Neolaia Cyprus

Εκπαιδευτικός είναι το νέο πρόσωπο της επιστήμης στην Κύπρο

famelab

Εκπαιδευτικός είναι το νέο πρόσωπο της επιστήμης στην Κύπρο.

Ο Χριστόδουλος Σατζιάκκη είναι ο εθνικός νικητής του διαγωνισμού FameLab και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Το FameLab υποστηρίζεται από το British Council και παρέχει σε αυτό το νεαρό εκπαιδευτικό τις δεξιότητες για να μοιραστεί την έρευνά του με ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Τίτλος της παρουσίασης του ήταν «Μια σωτήρια ανωμαλία». Ο Χριστόδουλος εξήγησε πως το χάος στον καταψύκτη μας από ένα ξεχασμένο αναψυχτικό συνδέεται με την επιβίωση των ψαριών σε παγωμένες λίμνες. Πιο συγκεκριμένα με χιούμορ συμβούλεψε ότι όταν εκνευρίζεστε από το φαινόμενο της ανώμαλης διαστολής του νερού που προκάλεσε χάος, νομίζω ότι αυτή η ανωμαλία του νερού σώζει τις ζωές των ψαριών, όταν πρόκειται για τις παγωμένες λίμνες!

Ο Χριστόδουλος σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πήρε πτυχίο στη Δημοτική Εκπαίδευση το 2005. Στη συνέχεια, πήρε το Master of Arts στην διδασκαλία της Επιστήμης το 2006 από το Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τις σπουδές του, άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεται στο Φρέναρος σε Δημοτικό Σχολείο και διδάσκει κυρίως θέματα Επιστημών, Μαθηματικών και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.

Μια συνεχώς αυξανόμενη προτεραιότητα για τους περισσότερους ερευνητές σε όλο τον κόσμο είναι να επικοινωνήσουν το θέμα τους στο ευρύτερο κοινό με ένα τρόπο απλό αλλά συνάμα προσιτό και ελκυστικό. Σκοπός του FameLab που διοργανώνεται από το British Council Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, είναι να βοηθήσει τους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες για να επικοινωνήσουν το έργο τους σε ένα μη επιστημονικό κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές δεν αλλάζουν μόνο το κοινό στερεότυπο του επιστήμονα ως ‘με την άσπρη εργαστηριακή ρόμπα’ απασχολημένος να κάνει περίεργα πράγματα», αλλά και δικαιολογούν τη δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνά τους.

Η δεύτερη θέση απονεμήθηκε στη μοριακή βιολόγο Έλενα Καμηλάρη και η τρίτη θέση μοιράστηκε στους ερευνητές Μαρκ Σρουρ και Ορέστη Μαραγκό. Οι φετινοί φιναλίστ στη δεύτερη και τρίτη θέση επέλεξαν θέματα όπως “Η επίδραση του γέλιου στην υγεία”, “Το σκούριασμα του πλανήτη” και

“Οδηγός αναρρίχησης από ένα γκέκο”.

Οι παρουσιάσεις κρίθηκαν σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα του FameLab – τα 3Cς: περιεχόμενο, σαφήνεια και χάρισμα (content, clarity and charisma). Την ομάδα της κριτικής επιτροπής αποτελούσαν ο Δρ. Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, ο Δρ. Νίκος Περιστιάνης, Πρόεδρος του ΔΣ στο Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κύριος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ηθοποιός, η Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και ο Νίκος Κωνσταντίνου, νικητής του FameLab 2013. Παρουσιάστρια του διαγωνισμού η δημοσιογράφος Δόξα Κωμοδρόμου.

Το μεγάλο έπαθλο για όλους τους φιναλίστ είναι η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για την επικοινωνία της επιστήμης από τους καλύτερους εκπαιδευτές του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα αυτό.

Οι νικητές του FameLab από όλες τις συμμετέχουσες χώρες θα διαγωνιστούν τον Ιούνιο στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Το FameLab είναι μια πρωτοβουλία του Cheltenham Festival, ξεκίνησε το 2005 σε συνεργασία με τη NESTA και εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα αναμφισβήτητα κορυφαίο διαγωνισμό για την επικοινωνία της επιστήμης. Μέσω της συνεργασίας με το British Council από το 2007, ο διαγωνισμός έχει πάει παντού με περισσότερους από 5.000 νέους επιστήμονες από περισσότερες από 23 χώρες.

Χορηγοί του διαγωνισμού είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Top Kinisis.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και η εφημερίδα Πολίτης. Ο
διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα