Neolaia Cyprus

9 + 1 τρόποι για να διατηρήσετε την υπομονή σας!

ypomoni

Σίγουρα είναι πολλές οι φορές που το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και χάνοντας την υπομονή σας ξεσπάτε, λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που την επόμενη ημέρα μετανιώνετε. Δεν έχει σημασία όμως αν αυτό σας συμβαίνει συχνά στο εργασιακό σας περιβάλλον, στο σπίτι σας, στις συναναστροφές σας, στις δημόσιες υπηρεσίες κ.ο.κ. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας ως ένα βαθμό, έτσι ώστε να αποφύγετε να βγείτε από τα ρούχα σας και να κάνετε κακό στην υγεία σας.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε κι εσείς στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω δέκα συμβουλές που θα σας παραθέσω και θα δείτε ότι η ηρεμία και η υπομονή θα πάρουν μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή σας.

1. Κρατήστε σημειώσεις

Μια απλή στρατηγική που είναι ωστόσο εξαιρετικά βοηθητική. Με το να σημειώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο μας βολεύει σε ένα φύλλο χαρτί αυτά που μας νευριάζουν κάθε φορά και μας κάνουν να χάνουμε την υπομονή μας, όταν δούμε το φύλλο μετά από μία εβδομάδα, θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με λογική και καθαρό μυαλό την κατάσταση μας, κατανοώντας πόσο συχνά «το χάνουμε», έτσι ώστε να πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να λάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε την ισχύουσα κατάσταση.

2. Βρείτε την αιτία

Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποια πράγματα μας εκνευρίζουν περισσότερο από κάποια άλλα. Αν εντοπίσουμε την αιτία, τότε μπορούμε να επικεντρωθούμε στο πώς να διορθώσουμε το πρόβλημα που μας προκαλεί την ένταση.

3. Πάρτε βαθιές ανάσες

Το έχετε ακούσει πολλές φορές, και δεν καταλαβαίνετε που χρησιμεύει αλλά, έχω να σας πω ότι είναι πραγματικά σωτήριο. Για παράδειγμα, εκεί που νιώθετε ότι θα ξεσπάσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Μετά άλλη μία και συνεχίστε μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμοι. Ο εγκέφαλος θα οξυγονωθεί καλύτερα, και θα φύγει η θολούρα της στιγμής και η ταραχή.

4. Μετρήστε ως το 10

Πρόκειται για ένα τρικ ανάλογο με τις ανάσες. Μόλις νιώσετε την ψυχραιμία σας να σας εγκαταλείπει, πατήστε «στοπ» και ξεκινήστε να μετράτε από μέσα σας, αργά, ως το 10. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις τελειώσετε, το αρχικό αρνητικό συναίσθημα θα έχει ξεφτίσει. Αν όχι πάλι, τότε συνεχίστε με ανάσες. Τι στο καλό; Κάποια στιγμή θα ηρεμήσετε!

5. Μην βιάζεστε

Μην προσπαθήσετε να διορθώσετε όλες τις αιτίες μονομιάς. Ξεκινήστε με ένα πράγμα τη φορά και δουλέψτε πάνω στο πώς θα ελέγξετε τον εαυτό σας όσον αφορά αυτό το συγκεκριμένο. Αν τα καταφέρετε με αυτό, τότε θα μπορέσετε να συνεχίσετε και με τα υπόλοιπα. Βάλτε μία τάξη και ακολουθήστε μία σειρά, για να βγείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την περίεργη αυτή φάση.

6. Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό

Μερικές φορές χάνουμε την υπομονή μας αδικαιολόγητα και για πράγματα που δεν θα έχουν καμία σημασία για εμάς την επόμενη μέρα. Πάνω στην ένταση, όμως, το ξεχνάμε. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε σωστή ιεράρχηση μέσα μας, έτσι ώστε να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να χάνει την ψυχραιμία του για ασήμαντα γεγονότα.

7. Φανταστείτε την ιδανική αντίδραση

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όταν είστε ήρεμοι και χαλαροί. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση που σας εκνευρίζει και σκεφτείτε ποια θα θέλατε να είναι η αντίδρασή σας. Αν τη διατηρήσετε στο μυαλό σας, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ανάλογη κατάσταση, θα αντιδράσετε έτσι όπως είχατε φανταστεί και θα αποφύγετε τα χειρότερα. Με άλλα λόγια, δεν θα αντιδράσετε ενστικτωδώς και ακαριαία, αλλά θα έχετε προμελετήσει αυτή σας την αντίδραση, για να μετριάσετε στο μέγιστο το ξέσπασμα.

8. Εκτονωθείτε

Σε μερικούς κάνει καλό η άσκηση, σε άλλους ο χορός, σε άλλους η δυνατή μουσική κ.ο.κ. Βρείτε τι είναι αυτό που σας βοηθάει να εκτονωθείτε και φροντίστε να το κάνετε συχνά. Έτσι θα είστε απαλλαγμένοι από εντάσεις και δεν θα «αρπάζεστε» το ίδιο εύκολα.

9. Δοκιμάστε το διαλογισμό

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται αστείο, αλλά θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα σημείο ηρεμίας μέσα σας και να καταφεύγετε σε αυτό, κάθε φορά που το χρειάζεστε. Ακόμη, θα μάθετε να δίνετε περισσότερη σημασία στο παρόν, αντί να βασανίζεστε με παρελθοντικές καταστάσεις ή να αγχώνεστε με το μέλλον δημιουργώντας μέσα σας εντάσεις.

10. Κάντε εξάσκηση

Κάθε φορά που η υπομονή σας «χτυπάει» κόκκινο από ‘δω και πέρα, δείτε το σαν μια ευκαιρία να εξασκηθείτε σε κάποια από τις παραπάνω συμβουλές. Όσο περισσότερο το προσπαθείτε, τόσο γρηγορότερα θα δείτε αποτελέσματα.Το μυστικό είναι να κατανοήσουμε ότι η υπομονή δεν είναι κάτι που μπορούμε να κατακτήσουμε από τη μία μέρα στην άλλη, αν δεν είμαστε από τη φύση μας υπομονετικοί άνθρωποι. Όταν όμως πρωταρχικό συναίσθημα μέσα μας είναι η αγάπη και όχι ο θυμός, η αντιπάθεια, το μίσος και η ζήλια θα μάθουμε να αντιδρούμε σταδιακά πιο ήπια και να εκνευριζόμαστε ολοένα και λιγότερο. Αγαπήστε επομένως περισσότερο και αφεθείτε στον παρορμητισμό της ζωής, έχοντας καλή διάθεση και όρεξη!

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα