Neolaia Cyprus

Γ. Ιωάννου: Αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Paul Valéry-Montpellier 3

20140411_173002

Επίτιμος Διδάκτορας στη Συγκριτική Λογοτεχνία του Πανεπιστημίου Paul Valéry-Montpellier 3 της Γαλλίας, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιάννης Η. Ιωάννου, έπειτα από πρόταση της Σχολής Γλωσσών  και Πολιτισμών του εν λόγω Πανεπιστημίου.

Η Τελετή Αναγόρευσης έλαβε χώρα την Παρασκευή, 11 Απριλίου στο αμφιθέατρο La Vignette. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του γαλλικού Πανεπιστημίου, ο Καθηγητής Γιάννης Ιωάννου τιμήθηκε για την επαγγελματική του καριέρα, τους δεσμούς που τον συνδέουν με το Πανεπιστήμιο Paul Valéry, την συμβολή του στην έρευνα στους τομείς της γαλλικής λογοτεχνίας, των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών και γενικότερα την  προσωπική του δέσμευση.

Κατά την αντιφώνηση του, ο τιμώμενος Καθηγητής Γιάννης H. Ιωάννου, αποτιμώντας την ταυτότητα και το χαρακτήρα του Γαλλικού Πολιτισμού ανέφερε: «Για τους λόγους  αυτούς αντιδρούσα κάθε φορά που οι ίδιοι οι Γάλλοι χαρακτήριζαν τον πολιτισμό τους ως καρτεσιανό. Όχι πως δεν ήταν. Αλλά επειδή δεν ήταν μόνο αυτό. Επιτρέψτε μου να σας εκμυστηρευτώ ότι ενώπιον μιας στάσης ή συμπεριφοράς που εθεωρούντο καρτεσιανές, πάντοτε έβλεπα ταυτόχρονα το αντίθετό τους, σε μια διαλεκτική κίνηση που ακόμη μια φορά μου θύμιζε τον δικό μου πολιτισμό. Η ικανότητα να εξαίρει κάποιος  τον ορθό λόγο και την ίδια στιγμή να τον αμφισβητεί με τον πιο ριζοσπαστικό τρόπο, υποδηλοί μιαν αντίληψη του ανθρώπινου όντος μέσα από την πολυδιάστατη πληρότητά του. Και αυτό το εύρος που είχα την ευτυχία να συναντήσω μέσα στη γαλλική σκέψη και λογοτεχνία, στα δικά μου τα μάτια, προέκυπτε από μια κουλτούρα επαναστατική με την πιο δημιουργική σημασία του όρου. Η Υπερρεαλιστική εξέγερση και η αμφισβήτηση της καρτεσιανής διάστασης του γαλλικού και ευρύτερα, του δυτικού πολιτισμού αποκάλυπτε ακριβώς αυτή την άλλη όψη της ίδιας κουλτούρας, η οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν έπαυε να ανακαλεί, πλάι στον Αριστοτέλη,  τον Διόνυσο, τον Απόλλωνα ή τον Ηράκλειτο, αναζητώντας «εκείνο το σημείο του πνεύματος όπου οι αντιφάσεις παύουν να υφίστανται» όπως έλεγε ο Breton. Από την άλλη, ο ίδιος ο Camus, επικαιροποιώντας την ελληνική μυθολογία, δεν έρχεται με την σειρά του να καταδείξει τα όρια της δύναμης της λογικής και την ανικανότητα της να αντιμετωπίσει το θεμελιώδες πρόβλημα της δικαιοσύνης; Επιπρόσθετα, αν στραφούμε προς τον Baudelaire, τους καταραμένους ποιητές, τους ντανταιστές, τον Ionesco ή τους εξεγερμένους του ’68, που όλοι διεκδικούσαν την φαντασία στην εξουσία, δεν εντοπίζουμε μήπως, μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς του γαλλικού πολιτισμού μέσα από τη δύναμη και την ικανότητά   του να αμφισβητεί την αυτοκρατορία της λογικής και του Ορθολογισμού; Για όλους αυτούς ακριβώς τους λόγους, η γαλλική σκέψη και τα γαλλικά γράμματα αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα ενός πολιτισμού που αντλεί τον πλούτο και την δημιουργικότητά του μέσα από την διαρκή αμφισβήτηση του εαυτού του…/…

Ιδού πού ήθελα να καταλήξω. Σε αυτή την αίσθηση κριτικής και αυτοκριτικής που εθελούσια επιδίδεται στον αυτοσαρκασμό. Που μακρόθεν αναγνωρίζει τους μηχανισμούς της επίσημης προπαγάνδας που συνηθίζονται σε άλλους πολιτισμούς, δυτικούς ή μη. Ο Καρτέσιος σίγουρα, αλλά βαθιά ριζωμένος στον Ηράκλειτο, στον Σοφοκλή, στον Κικέρωνα και σε τόσους άλλους…»

Στην Τελετή Αναγόρευσης εκπροσωπήθηκαν από τους Πρυτάνεις τους τα Πανεπιστήμια Montpellier 1 και 2.  Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικολογίας.

Το Πανεπιστήμιο Paul Valéry  προσφέρει προγράμματα στις Τέχνες, στα Γράμματα, στις Γλώσσες και στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και απαριθμεί 21.000 φοιτητές.