Neolaia Cyprus

Εκκληση Νεολαίας ΟΚΟΕ για ενότητα και συναίνεση στο Εθνικό Συμβούλιο

symvoulio

Την στήριξή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουν στο Κυπριακό, εκφράζει η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ,) καλώντας όλους να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και επιδιώξεις και να εργαστούν στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενότητας και συναίνεσης.

Η Νεολαία της ΟΚΟΕ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στο ίδιο πνεύμα που ξεκίνησαν με το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου, και καλεί τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την Τουρκία να δείξουν σεβασμό στο συμφωνηθέν πλαίσιο, τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και το διεθνές δίκαιο, ώστε να επιτευχθεί λύση.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου της Νεολαίας της ΟΚΟΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Απριλίου, στην Αθήνα,  εκφράζεται η ολόψυχη συμπαράσταση των Αποδήμων Κυπρίων Νέων στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για εθνική και φυσική επιβίωση στον τόπο του.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι “η τουρκική πλευρά με τη συνεχιζόμενη για 40 χρόνια κατοχή του 34,7% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τώρα ευρωπαϊκού εδάφους, με την πολιτική της εθνικής εκκαθάρισης που ακολουθεί, με τη μαζική μεταφορά εποίκων που συνεχίζεται με ένταση μέχρι σήμερα, με την προσφυγοποίηση του ενός τρίτου του πληθυσμού στην ίδια του την πατρίδα, με τη μη διακρίβωση ακόμα της τύχης εκατοντάδων αγνοουμένων, με το σφετερισμό και το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών, με τις απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής – κατοχής, εμποδίζει οποιαδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό”.

Στο ψήφισμά τους, οι αντιπρόσωποι της Νεολαίας της ΟΚΟΕ επισημαίνουν παράλληλα την ανάγκη απόλυτης προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες, που πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης, με στόχο πάντα μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής. 

Οι αντιπρόσωποι του 7ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΟΚΟΕ μέσα από τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ένταξη στην ΕΕ, θεωρούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί λύση που να είναι συμφωνημένη με στόχο την «επανένωση της Κύπρου βασισμένης σε μια διπεριφερειακή δικοινοτική ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών, μια πραγματική ομοσπονδία, με βάση τις αρχές που ισχύουν παγκοσμίως για τα ομοσπονδιακά συστήματα διακυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα συνομοσπονδιακά συστήματα ή ενώσεις κρατών».

Πρέπει, τονίζουν, να αναζητηθεί λύση με πλήρη σεβασμό στην απόφαση της πλειοψηφίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο Δημοψήφισμα του 2004, που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, απορρίπτοντας το συγκεκριμένο απαράδεκτο σχέδιο αλλά όχι την προοπτική λύσης.

Παράλληλα, η λύση δεν πρέπει να αποκλίνει του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνουν.

Αναφέρουν ότι η λύση πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του συνόλου του κυπριακού λαού (όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), σε ένα απολύτως ελεύθερο δημοψήφισμα.

“Στο δημοψήφισμα για τη λύση είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή των αποδήμων Κυπρίων και δη των προσφύγων,” επισημαίνεται.

Η Νεολαία ΟΚΟΕ επαναλαμβάνει επιτακτικά την απαίτηση να εξασφαλιστεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Απόδημους Κυπρίους, ως μέτρο ισοπολιτείας, και ιδιαίτερα στους νέους, συνδέοντας τους με την πατρίδα των γονέων τους και να δοθούν ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση στους Απόδημους πρόσφυγες, να ληφθούν μέτρα ανάκτησης της προ-πολεμικής φερεγγυότητάς τους, και να εφαρμοστεί επιτέλους ουσιαστικά η πολυδιακηρυγμένη απ’ όλους ίση κατανομή βαρών της κατοχής.

Σε σχέση με την ιδιαίτερα δύσκολη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Οικονομία, εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για το μέλλον του τόπου.

“Η επιβολή μέσω του Μνημονίου και των επιταγών της Τρόικας όρων που θα στραγγαλίσουν την οικονομία, θα οδηγήσουν σε υψηλή ύφεση & ανεργία, θα εκτινάξουν το χαμηλό δημοσιονομικό χρέος, με σαφείς επιπτώσεις στη λύση του Κυπριακού και την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, αποτελεί ορατό κίνδυνο. Μια νέο-αποικιακού τύπου οικονομική επιβολή στην Κύπρο, με μια αδύναμη επίσης οικονομικά Ελλάδα, μόνο δεινά μπορεί να επισωρεύσει, και ιδιαίτερα στην επίλυση του Κυπριακού, επίσης κατά εκβιαστικό τρόπο”, αναφέρουν.

Πρέπει, τονίζουν, συντεταγμένα, να εξευρεθούν λύσεις που να αποδεσμεύουν την Κύπρο από το Μνημόνιο σε βραχύ χρονικό διάστημα, να αναζητήσει η Κύπρος διεξόδους από την κρίση χρέους, ώστε να αποτραπεί η φτώχεια, η ύφεση, η ανεργία, ο πληθωρισμός και η περιθωριοποίηση και να τεθεί ξανά η Κύπρος σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, αναφέρουν ότι αποτελεί περιουσία όλων των νομίμων Κυπρίων πολιτών που πρέπει να προστατευθεί από ξένες επιβουλές και σχεδιασμούς, και να αναζητηθούν συμμαχίες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

“Οι όποιοι εκβιασμοί της Τουρκίας πρέπει σθεναρά να αποκρουστούν και να γίνει σαφής η θέση μας ότι και οι Τ/Κ συμπατριώτες μας μπορούν να απολαύσουν οφέλη, μετά από την δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος”, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ