Neolaia Cyprus

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Συνδετικός κρίκος της Ευρώπης

uni

Τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε άλλα πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, ενώ το όραμα διασύνδεσης ερευνητικού έργου και πρακτικής εφαρμογής, φαίνεται να γίνεται ήδη πράξη όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας (ΦΩΣ) του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το κομμάτι της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια, έχει φέρει στην Κύπρο περίπου 8 εκ. ευρώ από χρηματοδότηση, από ευρωπαϊκά κονδύλια και εταιρική χρηματοδότηση, ενώ εργοδοτεί περίπου 22 με 23 άτομα.
Ο κ. Γεωργίου, σε ερώτηση για την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε ο ίδιος εκ μέρους της Μονάδας με το Πανεπιστήμιο του Τέξας Α&Μ στη Ντόχα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στο Κατάρ συζητήθηκαν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι συνάδελφοι στο Κατάρ θέλουν να αναπτύξουν κάτι παρόμοιο με αυτό που έχουμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δηλαδή μια ερευνητική μονάδα για φωτοβολταϊκά, για ευφυή συστήματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται στα σκαριά και νέα συνάντηση στο Κατάρ, ενώ αναμένεται να έρθει και ομάδα από το Πανεπιστήμιο Α&Μ Τέξας του Κατάρ στην Κύπρο σε λίγες εβδομάδες «για να προχωρήσουμε το κομμάτι κυρίως των φωτοβολταϊκών και των έξυπνων δικτύων και λίγο το φυσικό αέριο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια διασύνδεση του ερευνητικού έργου που κάνει η μονάδα με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Γεωργίου είπε «βέβαια, εξηγώντας ότι «στην ερευνητική μονάδα έχουμε κάπου 40 διαφορετικές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών που ελέγχουμε». Πρόσθεσε ότι «έχουμε συμβόλαια με πάρα πολλές εταιρείες και ξένες και κυπριακές, για λογαριασμό των οποίων η μονάδα διενεργεί έρευνα και μελέτη των τεχνολογιών τους».
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τα κονδύλια που έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το κομμάτι της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια και έχει φέρει στην Κύπρο περίπου 8 εκ. ευρώ από χρηματοδότηση, από ευρωπαϊκά κονδύλια, ιδιωτικές εταιρείες και εταιρική χρηματοδότηση, ενώ εργοδοτεί περίπου 22 με 23 άτομα σε επίπεδο προδιδακτορικό, μεταδιδακτορικό, μάστερ, τεχνικών και ατόμων που διαχειρίζονται τα προγράμματα.
Ερωτηθείς πώς φαίνονται τα πράγματα σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς στα επόμενα χρόνια είπε ότι φαίνονται «πολύ ρόδινα, γιατί η ενέργεια είναι μια από τις προτεραιότητες και της Ευρώπης, αλλά και της Κύπρου για την έξυπνη εξειδίκευση». Αυτό, πρόσθεσε, «σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν πολλά κονδύλια για θέματα ενέργειας, γι αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε πολύ πλεονεκτική θέση για περαιτέρω άντληση κονδυλίων».
Εξήγησε περαιτέρω ότι η εργασία που γίνεται αφορά τα φωτοβολταϊκά, γενικότερα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα, τη διεσπαρμένη παραγωγή, ενώ προοπτικές υπάρχουν για έρευνα όσον αφορά και τα έξυπνα κτίρια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη σημαντικότητα του έργου που επιτελείται ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τη θέση ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική άντληση κονδυλίων και ευκαιρίες εργοδότησης για εξειδικευμένο προσωπικό μέσα από την έρευνα».
Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι «μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη». Πρέπει, είπε, όλοι μας να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει για παράδειγμα ο ήλιος. Πρόκειται, όπως εξήγησε «για μία πηγή ενέργειας πολύ πιο φτηνή από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, άρα ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες». Αυτή η χρήση, σημείωσε, «μπορεί να έχει και οικονομικά πλεονεκτήματα αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Γεωργίου, αυτή τη στιγμή λειτουργεί και ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο της μεταφοράς γνώσης από την Ευρώπη στην Ιορδανία.
Η μονάδα, ανέφερε, έχει αναλάβει το κομμάτι της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι πριν δύο μήνες πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου περίπου 10 καθηγητές από πέντε πανεπιστήμια στην Ιορδανία για να τύχουν εκπαίδευσης πάνω σε θέματα φωτοβολταϊκών.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί βοηθητικά για να μπορέσουν να αναπτύξουν το ανάλογο πρόγραμμα σπουδών τους στην Ιορδανία, είπε, προσθέτοντας ότι ακολουθεί νέα επίσκεψη το Μάιο.

Κληθείς να πει αν γίνεται αυτό και με άλλες χώρες της περιοχής ο κ. Γεωργίου είπε ότι η μονάδα μέχρι στιγμής συνεργάζεται με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Με την Αίγυπτο, το πρόγραμμα είχε να κάνει περισσότερο για έρευνα κατά την οποία έγινε σύγκριση των διαφορετικών φωτοβολταϊκών τεχνολογιών σε Κύπρο, Αίγυπτο και Γερμανία, διευκρίνισε.

«Φαίνεται ότι η Κύπρος έχει πλεονέκτημα σ’ αυτά τα θέματα», είπε, προσθέτοντας ότι είμαστε στην Ευρώπη, αλλά είμαστε και πολύ κοντά σ’ αυτές τις χώρες, κάτι που σημαίνει ότι τους ενδιαφέρει να έχουν επαφή και ευκαιρίες εκπαίδευσης από την Κύπρο».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ πιο συγκεκριμένα για τη συνεργασία που έχει αρχίσει με το Πανεπιστήμιο του Texas A&M στο Κατάρ, ο καθηγητής Χριστόφορος Χατζηκωστής, ο οποίος και έχει την άμεση ευθύνη για το εν λόγω πρόγραμμα, ανέφερε ότι έχει γίνει ένα καλό πρώτο βήμα μέσω του οποίου διανοίγονται και περαιτέρω μελλοντικές προοπτικές.
Το ποσό για την Κύπρο αντιστοιχεί σε 76.000 δολάρια το χρόνο, δηλαδή 228.000 δολάρια για τα τρία χρόνια διάρκειας του έργου. Ολόκληρο το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί συνεργασία μεταξύ των τριών πανεπιστημίων Κύπρου, Α&Μ Τέξας Κατάρ και Α&Μ Τέξας, είναι της τάξης του 1 εκ. δολαρίων, ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η χρηματοδότηση γίνεται από το Qatar Foundation, εξηγώντας ότι πρόκειται για το ανάλογο του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας στην Κύπρο.
Θεωρούμε ότι είναι ένα καλό πρώτο βήμα για συνεργασία τόσο με το Πανεπιστήμιο του Texas A&M στο Κατάρ και το Τέξας, αλλά και με το Κατάρ γενικότερα, ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηκωστής, το έργο έχει να κάνει κυρίως με τον έλεγχο συστημάτων μέσω δικτύων και μέσω τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν δίκτυα μεταφοράς, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, τα καινούρια έξυπνα συστήματα για την κατανομή ενέργειας και για τη χρήση ενέργειας.

Έδωσε το παράδειγμα των μελλοντικών έξυπνων συσκευών (πχ. πλυντηρίων) που θα μπορούν να επιλέγουν το χρόνο λειτουργίας τους ανάλογα με την ποσότητα ενέργειας στο δίκτυο.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αυτή τη στιγμή εργοδοτείται ένας ερευνητής, ενώ διαβλέπει πιθανότητα εργοδότησης ακόμη και δύο ή τριών επιστημόνων.
Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι με τη δυναμική που δημιουργήθηκε υπάρχει η ευκαιρία να γίνουν κι άλλες αιτήσεις για ερευνητικά έργα από το Qatar Foundation.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα