Neolaia Cyprus

ΕΔΟΝ: Διεθνής Ημέρα κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων

edon

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων και αποτελεί ημέρα αλληλεγγύης, συνεργασίας, φιλίας και προσήλωσης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κοινωνικό φαινόμενο του ρατσισμού έχει τις ρίζες του στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα και ειδικότερα στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι οποίες σπρώχνουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, στον αναλφαβητισμό, στην έλλειψη στέγης και εξαθλίωσης, στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Η ΕΔΟΝ θεωρεί ότι, τόσο οι Κύπριοι, όσο και οι ξένοι εργαζόμενοι είναι θύματα του ντόπιου και του πολυεθνικού κεφαλαίου και αντικείμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης από τα μεγάλα συμφέροντα. Η πολιτική της Ε.Ε. από τη μια εντείνει την καταστολή των μεταναστευτικών κυμάτων και από την άλλη τους αντιμετωπίζει ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Γι αυτό, η ΕΔΟΝ αγωνίζεται μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις ενάντια σε μέτρα όπως το Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Στην Κύπρο,  σε συνθήκες  οικονομικής κρίσης και  αυξανόμενης ανεργίας, δυστυχώς τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς τα οποία έχουν σχέση και με την εμφάνιση και ενεργοποίηση ακροδεξιών φασιστικών ομάδων αυξάνονται και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μας ανησυχούν όμως ιδιαίτερα, τα περιστατικά ρατσιστικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς  που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση και το χειρισμό τους από τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους θεσμούς.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε κάθε έκφραση ρατσισμού, εθνικισμού και σοβινισμού.  Εκφράζουμε παράλληλα την αποφασιστικότητα της Οργάνωσης, να συνεχίσει να αγωνίζεται με προσήλωση ενάντια σε τέτοια φαινόμενα αλλά και σε όσους οργανωμένα επιδιώκουν να τα καλλιεργήσουν. Μαζί με τη νεολαία θα συνεχίσουμε την πάλη για την επίτευξη του οράματος μας για μια ανθρώπινη κοινωνία, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης ανάμεσα σε πολλά άλλα και του φαινομένου του ρατσισμού και του φασισμού. 

Για την ΕΔΟΝ, κανένας μετανάστης δεν είναι εχθρός. Είναι σύμμαχος στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και παλεύουμε μαζί τους για το δικαίωμα στο αυτονόητο: στη ζωή, στη μόρφωση, στη δουλειά και στην αξιοπρέπεια.

Η συστράτευση και ο κοινός αγώνας Κυπρίων και ξένων εργαζομένων με γνώμονα το σεβασμό των εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και η συνεπής πάλη των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ρατσιστικές προσεγγίσεις που τη συνοδεύουν, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένος.

Ως ΕΔΟΝ, παλεύουμε για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων και του ρατσισμού, κύρια ανάμεσα στη νεολαία. Μέσα από τις εκστρατείες μας, στοχεύουμε στην καλλιέργεια πολυπολιτισμικής συνείδησης, συνείδησης αλληλεγγύης και νοοτροπίας σεβασμού της διαφορετικότητας.

Τέλος, καλούμε όλους τους νέους και τις νέες, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους νέους εργαζόμενους και τους ανέργους να συμμετάσχουν στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική κινητοποίηση.

Η  συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, από τις 11.00π.μ. – 1.00μ.μ. στον κυκλικό κόμβο του «ΟΧΙ» και θα ακολουθήσει πορεία στο τέρμα της Οδού Λήδρας. Η κινητοποίηση αυτή είναι μέρος των κινητοποιήσεων κατά του Ρατσισμού που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα σε όλες τις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα