάρτα φιλάθλου, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της βίας μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους. Η συγκεκριμένη Κάρτα φιλάθλου παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών μέσω των βιομετρικών στοιχείων. Η έκδοση Κάρτας σημαίνει φακέλωμα πολιτών οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν και να παρακολουθούν αθλητικά δρώμενα, χαρακτηρίζοντας τους μέσω των οπαδικών τους πεποιθήσεων. Η Κάρτα λειτουργήσει αρνητικά απομακρύνοντας τους φιλάθλους από τους αθλητικούς χώρους, γιατί συνειδητά οι πολίτες δεν θα θέλουν να φακελώνεται η ιδιωτική τους ζωή.

8.       Στις τροποποιήσεις γίνεται αναφορά για εκμίσθωση υπηρεσιών από την Αστυνομία. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρό προηγούμενο για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει η Αστυνομία στους πολίτες.

9.       Η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων αποτελεί παραβίαση συνταγματικού δικαιώματος και βασικών ελευθεριών.

10.   Μέσω των συγκεκριμένων τροποποιήσεων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για προώθηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.

Η Κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προβεί σε καμιά τεχνό – οικονομική μελέτη. Η εγκατάσταση τέτοιων κυκλωμάτων ασφαλείας, αυτόματες θύρες εισόδου κ.α. θα επιφέρουν κόστος εκατομμυρίων για την πολιτεία τη στιγμή που αποκόπτονται κονδύλια από κοινωνικές παροχές.

Επίσης, τα κόστη για τα σωματεία που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα θα είναι αυξημένα και παράλληλα θα έχουν μειωμένα έσοδα, πράγμα που θα τα στείλει σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία.

Για τους πιο πάνω λόγους, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις τροποποιήσεις και να εγκαινιάσει ένα ουσιαστικό – εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους. Εάν όμως η Κυβέρνηση επιμένει, τότε καλούμε τα Κόμματα να καταψηφίσουν τις συγκεκριμένες τροπολογίες, έτσι ώστε να επιτευχθεί η έναρξη διάλογου.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφ’ όλης της ύλης για τα ζητήματα βίας και νεανικής παραβατικότητας, στηριγμένη στη φιλοσοφία της αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του, διαπαιδαγωγώντας ολόκληρη την κοινωνία.

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

8.7.2014

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα