Neolaia Cyprus

Le Tour de Chypre: Ο ωραίος Πεδουλάς

Πνιγμένο στα πεύκα, στις καθαρές γάργαρες πηγές και στις κερασιές, το χωριό Πεδουλάς απλώνεται στη Κοιλάδα της Μαραθάσας, σε υψόμετρο 1100 μέτρων στα σπλάχνα του Τροόδους.

Ο Πεδουλάς απέχει σχεδόν το ίδιο από τις 2 μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία και Λεμεσό. Επίσης συνορεύει με άλλα γνωστά χωριά της περιοχής, όπως ο Καλοπαναγιώτης, ο Μουτουλλάς κι ο Πρόδρομος, ενώ με τ’αυτοκίνητο μπορείς να φτάσεις στον Όλυμπο, το ψηλότερο σημείο της Κύπρου.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε την ονομασία του από τις λέξεις «Πεδιάδα» και «λας» που σημαίνει λαός.

Η ιστορία του Πεδουλά χρονολογείται πίσω στους Βυζαντινούς χρόνους και επί Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας ήταν βασιλική ιδιοκτησία. Η εκπαίδευση στο χωριό ξεκίνησε επίσημα το 1853 μ.Χ. ενώ ιδιωτικά σχολεία λειτουργούσαν κιόλας από το 1700 μ.Χ. Οι Πεδουλιώτες φοιτούσαν στα τοπικά σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης του χωριού.

Πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στα χρόνια που ακολούθησαν, η οικονομία του χωριού άνθισε. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις από την ευμάρεια εκείνων των προηγούμενων γενιών. Τα σχολεία, οι εκκλησίες, τα δημόσια κτίρια, τα ξενοδοχεία και τα βυρσοδεψεία διασώζονται μέχρι σήμερα. Ο Πεδουλάς υπήρξε ένα πρωτοποριακό κέντρο τουρισμού και παραγωγής κερασιών κι εκείνη την εποχή ήτο το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο των δεκατεσσάρων χωριών της περιοχής Μαραθάσας.

Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το τοπικό Βυζαντινό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί πολύτιμα εκθέματα που προέρχονται από τα 6 (εκ των 12) παρεκκλησιών του χωριού. Το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά εγκαινιάστηκε το 1999 από τον τότε Δήμαρχο Αθηνών Δημήτρη Αβραμόπουλο, λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 10.30πμ μέχρι 4.50μμ. και η είσοδος είναι δωρεάν.

Στο Λαογραφικό Μουσείο που άνοιξε το 2005 και στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτήριο, ο επισκέπτης μπορεί να δει εργαλεία και φωτογραφίες από διάφορες παραδοσιακές χειροτεχνίες όπως του «τσαερά» (αυτός που φτιάχνει καρέκλες), του φούρναρη, του μεταλλουργού και του ζιβανοπαραγωγού. Επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του χωριού του τότε και του σήμερα.

Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία του χωριού κοντά στη μεγάλη εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, προσφέροντας μια συναρπαστική εικόνα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κοινότητας. Εκτός από τις παραδοσιακές τέχνες και τα επαγγέλματα, το Μουσείο παρουσιάζει το εσωτερικό του κυπριακού παραδοσιακού σπιτιού, με τα αυθεντικά του έπιπλα, τα σκεύη και άλλα οικιακά αντικείμενα, περιλαμβανομένων τοπικών ενδυμασιών.

Η ιδέα ιδρυσης του Μουσείου προήλθε απο απόδημους Πεδουλιώτες. Στη συνέχεια ανέλαβε το Κοινοτικό Συμβούλιο το οποίο με την μερική οικονομική ενίσχυση της Κυβέρνησης Κύπρου προέβηκε στην αποπεράτωση και στην συγκέντρωση των αντικειμένων. Η αρχική οικονομικη ενίσχυση προήλθε απο τον πολυεκατομμυριούχο εφοπλιστή Βάσο Χατζηϊωάννου, τον επονομαζόμενο και «Βασιλιά των Τάνκερ», πατέρα του επιχειρηματία Sir Στέλιου Χατζηϊωάννου.

Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (ηλικίας μισής χιλιετίας- από το 1474 π.Χ.). βρίσκεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985 και παρουσιάζει ιδιαίτερο θρησκευτικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Ο ξυλόστεγος ναός είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της κοινότητας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα βορειοανατολικά του ναού της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, απέναντι από το Βυζαντινό Μουσείο. Στο Παρεκκλήσι μπορεί αν δει κάποιος, τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές παρμένες από την Καινή Διαθήκη κι άλλες Χριστιανικές φιγούρες φιλοτεχνημένες από τον Μηνά.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η υπερμεγέθης τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ξιφοφόρου στο βόρειο τοίχο. Σημαντικό είναι το τέμπλο του ναού, το οποίο φέρει γραπτή διακόσμηση που χρονολογείται στον 15ο αι. Στο τέμπλο εκτός από το δικέφαλο αετό, απεικονίζεται ο θυρεός των Λουζινιανών βασιλιάδων της Κύπρου.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού της Φιθκιάς, όπου μπορείς μα δεις ένα σταυρό ύψους 25 μέτρων στην αυλή του ναού.

Επιπρόσθετα, στο χωριό υπάρχουν 8 ξενοδοχεία που μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες των ταξιδιωτών.

Ο Πεδουλάς είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες διότι προσφέρει σωρεία μονοπατιών της φύσης για όσους αγαπούν τη ποδηλασία και το περπάτημα.

Το χωριό ελκύει πολλούς τουρίστες ανά τον χρόνο, κατατάσσοντας σ’ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα για του Κύπριους το καλοκαίρι. Το ήπιο δροσερό κλίμα της Μαραθάσας αποτελεί ίσως ένα από τους βασικότερους παράγοντες προσέλκυσης επισκεπτών, καθώς και το υπέροχο φυσικό τοπίο το οποίο ξεκουράζει και γαληνεύει από παντός είδους έγνοιες.

*mensguide.com.cy

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα