Neolaia Cyprus

Παν. Κύπρου: Στηρίζει τους φοιτητές με αναπηρίες, απαντώντας στα πυρά του Θεμιστοκλέους

panepistimio

Ενεργή η στήριξη που παρέχει σε υποψήφιους και φοιτητές με αναπηρίες το Παν. Κύπρου.

Θυμηθείτε εδώ ότι πριν λίγες μέρες το μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Ανδρέας Θεμιστοκλέους κατάγγειλε δημόσια το Παν. Κύπρου και την Ιατρική Σχολή,αφού ανέφερε ότι φοιτητές που έχουν επιτυχεί στις εξετάσεις αποκλείονται, αφού είναι άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής, αναπηρίας κ.α.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί ενεργή και ουσιαστική τη στήριξη που παρέχει σε υποψήφιους και φοιτητές του με αναπηρίες και διευκρινίζει ότι τα κριτήρια, τα οποία έχει υιοθετήσει, για τη διαδικασία εισδοχής στην Ιατρική Σχολή συνάδουν απόλυτα με τη διεθνή πρακτική, που ισχύει σε ιατρικές σχολές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τον Καναδά.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν τη διαδικασία εισδοχής στην Ιατρική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι όσον αφορά υποψήφιους με σοβαρή αναπηρία η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται σε ατομική βάση, με γνώμονα τις ιδιάζουσες περιστάσεις που τη διέπουν.

«Εάν κάποιος υποψήφιος παρουσιάζει σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον ασθενή, η περίπτωσή του θα παραπέμπεται σε Ιατροσυμβούλιο. Το εν λόγω Σώμα θα εξετάζει αρμοδίως και ενδελεχώς την περίπτωση, αφού λάβει υπόψη τους περιορισμούς που, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί η συγκεκριμένη αναπηρία και θα αποφαίνεται, μεταξύ άλλων, ως προς το κατά πόσο εν λόγω υποψήφιος, θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του«, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Βασίλης Ζέρρης ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως η υπομονή, το θάρρος και η τιτάνια ψυχική δύναμη που έχουν είναι ακριβώς οι αξίες αυτές που πρεσβεύει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόσθεσε πως «το Ιατροσυμβούλιο, το οποίο αποτελείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες εκτός Πανεπιστημίου, θα καλείται να εξετάσει εάν η αναπηρία ενός υποψηφίου εμπίπτει στις κατηγορίες αυτές οι οποίες, σε λειτουργικό επίπεδο, δεν θα του επέτρεπαν να ολοκληρώσει τη φοίτησή του σε μία Ιατρική Σχολή».

«Αυτή είναι η διεθνής πρακτική, η οποία εφαρμόζεται με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς», συμπλήρωσε.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξηγεί ακόμα πως οι εν λόγω κανόνες εισδοχής έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ιατρικής Σχολής, σε συνεργασία με τους Εξωτερικούς της Συμβούλους, λαμβάνοντας υπόψη, όπως προαναφέρθηκε, τη διεθνή πρακτική που ισχύει στις Ιατρικές Σχολές, καθώς επίσης και την ηθική υποχρέωση για την προστασία του δικαιώματος της ασφάλειας του ασθενούς.

Επιπλέον, αναφέρει πως έχει λάβει σοβαρά υπόψη και έχει υιοθετήσει τις απόψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, κλινικούς και μη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ελλάδα.
Το Συμβούλιο της Ιατρικής Σχολής, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενέκρινε ομόφωνα τους Κανόνες Σπουδών τους οποίους και υπέβαλε για έγκριση αρχικά στην Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών και στη συνέχεια στη Σύγκλητο. Και τα δύο αυτά Σώματα ενέκριναν ομόφωνα τους Κανόνες Σπουδών, τους οποίους και παρέπεμψαν στην αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου για έλεγχο τυχόν νομικών προβλημάτων και προς επικύρωση.

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο και στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, σημειώνοντας ότι θα προσκαλέσει τις επηρεαζόμενες ομάδες που εξέφρασαν προβληματισμούς, για να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους και να τις ενημερώσει, μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου, σχετικά με τις διαδικασίες πρόσβασης στην Ιατρική Σχολή.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα