Neolaia Cyprus

Η Cyta βραβεύει τους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014, στα Κεντρικά Γραφεία της Cyta στη Λευκωσία, η βράβευση των νικητών του μαθητικού διαγωνισμού άρθρων και φωτογραφιών με θέμα το περιβάλλον. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός στηρίζεται εδώ και 13 χρόνια, τόσο από τη Cyta, όσο και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο διαγωνισμός παρουσιάστηκε σε ημερίδα αφιερωμένη στο περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Cyta. Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ Αδάμος Αδάμου, παρουσίασε το θέμα “Σήματα κινδύνου για το περιβάλλον στη Κύπρο, την Ευρώπη και τον κόσμο! Τι κάνουμε;”.

Οι νέοι είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν την εφαρμογή μιας περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας για εξοικονόμηση ενέργειας από τον κ Μιχάλη Λοϊζίδη, Διευθυντή του Κέντρου Μελετών και Έρευνας «ΑΚΤΗ». Την εκδήλωση είχαν χαιρετήσει η Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων της Cyta κα Αλεξία Γιαλλουρίδου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης κα Γιούλα Νεοφύτου-Μαγνήτη και ο Γενικός Γραμματέας της Οικολογικής Οργάνωσης CYMEPA Δρ Μιχάλης Ιερείδης. Έχοντας ακούσει το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων, οι νέοι έθεσαν ερωτήματα, ζήτησαν πληροφορίες και ανέπτυξαν δημοσιογραφικές τεχνικές με τη στήριξη του δημοσιογράφου Χρύσανθου Τσουρούλη.

Τόσο η παρουσία, όσο και ο λόγος των ομιλητών έδωσε στους μαθητές επιπλέον κίνητρο για συμμετοχή, αφού φέτος, ο αριθμός συμμετοχών, καθώς και η ποιότητα του περιεχομένου των άρθρων και φωτογραφιών, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο έτος. Τα καλύτερα από αυτά δημοσιεύονται στο περιοδικό του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στο διαδίκτυο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχολεία από όλη την Κύπρο, μαθητές των οποίων ερευνούν τα θέματά τους, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δημοσιογραφικά μέσα και ανταλλάζοντας σχετικές πληροφορίες με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα, μέσω του διαδικτύου. Τα καλύτερα άρθρα, φωτογραφίες και φιλμάκια των μαθητών αναρτούνται στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.cymepa.org.cy και βραβεύονται σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Στην εκδήλωση βράβευσης των μαθητών παρευρέθηκαν και παρέδωσαν τα βραβεία, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Cyta κα Ρίτα Καρατζιά, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Επιθεωρητής Πάτερ Δημήτριος Μάππουρας, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού CYMEPA, κ. Μιχάλης Ιερείδης, εκπαιδευτικοί, καθώς και ανώτερα στελέχη της Cyta.

Σε χαιρετισμό της, η κα Καρατζιά συνεχάρη του νέους που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και ευχαρίστησε τον Οργανισμό CYMEPA για την άψογη συνεργασία του με τη Cyta, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Προγράμματος. Ευχήθηκε, η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό να ήταν γι’ αυτούς μια πολύτιμη εμπειρία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημοσιογραφία θα βρει άξιους εκπροσώπους της στο πρόσωπο των μαθητών που βραβεύτηκαν.

Εκ μέρους του Οργανισμού CYMEPA, ο κ. Ιερείδης ευχαρίστησε τη Cyta και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,  εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, το οποίο συντονίζεται από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Συνημμένα θα βρείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Αθλοθέτης των βραβείων ήταν η Cyta με προϊόντα και υπηρεσίες της συνολικής αξίας περίπου €2.000.

ΑΡΘΡΑ

 

Μαθητές/τριες Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός Σχολείο
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Και πάλι ανακύκλωση, τώρα με κομποστοποίηση

Ιωάννης Χρυσοστόμου

Μαλβίνα Χριστοφορίδου

Κατερίνα Ευσταθίου

Γιάννα Συμεωνίδου Γυμνάσιο Έγκωμης
2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Ας τους διαψεύσουμε έχοντας τις καλύτερες αποδείξεις

Μαρίνα Παναγιώτου

Μιχαέλλα Χατζηττοουλή

Μαρία Χαραλάμπους

 Νάντια Βέη Λειβαδιώτου Περιφ. Γυμνάσιο Κιτίου
3ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων

Έλια Πίτσιλλου

Χρυστάλλα Χαραλάμπους

Χριστίνα Παπουή

Μαρία Σκουρή – Αδάμου Γυμνάσιο Αθηένου
 ΕΠΑΙΝΟΙ

Πλαστικές σακούλες, oρατή και αόρατη απειλή!

 

Η «πράσινη» φλέβα της οικονομίας

 

 

The multiuses of seaweeds

 

Χριστίνα Θεοχαρίδου

Σώτια Παναγιώτου

 

Ανδρέας Πελοπίδα

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης

Κωνσταντίνος Χρίστου

 

Κουφοπαύλου Ευαγγελία

Σκάρου  Αντωνία

Σταύρου Ελένα

 

 

Ελένη Αγγελή – Κουή

 

 

Αθηνά Ιωαννίδου

Στέλλα Κυριάκου

 

 

Κατερίνα Δημητρίου Γιαννάκη

 

Γυμνάσιο Νεάπολης Λεμεσού

 

Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού

 

 

 

Λύκειο Αγίου Γεωργίου

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

     
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Red Wings

Μάρκος Παναγιώτου Τερέζα Χρίστου

Αλεξία Στεφάνου

Grammar School
2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Επικονίαση

Νικολέττα Αρέστη Γρηγορία Πατσαλίδου Λύκειο & Τεχνική Πόλης Χρυσοχούς
3ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Χιονισμένο Τοπίο

Παναγιώτης Σιόκουρος Κατερίνα Γιαννάκη Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λ/κας
ΕΠΑΙΝΟΙ

Μικρά αλλά χρήσιμα

Εργατικότητα

 

 

Γεώργιος Χατζηνεοφύτου

Σάρα Χουσείν

 

Γαβριέλλα Θεοδοσίου

 

 

 

Γυμνάσιο Πόλης Χρυσοχούς

 

ΒΙΝΤΕΟ      
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Κόμποστ!!

Κλειώ Λιοτατή

Άννα Χριστοδούλου

Νάντια Βέη Λειβαδιώτου Περιφ. Γυμνάσιο Κιτίου
2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Κόμποστ και Κομποστοποίηση

Μαρίνα Παναγιώτου

Μαρία Χαραλάμπους

Μιχαέλλα Χατζηττοουλή

Νάντια Βέη Λειβαδιώτου Περιφ. Γυμνάσιο Κιτίου
3ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

Βιολογικά  Προϊόντα

Μαρίλια Ηλία

Σοφία Αβερκίου

Βάσω Παπασωζομένου Λύκειο Ακρόπολης
ΕΠΑΙΝΟΙ

Κύπρος , ένα όμορφο «πράσινο» νησί…

Κυριάκος Ιωάννου

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης

Στέφανι-Μισέλ Ιγκε

 

Αθηνά Ιωαννίδου

Στέλλα Κυριάκου

 

Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού

 

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα