Neolaia Cyprus

Μαθητές «ανέκριναν» τους Βουλευτές για την προστασία του περιβάλλοντος

dimotikosxolio

Τα παιδιά των δημοτικών σχολείων με τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες, καθ΄ ομολογία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος «κάθισαν τους Βουλευτές στο σκαμνί», οι οποίοι για λόγους που δεν ενέπιπταν στη βούληση τους δεν ήταν σε θέση να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες των παιδιών.

Η επίσκεψη των μαθητών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ώρα της γης, που θα κορυφωθεί αύριο με σβήσιμο των φώτων για μία ώρα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου σε δήλωση μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι τα παιδιά σωστά πράττοντας με τις ερωτήσεις που υπέβαλαν, κάθισαν τους Βουλευτές στο σκαμνί, προσπαθώντας να υπερασπιστούν το περιβάλλον που θα τους κληροδοτηθεί.
Αφού ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Περιβάλλοντος ασχολείται με τους μαθητές, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολεία της επαρχίας Λάρνακας και σε άλλους χώρους που συναθροίζονται παιδιά και σημείωσε ότι τα παιδιά αποτελούν τον κυριότερο μοχλό πίεσης στην κοινωνία και διαπιστώνεται ότι προτιμούν συνολική και ολοκληρωμένη εφαρμογή των προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος για να μπορούν να προσδοκούν σε ένα καλύτερο αύριο.

Ο κ. Αδάμου συνεχίζοντας είπε ότι οι Βουλευτές στο βαθμό που μπορούσαν απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που υπέβαλαν, επειδή όπως εξήγησε στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος έχουν αρμοδιότητα τα μισά Υπουργεία και συνεπώς στην εξέταση τους έχουν αρμοδιότητες και άλλες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και ως εκ τούτου δεν μπορούσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος να δώσει σε αυτά τα θέματα απαντήσεις.
Περαιτέρω ανέφερε ότι από τα παιδιά ηγέρθησαν και ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας και σε αυτές τις πτυχές και πάλι η Επιτροπή Περιβάλλοντος αδυνατούσε να απαντήσει, προσθέτοντας ότι έμειναν κάποια ερωτήματα αναπάντητα ή δόθηκαν απαντήσεις που δεν ικανοποίησαν τους μαθητές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής υπενθυμίζοντας ότι τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του τόπου, εξέφρασε ικανοποίηση επειδή οι μαθητές ασχολούνται τόσο με το περιβάλλον και τις διάφορες πτυχές προστασίας του, επειδή ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου και ανησυχούν για το γεγονός ότι η πατρίδα τους πλήττεται από τις κλιματικές αλλαγές και την εκτεταμένη απερήμωση.
Πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην επαφή με τα παιδιά και την ενημέρωση τους, καθώς αποδεδειγμένα τα παιδιά επηρεάζουν τους γονείς με τις ιδέες που μεταφέρουν από το σχολείο.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι η συνάντηση των παιδιών με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης «Ωρα της γης» στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη σβήνοντας για μία ώρα τα φώτα, στοχεύοντας από τη μια να στείλουν το μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει όλοι μαζί να θέσουν στόχους και να λάβουν μέτρα και το δεύτερο είναι για να ενισχυθεί η ήδη επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας που συνεπάγεται και εξοικονόμηση εκπομπών των ρύπων θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, η Κύπρος συμμετέχει στη δράση με διάφορες εκδηλώσεις, με πρώτη τη συνάντηση των μαθητών με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος , πρόσθεσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί ένα πανηγύρι περιβάλλοντος στο πάρκο δίπλα από το Προεδρικό με συμμετοχή πολλών φορέων και οργανώσεων και παιδιών και το βράδυ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας την ώρα της γης θα σβήσουν τα φώτα στο Προεδρικό.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η Κύπρος υποφέρει από τις κλιματικές αλλαγές, οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο, αλλά μια πραγματικότητα με επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και στην ίδια την κοινωνία και πρέπει όμως ανέφερε να ψηφιστεί νόμος πλαίσιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή ώστε να νοικοκυρευτούν τα του οίκου μας, επειδή αυτή τη στιγμή πολλές στρατηγικές που υπάρχουν μένουν στα συρτάρια, ενώ η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δυσκολεύει τη λήψη πρακτικών μέτρων για αποτελεσματική πρόληψη και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα