Neolaia Cyprus

Money Maker: 483 εκατομμύρια!

xasapis

Το μυαλό, το ταλέντο και το χρήμα του Ντέμη Χασάπη.

Αν και Κύπριος, εμείς δεν τον ξέραμε μέχρι πρόσφατα. Βλέπετε όταν κάποιος δεν συμμετάσχει σε τριτοκλασάτα σόου και εξωπραγματικές, κακοπαιγμένες και κακογραμμένες τηλεοπτικές σειρές, εμείς δεν του δίνουμε καμία σημασία. Τον μάθαμε πριν κάποιες μέρες από τα διάφορα μπλογκοΜΜΕ, όταν η προγραμματιστική εταιρεία του, DeepMind Technologies εξαγοράστηκε από τον γίγαντα με τ΄όνομα Google, έναντι του αστρονομικού ποσού των 483 εκατομμυρίων ευρώ (400 εκατομμύρια στερλίνες).

Οι τεχνολογικοί κύκλοι μιλάνε για ένα μεγάλο μυαλό και ταλέντα στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης και των νευροεπιστημών. Πως τα κατάφερε όμως ο 37χρονος Ντέμης;

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1976 στο Λονδίνο, από Κύπριους γονείς. Ο μικρός Ντέμης ήταν παιδί θαύμα στο σκάκι και μέχρι τα 13 του ήταν ο δεύτερος καλύτερος μικρός σκακιστής στον κόσμο, μετά την Judit Polgar. Μόλις τελείωσε το λύκειο, ο Ντέμης Χασάπης (γνωστός στο εξωτερικό ως Demis Hassabis) ξεκίνησε την καριέρα του στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Bullfrog Productions.

Σχεδίασε το πρώτο επίπεδο του Syndicate και στα 17 του, ήταν κύριος προγραμματιστής και σχεδιαστής στο κλασικό πια, ThemePark.

To ThemePark, διάσημο παιχνίδι προσομοίωσης (simulation), πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, κέρδισε ένα Golden Joystick Award (κάτι σαν τις Χρυσές Σφαίρες, αλλά για computer games) κι ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά σχεδιασμού παιχνιδιών simulation. Μετά ο Χασάπης πήγε για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (συγκεκριμένα στο Queen’s College) όπου και σπούδασε Computer Science Tripos (ένα παρακλάδι της Πληροφορικής, που προσφέρεται μόνο στο Cambridge).

Το 1997 αποφοίτησε και ξεκίνησε το Διδακτορικό του στην Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου. Όταν έγινε Ντόκτορ το 2009, ο Χασάπης συνέχισε την έρευνα του στην τεχνητή νοημοσύνη και τις νευροεπιστήμες σαν ειδικός επιστήμονας/ερευνητής στο Gatsby Neuroscience Unit του UCL, καθώς και σαν επιστημονικός επισκέπτης σε κορυφαία Πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ.

Παράλληλα με τις σπουδές του, το παιδί-θαύμα, ίδρυσε το 1998 τα Elixir Studios, μια ανεξάρτητη εταιρεία σχεδιασμού παιχνιδιών, με βάση το Λονδίνο. Η Εlixir είχε 60 υπαλλήλους και είχε υπογράψει συνεργασίες με την Vivendi Universal και την Microsoft και ήταν ο αποκλειστικός σχεδιαστής του Republic: TheRevolution (το οποίο ήταν υποψήφιο για BAFTA) και το EvilGenius.

Το Republic: TheRevolution είχε λάβει σχετικά καλές κριτικές (62/100 στο Metacritic) και το EvilGenius έλαβε 77/100.Τον Απρίλιο του 2005, η Elixir έκλεισε και τα δικαιώματα των παιχνιδιών πωλήθηκαν σε μεγαλύτερες σχεδιαστικές πλατφόρμες.

Ο Χασάπης αποφάσισε ν’ασχοληθεί περισσότερο με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις. Δουλεύοντας κυρίως στα πεδία της αυτοβιογραφικής μνήμης και της αμνησίας συνέγραψε κάποια πολύ σημαντικά άρθρα. Βασισμένος σε δικές του ερευνητικές διαπιστώσεις, ο Χασάπης κατάφερε ν’ αναπτύξει θεωρίες για την προσωρινή μνήμη (episodic memory) και την δημιουργία σκηνών (scene construction).

Σύμφωνα με τις έρευνές του, οι ασθενείς με ζημιά στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου (η αιτία της αμνησίας), δεν μπορούν να φανταστούν τους εαυτούς τους να ζουν κάτι καινούριο. Το παραπάνω, δημιουργεί έναν σύνδεσμο μεταξύ της δημιουργίας της φαντασίας και της επαναφοράς της προσωρινής μνήμης. Βασίζοντας αυτά τα στοιχεία και κάνοντας ακόμα μια έρευνα fMRI, o Χασάπης ανέπτυξε τις ιδέες του σχετικά με την λειτουργία της προσωρινής μνήμης για την ταυτοποίηση εικόνων με μία online διαχείριση μια περίπλοκης και κατανοητής σκηνής: μια βασική διαδικασία που συνδέει την επαναφορά της μνήμης και της φαντασίας. Το έργο του αυτό καλύφθηκε ιδιαίτερα από τα Βρετανικά ΜΜΕ και κατεγράφη από το περιοδικό Science στις Τop 10 ανακαλύψεις του 2005 (ήταν το νούμερο 9) σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

To 2003 o Χασάπης κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα παιχνιδιών για πέμπτη φορά (γνωστό σαν Pentamind) στην Mind Sports Olympiad (Oλυμπιάδα Πνευματικών Αθλημάτων).

Μέχρι τότε θεωρείτο ο καλύτερος παίχτης παιχνιδιών υψηλής διανόησης παγκοσμίως. Είναι άριστος παίχτης σε πολλά δύσκολα επιτραπέζια παιχνίδια όπως το σκάκι, το Diplomacy, το Shogi (Ιαπωνικό σκάκι ή Παιχνίδι των Στρατηγών) και το πόκερ.

Το 2009 ο Ντέμης Χασάπης εξελέγχθηκε σαν Fellow της Βασιλικής Ένωσης των Τεχνών (RSA-Royal Society of Arts) για τον σχεδιασμό των ηλεκτρονικών παιχνιδιών του.

Το 2011, ο Χασάπης άφησε για λίγο την ακαδημαϊκή του καριέρα και συνίνδρυσε την DeepMind Technologies, μαζί με τους Μουσταφά Σουλεϊμάν και Σέιν Λέγκ.

Η DeepMind. Μεγάλοι επιχειρηματικοί οίκοι όπως η Ηorizons Ventures και η Founders Fund επένδυσαν στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ή καλύτερα artificial intelligence, διότι θεωρείτο σαν start-up company (για όσους δεν γνωρίζουν την business jargon, μια εταιρεία σε πειραματικό στάδιο που ψάχνει επενδυτές και επέκταση των λειτουργιών της).

Ο Εσθονός προγραμματιστής, Jaan Tallinn, ένας από τους «πατέρες» του Skype, ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές και σύμβουλος επιχειρήσεων του Χασάπη και της παρέας της DeepMind. H DeepMind συνδυάζει τις καλύτερες τεχνικές της μηχανικής μάθησης (machine learning-κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης που αφορά αλγορίθμους και μεθόδους που επιτρέπουν στους υπολογιστές να «μαθαίνουν») και την νευροεπιστήμη για να δημιουργήσει γενικής χρήσης διδακτικούς αλγορίθμους. Οι πρώτες τους εμπορικές εφαρμογές ήταν στα simulations, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) και στα video games.

Στις 27 Ιανουαρίου 2014, η Google εξαγόρασε την DeepMind έναντι του ποσού των 483 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την Βρετανική Guardian, ο Αμερικάνικος διαδικτυακός και ηλεκτρονικός κολοσσός, η εξαγορά της εταιρείας του Ντέμη Χασάπη πρόκειται για την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή προσθήκη στην Google. Κι ο λόγος, πέρα από το τεράστιο μυαλό και την φήμη του Ντέμη, η DeepMind δημιούργησε ένα σύστημα computer που μπορεί να καταλάβει και να παίξει ένα παιχνίδι στο αγαπημένο μας, Atari, κοιτώντας απλά την οθόνη όπως θα έκανε κι ένας άνθρωπος.

Η Google θέλει αυτή την τεχνολογία γιατί θέλει να αναπτύξει επίγνωση περιεχομένου (content awareness) που θα επιτρέπει στους χρήστες να μιλούν στον υπολογιστή τους, όπως θα έκαναν σε κάποιον άνθρωπο. Το Ιnformation.com ανέφερε πως ο Χασάπης βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά της DeepMind με την Facebook οι οποίες έληξαν άδοξα. Επιπρόσθετα, δημοσιεύματα της Guardian και του Reuters ανέφεραν πως το ποσό εξαγοράς ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο στερλίνες, αν και η Google δεν προέβη σε καμιά επίσημη ανακοίνωση.

Ο Ντέμης Χασάπης στα 37 του ξεπερνά τον εαυτό του και πολύ πιθανόν θα συνεχίσει να μας απασχολεί και για τα επόμενα χρόνια. Σ’ερώτηση της London Evening Standard, αν θα μετακομίσει στην Αμερική, ο ίδιος το αρνείται και επιμένει να ζει στο Βόρειο Λονδίνο (όσοι πήγατε θα ξέρετε ότι είναι μια μικρογραφία της Κύπρου) μαζί με την σύζυγο του και τους δυο τους γιους.

Κι αν και δεν τα καταλαβαίνουμε ιδιαίτερα όλα αυτά τα τρελά επιστημονικά, του αξίζει ο σεβασμός μας κι ένα τεράστιο μπράβο!

 *mensguide.com.cy

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα