Neolaia Cyprus

Le Tour de Chypre: Στη βρύση…

Ανάσες δροσιάς στην Πέγεια! Ο μεγάλος Κύπριος ποιητάρης Θεόδουλος Καλλίνικος, ανάμεσα στα πολλά παραδοσιακά τραγούδια που μας χάρισε, έκανε γνωστή και την:

«βρύση των Πεγειώτισσων

εν με το σιεντρουβάνι

τζια πόσιει πόνο στην καρκιά

ας πάει να πιεί να γιάνει».

Αυτό το τετράστιχο ίσως είναι ότι πιο γνωστό έχει γραφτεί και τραγουδηθεί για την πανέμορφη περιοχή της επαρχίας Πάφου, την Πέγεια.

Μόνο 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Πάφου, και κοντά στην πανέμορφη χερσόνησο του Ακάμα κι αποτελεί σημείο προσέλευσης όχι μόνο ντόπιων αλλά και ξένων κατοίκων. Το γεγονός ότι το χωριό είναι ριζωμένο στις πλαγιές ενός βουνού και κτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, επιτρέπει την αξιοζήλευτη πανοραμική του θέα τόσο προς τα δυτικά παράλια του νησιού όσο και προς το κέντρο της Πάφου.

Προτείνω την Πέγεια να την επισκεφθείτε ερχόμενοι από την ορεινή επαρχία Πάφου κι όχι κατευθείαν από τον αυτοκινητόδρομο. Πρωτίστως λόγω θέας. Προσοχή μην πάρετε λάθος δρόμο όμως όπως πάθαμε εμείς λίγα χρόνια πριν.

Περνώντας από τον Κάθικα οδηγήστε όλο τον περιφερειακό δρόμο και θα την δείτε να «υποκλίνεται» στα πόδια σας. Ακόμα κι αν έχετε ξαναπάει θα σας μαγέψει η εκπληκτική θέα με τα βουνά να ερωτοτροπούν με τη θάλασσα, καθώς και το μέγεθος της κωμόπολης.

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δημιουργούν ένα ιδανικό ήπιο κλίμα στην περιοχή, δίνοντας της ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα.

Δίχως άλλο, η προσέλευση τουριστών, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Μεγάλη Βρετανία, έχει δώσει ώθηση στη δημιουργία πλήθους εστιατορίων, παραδοσιακών ταβερνών, κέντρων αναψυχής, ξενοδοχείων, τουριστικών συγκροτημάτων, επαύλεων κτλ που υπόσχονται στον επισκέπτη, ξένο αλλά και ντόπιο μια άνετη παραμονή στη σαγηνευτική περιοχή. Από την άλλη, η οικιστική ανάπτυξη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ενώ η τουριστική βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους με βασικό στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Πέγεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοσμοπολίτικη περιοχή καθώς οι κάτοικοι που δεν έχουν γεννηθεί στην Πέγεια υπερτερούν αυτών που είναι γεννημένοι στο δήμο. Αποκορύφωμα του συνονθυλεύματος του ξένου και του ντόπιου στοιχείου αποτελεί η συμμετοχή κοινοτικού μέλους στο δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από τις δημοτικές εκλογές του 2006.

Οι απόψεις για την προέλευση της ονομασίας της Πέγειας διίστανται. Ωστόσο, επικρατέστερη είναι αυτή του Νέαρχου Κληρίδη. Σύμφωνα με αυτήν το όνομα είναι ξενικό και φανερώνει ότι ο συνοικισμός κτίστηκε στα χρόνια των Ενετών, οι οποίοι έλεγαν το γειτονικό λιμανάκι Μπ(α)έγια και το εκεί μικρό ακρωτήρι, Κερατίδι, επειδή μοιάζει σαν κέρατο. Baia Cheratidi σημαίνει κόλπος του Κερατιδίου και από αυτό, πήρε το όνομα του ο συνοικισμός εκείνος. Μπ(α)έιγια λοιπόν στα ιταλικά σημαίνει κόλπος και από αυτή τη σημασία προήλθε η ονομασία της Πέγειας.

Το χωριό και γενικότερα η περιοχή της Πέγειας έχει μια μακραίωνη παράδοση. Αναμφίβολα, βρίθει από ιστορία καθώς βρίσκεται σε ένα από τους αρχαιότερους χώρους στην Κύπρο, την παλιά Ακαμαντίδα. Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι οι πρώτοι Αχαιοί που έφθασαν στην Κύπρο αποβιβάστηκαν στην περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων και νοτιότερα στην περιοχή της Λέμπας. Υπολογίζεται ότι τα δυτικά παράλια της περιοχής κατοικήθηκαν για πρώτη φορά κατά την χαλκολιθική περίοδο γύρω στο 4,000 π.Χ.

Τα πρώτα καράβια των Αχαιών αποίκων έφθασαν στην περιοχή της Μάας και ίδρυσαν μία από τις πρώτες αποικίες τους στο Παλαιόκαστρο. Στον ίδιο ακριβώς χώρο και ως ανάμνηση αυτού του γεγονότος ιδρύθηκε το πρώτο στην Κύπρο Μουσείο του Μυκηναϊκού Αποικισμού. Εύστοχα μπορεί να ειπωθεί πως ο χώρος αυτός είναι βαρυσήμαντος για την κυπριακή ιστορία καθώς εδώ άρχισε ο εξελληνισμός της Κύπρου.

Η Βρύση των Πεγειώτισσων είναι ένα αξιοθέατο που αποτελεί σημείο αναφοράς της Πέγειας. Η εν λόγω Βρύση κτίστηκε το 1907 , προφανώς στη θέση μιας παλαιότερης, από τον εργολάβο Αχιλλέα Κωνσταντίνου.

Τότε, η λειτουργία της υπήρξε πολυσήμαντη καθώς μέχρι το 1956 ήταν η κύρια πηγή πόσιμου νερού της κοινότητας. Η πηγή ήταν ζείδωρο νάμα για το χωριό καθώς βασανιζόταν από την ανελέητη ξηρασία που αρκετές χρονιές συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Κύπρο μέχρι σήμερα. Έτσι λοιπόν, ο οικισμός δημιουργήθηκε και μεγάλωσε γύρω από τη ζωογόνο Βρύση.

Η σημαντικότερη σε Πρωτοβυζαντινά κατάλοιπα περιοχή της Κύπρου βρίσκεται σε μαγευτική τοποθεσία στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, όπου τα Κωνσταντινοπολίτικα καράβια σταματούσαν για ανεφοδιασμό στο δρόμο τους για τη Βυζαντινή πρωτεύουσα.

Τρεις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές με ψηφιδωτά δάπεδα κι άλλα σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα έχουν μέχρι σήμερα έρθει στο φως, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Φαίνεται ότι υπήρχε εκεί κάποια μικρή πόλη, άγνωστο ποια, που είχε γνωρίσει ακμή κατά τα Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά και Πρωτοβυζαντινά χρόνια.

Απέναντι από το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, θα δείτε ένα μικρό νησί.

Την Γερόνησο, ιερό νησί του Απόλλωνα. Το καλοκαίρι εκεί θα δείτε πολύ κόσμο, τουρίστες και ντόπιους οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να φωτογραφηθούν και να φωτογραφήσουν ένα από τα πιο ξακουστά τοπία της Κύπρου κυρίως κατά της ώρες του ηλιοβασιλέματος.

Μια βόλτα να κάνετε στα ολίγον κιτς souvenir shops των Κυπριακών πόλεων, το ηλιοβασίλεμα της Γερονήσου βασιλεύει στα καρτ-ποστάλ.

Στην Πέγεια βρίσκονται δύο πάρκα, το Πάρκο των Πουλιών και το Πάρκο των Ερπετών. Το Πάρκο των Πουλιών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μικρός ζωολογικός κήπος αφού εκτός από πουλιά φιλοξενεί και άλλα ζώα όπως λιονταράκια, γαζέλες, καμηλοπαρδάλεις, ιγκουάνα κ.α.

Σπάνιο είδος με λιονταράκια στο Πάρκο στην Πέγεια

Σε αυτό υπάρχει και αμφιθέατρο χωρητικότητας 350 ατόμων όπου γίνονται ενημερωτικά σεμινάρια, προβάλλονται ενημερωτικά ντοκιμαντέρ και γίνονται επιδείξεις παπαγάλων. Στο Πάρκο Ερπετών, βλέπετε πολλά και διαφορετικά είδη ερπετών από την Κύπρο και τον κόσμο σε ειδικά κλειστά κι ακίνδυνα περιφραγμένα πεδία.

Διότι όσο κι αν μας προκαλούν φόβο τα ερπετά, είναι άξια θαυμασμού λόγω της αρχαιότητας της επίγειας παραμονής τους. Τώρα τα Πάρκα έχουν ενοποιηθεί κάτω από τ’όνομα του Pafos Zoo.

Και τελειώνω το μικρό μας οδοιπορικό, με την κορωνίδα της περιοχής, τον λατρεμένο μου και πανέμορφο Κόλπο των Κοραλλίων. Η παραλία αυτή θεωρείται ως η καλύτερη της επαρχίας Πάφου (μην πείτε για το Blue Lagoon στον Ακάμα, διότι ΔΕΝ είναι παραλία παιδιά!). Η τοποθέτηση της στο συγκεκριμένο κόλπο επιφέρει αρκετά θετικά. Η θάλασσα είναι πάντα ήρεμη κι αυτό επιτρέπει την ασφαλή κι ακίνδυνη κολύμβηση. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που 2000, κατά μέσο όρο, λουόμενοι, ντόπιοι και ξένοι επιλέγουν την παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η παραλία των Κοραλλίων, έχει βραβευθεί με το «όσκαρ παραλίας», την Γαλάζια σημαία δηλαδή, τουλάχιστον εννιά φορές, που σημαίνει πως η ασφάλεια, η καθαριότητα, η καθαρότητα των νερών κλπ. είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Διαθέτει ταβέρνες, μπαράκια κι άλλα κέντρα αναψυχής, καθώς και ξενοδοχεία τα οποία κτίστηκαν με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Και τώρα που γράφω, βρέχει αλλά και τι δεν θα δινα να πήγαινα μια βόλτα στην όμορφη Πέγεια και να ρίξω και μια βουτιά στην παραλία.

Υπομονή!

*mensguide.com

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα