Neolaia Cyprus

Πώς να διαβάσεις για τις εξετάσεις

diavasma cover

Διανύουμε περίοδο εξετάσεων τόσο για τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια όσο και για τους τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών σχολών, οι οποίοι ρίχτηκαν στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 13 Ιουνίου.

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Είναι ίσως από τις πιο δύσκολες φάσεις στη ζωή ενός εφήβου ή νέου που σπουδάζει. Οι φοιτητές έχουν συνηθίσει με τις εξετάσεις κάθε εξαμήνου. Για τους μαθητές όμως είναι μία εμπειρία πρωτόγνωρη καθώς με τις Παγκύπριες Εξετάσεις κρίνεται το μέλλον τους όσον αφορά στην επαγγελματική τους κατάρτιση.

Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτή την περίοδο όσους διαβάζουν. Πάρτε βαθιές αναπνοές, διώξτε τον άγχος, καθαρίστε το μυαλό σας από δυσάρεστες σκέψεις και όλα καλά θα πάνε.

Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία!

  • Καθαρίστε το χώρο που διαβάζετε!

βιβλιοθήκη

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε ένα καθαρό και ήσυχο δωμάτιο και δεν υπάρχει τίποτα που να σας αποσπάει την προσοχή. Αν δεν μπορείτε να έχετε αυτά τα στοιχεία στο σπίτι σας, ίσως χρειαστεί να πάτε κάπου αλλού για να διαβάσετε. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι συνήθως μια καλή επιλογή. Εκεί επικρατεί απόλυτη ησυχία και νιώθετε πως δεν είστε μόνοι, ότι κι άλλοι νιώθουν όπως κι εσείς.

  • Κλείστε τις συσκευές που σας αποσπούν την προσοχή!

τηλεόραση

Απενεργοποιήστε την τηλεόραση. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να έχουν την τηλεόραση αθόρυβα στο παρασκήνιο. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνήθειες όταν διαβάζει. Σε άλλους αρέσει να υπάρχει και λίγη χαμηλόφωνη φασαρία. Άλλοι όμως χρειάζονται σιγή ιχθύος. Ωστόσο, ο συνδυασμός οπτικών και ηχητικών ερεθισμάτων ενδέχεται να μειώσει τις επιδόσεις σας στο διάβασμα, διότι καθιστά πιο δύσκολο για τον εγκέφαλό σας να δώσει προτεραιότητα στην απόκτηση πληροφοριών.

  • Ύπνος, ο καλύτερός σας φίλος!

ύπνος

Κατά την περίοδο της εξεταστικής περιόδου θα πρέπει να κοιμάστε μέσο όρο 8-10 ώρες έτσι ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε του απαιτητικού προγράμματος διαβάσματος.

  • Αποφύγετε τους καφέδες!

Τι κι αν επικρατεί η ιδέα πως ο καφές μας κρατάει ξύπνιους και μας ωθεί να έχουμε όρεξη για να κάνουμε πράγματα. Ωστόσο, δεν είναι και πολύ καλή επιλογή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μην καταναλώνετε καφεΐνη, ή οποιαδήποτε άλλη ουσία διέγερσης τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν τον ύπνο. Οι ουσίες αυτές μειώνουν την αποδοτικότητα του ύπνου, που σημαίνει ότι θα νιώθετε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε.

  • Σωστή διατροφή!

διατροφή

Φάτε ένα υγιεινό, ελαφρύ γεύμα. Επιλέξτε ένα ισορροπημένο πρωινό γεμάτο από άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, τα φρούτα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μία πολύ καλή επιλογή και τώρα που καλοκαιριάζει υπάρχει αφθονία στην αγορά.

  • Οι ιδανικές ώρες για διάβασμα!

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες. Ο καθένας μπορεί να το ρυθμίσει με βάση το πώς λειτουργεί ο ίδιος. Βρείτε τις σωστές ώρες. Μην μελετήσετε όταν είστε πραγματικά κουρασμένοι. Είναι καλύτερο να απολαύσετε μερικές ώρες ύπνου, παρά να πιέζετε τον εαυτό σας να διαβάζει. Με φρέσκο μυαλό το διάβασμα θα είναι ευκολότερο και πιο εποικοδομητικό!

  • Πηγαίνετε στο χώρο της εξέτασης νωρίτερα!

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στην αίθουσα της εξέτασης νωρίτερα, έτσι ώστε να αποβάλετε το άγχος. Δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον πέντε ή δέκα λεπτά για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, πριν από την έναρξη της εξέτασης.

  • Μην τα αφήνετε τελευταία στιγμή!

Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής δεν βγάζει σχεδόν ποτέ σε καλό! Δεν θα  καταφέρετε να αποστηθίσετε μεγάλο όγκο πληροφοριών σε ένα ή δύο βράδια. Ο εγκέφαλος σας δεν θα διατηρήσει στη μνήμη του σχεδόν τίποτα. Επίσης, ποτέ μην πηγαίνετε να γράψετε στην εξέταση με τις σημειώσεις σας. Να τις αφήνετε στο σπίτι. Ότι και να δείτε 10 λεπτά πριν την εξέταση θα σας μπερδέψει και ο εγκέφαλός σας θα απορροφήσει μόνο τις τελευταίες πληροφορίες που του δώσατε.

  • Δημιουργήστε πρόγραμμα διαβάσματος!

πρόγραμμα

Κάντε στον εαυτό σας έναν οδηγό μελέτης. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο άσκοπο το να κάνετε πρόγραμμα αλλά στο τέλος να είστε σίγουροι πως θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Θα οργανώσετε το τι θα διαβάζετε κάθε μέρα και θα αποφύγετε το χάος.

  • Κάνετε συχνά διαλείμματα!

Χρειάζεστε κάποιο χρόνο για να διασκεδάσετε και να αποβάλετε το άγχος, προκειμένου να χαλαρώσετε για να μην εξαντλήσετε τον εαυτό σας μελετώντας όλη τη μέρα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να αποφευχθεί η αναβλητικότητα. Ακόμη και το διάλειμμα πρέπει να γίνεται με βάση το πρόγραμμα, 20-30 λεπτά το μεγάλο και πεντάλεπτα μικρά διαλείμματα.

Πηγή: Εφημερίδα «24»

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα