Neolaia Cyprus

Οι νέοι επιστρέφουν στις ρίζες τους

paradosi

Η παράδοση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε τόπο. Εμπεριέχει το παρελθόν, την ιστορία και θέτει τις βάσεις για το αύριο. Η Κύπρος έχει πλούσιο παραδοσιακό πλούτο, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Η διατήρηση μίας τέτοιας παραδοσιακής κληρονομιάς είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας προκειμένου να μην απολέσουμε την ταυτότητά μας και το στίγμα μας μέσα σε ένα κράμα πολυπολιτισμικότητας.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει τόσο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο και μέσα στην κοινωνία την προσπάθεια που γίνεται για ανάδειξη  παραδοσιακών στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική μας οντότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως η εμπλοκή των νέων σε μία τέτοια στροφή προς τις ρίζες μας αποτελεί πολύ ευοίωνο και αισιόδοξο γεγονός για τη διάδοση και τη διατήρηση της παράδοσής μας.

Νεκτάριος Άγγονας, 27 ετών

Νεκτάριος Άγγονας

Παράδοση… μία λέξη τόσο μικρή αλλά αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό. Όσον αφορά σε εμένα το ταξίδι ξεκίνησε στα επτά μου χρόνια, όταν πρωτάρχισα να ασχολούμαι με τους Κυπριακούς και τους Ελληνικούς χορούς. Μέχρι τα 20 μου χόρευα σε έναν πολιτιστικό όμιλο λαμβάνοντας μέρος σε δεκάδες παραστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κρατάω επαφή με την παράδοση, δημιουργήσαμε με ένα φίλο μου, ένα δικό μας όμιλο, όπου κάναμε πρόβες σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης, τα καλοκαίρια δούλευα ως χοροδιδάσκαλος ελληνικών και κυπριακών χορών στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας Ύψωνα (ΠΟ.ΚΕ.Ν.Υ.).  Η αγάπη μου όμως για την παράδοση δεν σταματάει στο χορό. Έχοντας αφενός δίψα για απόκτηση περεταίρω γνώσεων στο συγκεκριμένο τομέα και αφετέρου αγάπη για την παράδοση ξεκίνησα να μαθαίνω βιολί.  Έπειτα από τρία χρόνια εκμάθησης του εν λόγω μουσικού οργάνου, δημιουργήσαμε μαζί με ένα φίλο μου, ο οποίος παίζει λαούτο, το μουσικό σχήμα «Καρτζιλαμάες», με το οποίο συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις καθώς και σε γάμους. Παράλληλα στο ΠΟ.ΚΕ.Ν.Υ. έχω δημιουργήσει τέσσερις ομάδες Κυπριακών χορών, οι οποίες αριθμούν συνολικά 50 άτομα και συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις. Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σε όλους τους νέους του τόπου μας, είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε περήφανα στις καρδιές μας αυτό το θησαυρό και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Με αυτόν τον τρόπο θα αφουγκραστούμε τους παλμούς του τόπου μας και θα κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση μας εν όψει της χοάνης της παγκοσμιοποίησης. Λαός χωρίς παράδοση, είναι λαός χωρίς ταυτότητα.

Στέφανος Κωνσταντίνου, 27 ετών

Στέφανος Κωνσταντίνου

Ασχολούμαι με τους παραδοσιακούς χορούς από την Τρίτη τάξη του δημοτικού. Όταν είσαι μικρός δεν μπορείς να καταλάβεις τη σημασία που έχει αυτό το πράγμα, ούτε το πόσο σε επηρεάζει ενδόμυχα. Μεγαλώνοντας μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και ψάχνοντας σχετικά θέματα που αφορούσαν στην παράδοση, ανακαλύπτεις μία πτυχή του τόπου μας. Η παράδοση μπορεί να διδάξει τον τρόπο που ζούσαν τότε οι άνθρωποι, τις διαφορές που υπήρχαν στην κοινωνία σε σχέση με το σήμερα και την αλλιώτικη οπτική γωνία που έβλεπαν τα πράγματα και πως αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις. Σε προσωπικό επίπεδο πλέον, οι παραδοσιακοί χοροί είναι μέρος της ζωής μου και προσπαθώ, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, να μεταδίδω στους μικρότερους αυτή την αγάπη και την ομορφιά του να ασχολείται κάποιος με το συγκεκριμένο τομέα. Επίσης, είναι και ένας τρόπος διασκέδασης λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες παραστάσεις.

Κυριάκος Πελεκάνος, 27 ετών

Κυριάκος Πελεκάνος

Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για την Κυπριακή παράδοση καθώς είναι κάτι που πραγματικά λατρεύω. Προερχόμενος από μία παραδοσιακή κυπριακή οικογένεια, ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το χορό στην ηλικία των 10 ετών, συμμετέχοντας ενεργά σε εκδηλώσεις και παραστάσεις, εκπροσωπώντας μάλιστα την παραδοσιακή μουσική στο εξωτερικό. Μεγαλώνοντας εξακολούθησα με αγάπη και ζήλο την ενασχόλησή μου με την μουσική, μπαίνοντας στη διαδικασία να μάθω ένα καθαρά παραδοσιακό όργανο… το λαούτο. Πριν από περίπου δύο χρόνια, μαζί με το φίλο μου Νεκτάριο Άγγονα, οι απόψεις του οποίου φιλοξενούνται επίσης στην εφημερίδα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε του συγκρότημα «Καρτζιλαμάες», συνεχίζοντας έτσι με περισσή αγάπη την παράδοση ευελπιστώντας να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους σε αυτό που οι παππούδες μας δημιούργησαν και μας μετέδωσαν.

Αννίτα Κωνσταντίνου, 23 ετών

Αννίτα Κωνσταντίνου

Ξεκίνησα μαθήματα ελληνικών και κυπριακών παραδοσιακών χορών από επτά ετών. Γενικά ασχολούμαι με τους χορούς γιατί μου αρέσει η κινησιολογία καθώς με βοηθάει προκειμένου να χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα μου. Συγκεκριμένα, με την ενασχόλησή μου με τους παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας νιώθω ότι συμμετέχω στη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων της Κυπριακής κουλτούρας.

Πηγή: Εφημερίδα «24»

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα