Neolaia Cyprus

Game of Thrones: O γελαστός πρίγκιπας του θεάτρου

Η απρόσμενη φυγή ενός ωραίου ανθρώπου: Ανδρέας Μουσουλιώτης

Ένας από τους πλέον αγαπημένους και αναγνωρισμένους ηθοποιούς των Κυπριακών Τεχνών έφυγε ύστερα από μια πολύχρονη άνιση μάχη με τον καρκίνο στις 10 Απριλίου 2014 σε ηλικία 75 ετών. Ο θάνατος του έκανε την παραπαίουσα ήδη Κυπριακή τέχνη, ακόμα πιο φτωχή.

Αλλά παρά να το ρίξουμε στα σκληρά, θα ήταν νομίζω καλύτερα ν’ ακολουθήσουμε το έθιμο των Αφροαμερικανών που όταν φεύγει κάποιος από τα γήινα, αντί να τον κλαίνε τον γιορτάζουν! Ειδικά για κάποιον ο οποίος πρόσφερε χαρά και γέλιο.

Ο Ανδρέας Μουσουλιώτης-Λαλάκης γεννήθηκε το 1939 στο Καϊμακλί. Αποφοιτώντας από το Κολέγιο Λευκωσίας σπούδασε Δραματική Τέχνη στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία Λευκωσίας και στο Θέατρο Τέχνης Λευκωσίας, και στη συνέχεια στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στην Αθήνα. Υπήρξε εκ των ιδρυτών του Θεάτρου Τέχνης στη Λευκωσία το 1961. Συνεργάστηκε με πάρα πολλά θέατρα, μεταξύ των οποίων τον ΕΘΟΣ και τον ΟΘΑΚ, το Θέατρο του ΡΙΚ, το θίασο Παπαδημήτρη, το θίασο Κακουράτου, το θίασο «Νέο Θέατρο» του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, τη «Μουσική σκηνή» και πολλά άλλα μουσικά και θεατρικά σχήματα.

Συνεργάστηκε επίσης με το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Σκάλα και άλλα. Με την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου το 1971, ο Ανδρέας Μουσουλιώτης προσλαμβάνεται ως μέλος του καλλιτεχνικού δυναμικού του ΘΟΚ μέχρι και το 1988, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραγωγές της Κεντρικής και Παιδικής Σκηνής, όπως: «Ο Καπετάν Γιακουμής», «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», «Ο Βυσσινόκηπος», «Ο Γλάρος», «Ο Εβραίος της Μάλτας», «Στα Χώματα της Μεσαρκάς», «Το Νερόν του Δρόπη», «Ο Μορμόλης», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Το Βαρελάκι με το Μέλι» κ.ά.

Από το 1993 μέχρι το 2005 ο Μουσουλιώτης συμμετείχε ως έκτακτος ηθοποιός σε 13 παραγωγές ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται: «Η Χαρτοπαίκτρα», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Ο Κορυδαλλός» και «Σχολείο για Κλόουν». Τελευταία του συνεργασία στο ΘΟΚ ήταν τη θεατρική περίοδο 2004-2005 στο έργο «Η Αγάπη της Μαρικκούς».

Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία έλαβε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως επίσης συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΡΙΚ σε πολλά θεατρικά σκετς. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό, Λουκία Μιχαήλ από το 2003. O έρωτας τους υπήρξε θυελλώδης, ένα έρωτα τον οποία τον κράτησαν κρυφό για πάρα πολλά χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας που έιχαν μεταξύ τους και την κοινωνική κριτική που θα επακολουθούσε.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με ανακοίνωσή του εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Ανδρέα Μουσουλιώτη, ενός από τους πιο αγαπητούς και χαρισματικούς Κύπριους ηθοποιούς της γενιάς του. Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του κ.Μουσουλιώτη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και ηθοποιού, ο οποίος υπηρέτησε το Κυπριακό θέατρο για 50 περίπου χρόνια. «Η βαθιά του αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως για το θέατρο, θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει: Διπλή ζωή, Η ζωή είναι ωραία (2008), Ιστορίες του Μιτσήορκη, Μανώλης και Κατίνα Μόνο γιατί σε αγάπησα Ο Καφενές των γεναικών, Στο παρά πέντε (1998), Τα κοπέλια, Το νερόν του Δρόπη.

Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει: Αγάπες και καημοί, Δολοφονήστε τον Μακάριο, Η Γιαλλουρού, Ξυπόλητα καμάκια, Τα έγκατα της γης.

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξέφρασε τη μεγάλη του λύπη «για την απώλεια ενός πολύ σημαντικού υπηρέτη του κυπριακού Θεάτρου, του ηθοποιού Αντρέα Μουσουλιώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014».

«Ο Αντρέας Μουσουλιώτης υπηρέτησε το κυπριακό Θέατρο για περισσότερα από 50 χρόνια, τόσο στον τομέα του ελεύθερου θεάτρου όσο και ως στέλεχος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για 16 ολόκληρα χρόνια.  Επίσης πήρε μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.  Η όλη παρουσία στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου τον  καθιέρωσε ως ένα από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της γενιάς του», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η κατάσταση της υγείας του τα τελευταία χρόνια τον κράτησε μακριά από την τηλεόραση. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα συμμετείχε στην σειρά «Όνειρο ήταν» αποδεικνύοντας ότι παρά την παρατεταμένη απουσία του από την «ενεργό δράση» δεν ξέχασε την τέχνη του ηθοποιού.

Ο πολυαγαπημένος Λαλάκης της Λουκίας και όλης της Κύπρου, κηδεύτηκε το Σάββατο στην εκκλησία Αγ.Βαρβάρας στο Καιμακλί όπου σύσσωμη η πολιτεία , οικογένεια , ο θεατρικός κόσμος και λαοθάλασσα από το κοινό του με δάκρυα στα ματιά σε κλίμα βαρύ πένθους, τον αποχαιρέτησαν .

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα