Neolaia Cyprus

ΕΔΟΝ: «Η κάθε μέρα να είναι ημέρα παιδιού»

edon

Η ΕΔΟΝ με ανακοίνωση της αναφέρεται στην αυριανή Παγκόσμια μέρα Παιδιού, την 1η Ιουνίου.

Η ανακοίνωση:  

Η 1η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού για να θυμίζει στην ανθρωπότητα την ανάγκη προστασίας του παιδιού. Λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ένας μεγάλος αριθμός νεκρών ήταν παιδιά, συνειδητοποιήθηκε η ανάγκη περιφρούρησης αυτής της ευαίσθητης ομάδας του πληθυσμού.

Η 1η Ιουνίου λοιπόν, καθιερώθηκε ως μέρα πάλης για τη ζωή και την ειρήνη.
Με την ευκαιρία αυτή, το Κ.Σ της ΕΔΟΝ χαιρετίζει και εκφράζει την αγάπη του σε όλα τα παιδιά της Κύπρου ανεξάρτητα χρώματος, φύλου, εθνικότητας και θρησκείας και τους εύχεται ευτυχία και υγεία σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Επίσης χαιρετίζουμε όλους τους οργανωμένους φορείς και σύνολα, όπως δήμοι και κοινότητες, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που διοργανώνουν εκδηλώσεις και φεστιβάλ, αφιερωμένες, στο παιδί. Παρόλο που είναι αξιέπαινη, η όποια εκδήλωση γίνεται για την προστασία και ευημερία του παιδιού και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ας αναλογιστούμε μια στιγμή, με ποιον τρόπο προστατεύεται σήμερα το παιδί, εντός και εκτός. Παραθέτουμε κάποια παραδείγματα, χωρίς να θεωρούμε ότι είναι τα μοναδικά.

«Σε περίπτωση πολέμου, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται.» Παραβίαση του δικαιώματος αυτού δεν αποτελεί μόνο η μη προστασία των παιδιών σε περιπτώσεις πολέμου, αλλά και η συναίνεση έκθεσης τους και της χώρας τους σε κατάσταση πολέμου.

Άρα, στη δική μας αντίληψη αποτελεί παραβίαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού όταν ο Υπουργός Εξωτερικών επικροτεί στρατιωτική επέμβαση πολυάριθμης στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «για αποκατάσταση της ειρήνης», εκθέτοντας παιδιά σε, διόλου ειρηνικό, κίνδυνο. Είναι παραβίαση, τόσο των δικαιωμάτων του παιδιού, όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και πρόκληση για την νοημοσύνη μας, όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από… τον πόλεμο!

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση». Σύμφωνα με θέμα που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα πάνω στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εκπαίδευση.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν στοιχεία που παρουσιάζουν την κυβέρνηση να δεσμεύεται για περεταίρω μείωση κονδυλίων για την παιδεία, καθώς όπως αναφέρεται, το κόστος για την εκπαίδευση θεωρείται πολύ υψηλό. Όταν λοιπόν πραγματοποιείται εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας για την παγκόσμια μέρα παιδιού, το Υπουργείο επιλεκτικά υπερασπίζεται κάποια από τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ για άλλα είναι πρόθυμο να κάνει εκπτώσεις, πάντοτε ανάλογα με τις ορέξεις των οικονομικών μας σωτήρων;

Παράλληλα, τι γίνεται όταν δήμοι και κοινότητες κάνουν ανάλογες εκδηλώσεις για το παιδί, την ίδια στιγμή που κλείνουν βρεφοκομεία και κέντρα φροντίδας παιδιών, εξαιτίας της μείωσης των κονδυλίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Για να μην αναφέρουμε ακόμη, πώς επηρεάζει τα παιδιά η αύξηση της φτώχειας, με 13000 παιδιά σήμερα στην Κύπρο να λαμβάνουν επιχορηγημένο πρόγευμα από τα σχολεία τους, ή ακόμη η αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών με την κυβέρνηση να κωλυσιεργεί να λάβει μέτρα.

Η ΕΔΟΝ πραγματοποιεί φεστιβάλ σε όλη την Κύπρο, αφιερωμένα στα παιδιά και στα δικαιώματά τους. Τα φεστιβάλ αυτά δεν αποτελούν σκόρπιες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, αλλά επιστέγασμα της ολόχρονης δράσης του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων. Δράση που έχει ως επίκεντρο το παιδί, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του. Η 70χρονη ιστορία της ΕΔΟΝ αποδεικνύει πως το παιδί βρίσκεται συνεχώς στις προτεραιότητές της, γεγονός που μετουσιώνεται σε πράξεις και δράσεις, όχι σε «άρτους και θεάματα». Καλούμε λοιπόν τον καθένα να στηρίξει μέσα από τη συμμετοχή του, όλες τις δραστηριότητες της ΕΔΟΝ για το παιδί που πραγματοποιούνται ολόχρονα σε όλες τις επαρχίες, για να είναι η κάθε μέρα, ημέρα παιδιού.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα