Neolaia Cyprus

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Νεάπολις

mexmetneapolis

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών Πάφου για επανένωση της Κύπρου, διοργάνωσαν στις 19 Φεβρουαρίου 2014 διάλεξη με θέμα: «Τα οφέλη από την επανένωση της Κύπρου».

Ομιλητής ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Τέως Ηγέτης Τουρκοκυπρίων. Στην εκδήλωση, που παρακολούθησαν πέραν των 300 ατόμων, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μιχαήλ Λεπτός, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και ο Κόκος Ιωάννου, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Πάφου για επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Λεπτός χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Ταλάτ στην Πάφο, ως μία δημιουργική πράξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα όσα ανέπτυξε στη διάλεξη θα αποτελέσουν μια θετική συμβολή για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί την κοινή μας πατρίδα για πολλές δεκαετίες. Ο κ. Λεπτός σημείωσε ακόμα ότι η ευρεία συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση αποδεικνύει το ενδιαφέρον για μια τέτοια ανταλλαγή απόψεων αλλά και ακόμη πιο σημαντικό, την επιθυμία για επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή, ενισχύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πανίκος Ευρυπίδου. Προηγήθηκε διάσκεψη Τύπου από τον κ. Ταλάτ.

Πιο κατάλληλες, χαρακτήρισε τις συνθήκες για λύση ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι πολιτική βούληση, γιατί υπάρχει πολλή εμπειρία συλλεγμένη. Eρωτηθεί αν οι κύριοι Αναστασιάδης και Έρογλου μπορούν να βρουν λύση στο Κυπριακό και γιατί δεν το κατάφεραν ο ίδιος και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, είπε πως ο ίδιος μαζί με τον κ Χριστόφια κατέληξαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο κ. Ντάουνερ είχε ετοιμάσει βάσει αυτού, είπε ο κ. Ταλάτ, ένα έγγραφο 27 σελίδων, συνεπώς πρόσθεσε, στη δική του “προεδρία” δεν προλάβαμε τη λύση λόγω έλλειψης χρόνου ουσιαστικά.

Παρατήρησε, επίσης, πως αν τώρα συνεχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν καταλήξει ο ίδιος και ο κ. Χριστόφιας, τότε πολύ γρήγορα και εύκολα θα μπορεί να υπάρξει διευθέτηση οριστική. Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε, ακόμα, σε δύο στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, λέγοντας πως το ένα αφορά το φυσικό αέριο, που επί δικής του περιόδου δεν υπήρχε, και το δεύτερο στοιχείο είναι η οικονομική κρίση που παλαιότερα “υπήρχε μόνο στο βορρά, και τώρα και στο νότο” στην Κύπρο.

Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε, παράλληλα πως η λύση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Ταλάτ είπε πως σε συνθήκες ειρήνης στην Κύπρο το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ ορθολογιστικά. Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας πως ο κ. Έρογλου είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πως ο τουρκοκυπριακός “λαός” θέλει τη λύση, οπότε είναι αναγκασμένος να υποκύψει στη θέληση του κόσμου και στη λαϊκή βούληση. Πρόσθεσε, επίσης, πως η προσωπική του τοποθέτηση πάνω στο θέμα, δεν έχει να διαδραματίσει κανένα απολύτως ρόλο.

Ερωτηθείς ποιο είναι το κλειδί όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και κατά πόσο αυτό βρίσκεται στα χέρια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο κ. Ταλάτ απήντησε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Οι ξένοι παράγοντες, όπως η Τουρκία και η Αμερική, μπορούν να διαδραματίσουν δύο ρόλους, είτε να ετοιμάσουν -όπως είπε- το έδαφος εποικοδομητικά, είτε να δουλέψουν καταστροφικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια πιστεύει ότι θα είναι τα πιο κρίσιμα θέματα στις συνομιλίες, ο κ. Ταλάτ είπε πως θα είναι το περιουσιακό. Εάν -είπε- οι συνομιλίες αρχίσουν από το σημείο που τις αφήσαμε, το πιο δύσκολο σημείο θα είναι το περιουσιακό. Σε περίπτωση, όμως, είπε, που μια από τις δύο πλευρές αρνηθεί τα προσυμφωνημένα και θελήσει επαναδιαπραγμάτευση, τότε υπάρχουν καυτά θέματα όπως είναι η κυριαρχία και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε ότι “αναγνωρίζω τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρέπει να γίνει γνωστό πως υπάρχουν και ευαισθησίες των Τ/κ σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων”. Οι Ε/κ, ανέφερε, βίωσαν το 1974 και ήταν μια τραυματική εμπειρία και οι Τ/κ το 1963 και επίσης ήταν για αυτούς μια τραυματική εμπειρία. Πρέπει, πρόσθεσε, να είμαστε ρεαλιστές, τονίζοντας ότι στο θέμα των εγγυήσεων έχουν δικαίωμα και οι ίδιοι οι εγγυητές να τοποθετηθούν. Η συνθήκη εγγυήσεων, συνέχισε, είναι μια συμφωνία η οποία είναι καταγραμμένη από τα ΗΕ. Είπε ακόμη πως η διεθνής νομιμότητα καταδεικνύει πως μπορούμε να αλλάξουμε διεθνείς συμβάσεις, δηλώνοντας πως σε κάποιο στάδιο των συνομιλιών θα φτάσουν και σε αυτό το σημείο.

Εκτίμησε, τέλος, πως η λύση είναι να πάρουμε μια προς μια την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και να δούμε ποιες από τις πιθανές θεραπείες, ανταλλαγή, αποζημίωση ή παράδοση, θα μπορούν να ισχύουν στην κάθε περίπτωση.

*Δελτίο Τύπου
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα