Neolaia Cyprus

Σχέσεις από απόσταση: Και τώρα που είστε μακριά, τι γίνεται;

sxesicouple

Δεν είναι λίγες οι φορές στην καθημερινότητά μας, που η ζωή επιβάλλει δύο άτομα που αγαπιούνται και είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους, να βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον για διάφορους και ποικίλους λόγους. Μπορεί για παράδειγμα οι σπουδές να απομακρύνουν ένα ζευγάρι, ή ο στρατός, τη θητεία στον οποίο όλοι οι άντρες υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν, ή ακόμη και μία δουλειά που αναγκάζει ένα από τα δύο μέλη του ζεύγους να λείπει συχνά σε ταξίδια, και πάει λέγοντας… Τι κάνουμε όμως σε μία ανάλογη περίπτωση για να κρατήσουμε τη σχέση μας και να σώσουμε όλα εκείνα που περάσαμε μαζί, αλλά και όσα ονειρευτήκαμε να κάνουμε; Αν και φαίνεται αδύνατη η σύλληψη, πόσο μάλλον η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, έχω να σας πω ότι μπορεί να είναι δύσκολη, με εμπόδια να ξεφυτρώνουν από το πουθενά, αλλά κατορθώνεται…

Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθεί μια σχέση εξ αποστάσεως, είναι να αποβάλλει το ζευγάρι εξ αρχής οποιαδήποτε αρνητική αντίληψη, και απόψεις του τύπου “γενικά δεν λειτουργεί μια τέτοια σχέση”, ή “θα δείξει”. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να μπεις σε μια τέτοια σχέση, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις όσες θυσίες χρειαστούν, και διατηρείς την πίστη σου ότι αυτή μπορεί να διατηρηθεί και να αντέξει. Και αυτό φυσικά συνεπάγεται και την αδιαφορία σας απέναντι στις φαρμακόγλωσσες, που σίγουρα θα φροντίσουν να πουν την γνώμη τους. Μην τους ακούτε και προσπεράστε όλα εκείνα τα λόγια που μόνο αρνητικές εντυπώσεις μπορούν να προκαλέσουν και να σας βλάψουν. Ακόμη, ποτέ δεν μπαίνεις σε μία τέτοια σχέση με τη λογική του “θα δούμε”. Όσοι είπαν ότι θα δουν, τελικά δεν είδαν τίποτα, και να μην περιμένουν να δουν κιόλας! Ναι μεν υπάρχει η ανασφάλεια και η αμφιβολία, αλλά δεν πρέπει να βάζουμε άμυνες στον εαυτό μας και να δίνουμε αρνητικές διαστάσεις στα όσα συμβαίνουν.

Από την άλλη πλευρά, όσο καιρό βρίσκεστε μακριά ο ένας από τον άλλον, μπορείτε με διάφορους τρόπους να έρχεστε καθημερινά σε επικοινωνία, για να μπορέσετε να διαφυλάξετε το πάθος σας, έως ότου ξαναείστε μαζί. Για παράδειγμα, μπορείτε να επικοινωνείτε με κάθε τρόπο (τηλέφωνο, e-mail, web camera κ.α), να μοιράζεστε τα νέα και τις εμπειρίες σας, να κάνετε όμορφες συζητήσεις, να γελάτε μαζί ή να ανταλλάσετε συμβουλές. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα είστε κοντά έστω και νοητά, και θα αισθάνεστε καλύτερα. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι κάθε τρόπος επικοινωνίας έχει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Μπορεί δηλαδή ο γραπτός λόγος να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, ή στο τηλέφωνο μπορεί να μας ακουστεί “κάπως”, ή ακόμη χειρότερα να μη το σηκώσει. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φτιάχνετε σενάρια με το μυαλό σας, και να οργιάζει η φαντασία σας. Είναι άνθρωπος, όπως και εσείς και ίσως κάτι του/της έτυχε. Συζητείστε το μαζί με ήπιο και προσεχτικό τόνο, για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις και τσακωμούς.

Μπορείτε μάλιστα να κάνετε διάφορα πράγματα μαζί. Σας φαίνεται λίγο περίεργο; Λέγοντας να κάνετε πράγματα μαζί, εννοώ ότι μπορείτε να επιδιώξετε να έχετε κοινά ενδιαφέροντα, παρά την απόσταση που σας χωρίζει. Και εξηγούμαι: μπορείτε να δείτε την ίδια ταινία, ή να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο, να φτιάξετε το ίδιο φαγητό, ακόμη και να κοιτάτε τα αστέρια τη στιγμή που μιλάτε τηλεφωνικώς, ο καθένας από την δική του πλευρά του ουρανού. Επίσης, εκεί που μιλάτε, κανονίστε πότε, που και πως θα είναι η επόμενη συνάντησή σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον από το να κανονίσετε πότε θα ξαναβρεθείτε. Η αναμονή αυτού του πράγματος θα σας δώσει κάτι να περιμένετε, και θα σας γεμίσει ενθουσιασμό και ελπίδα. Προσοχή όμως με τα σχέδια που κάνετε, γιατί ο Θεός γελάει!

Ονειρευτείτε, αλλά μην προγραμματίζετε κάτι αυστηρά, με περιορισμούς και ακρίβειες. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ακριβώς πρέπει… Ακόμη, το να έχεις μια σχέση από απόσταση σημαίνει ότι δίνεις και μια πραγματική μάχη με το ελεγκτικό και “παρανοϊκό” κομμάτι του εαυτού σου. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον απόλυτα αν θέλετε αυτή η σχέση να πετύχει. Καθένας μπαίνει σε μια σχέση, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, με ελεύθερη βούληση και συγκατάθεση. Από τη στιγμή που ενδιαφέρεστε πραγματικά και οι δύο, θα είστε σε αυτή τη σχέση και θα τιμήσετε αυτήν την επιλογή σας και πιστέψτε με η απόσταση δεν θα παίξει κανέναν ρόλο. Εξάλλου, αν κάποιος αποφασίσει ότι ο άλλος δεν του κάνει ή ότι βρήκε κάτι καλύτερο για εκείνον, η σχέση τελειώνει είτε μένετε 300 χιλιόμετρα μακριά, είτε μοιράζεστε το ίδιο μαξιλάρι. Και ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν τα ζευγάρια, είναι όταν “μπλέκουν” σε μία σχέση από απόσταση φροντίζοντας να έχουν έναν “αντικαταστάτη”, μια “καβάτζα” θα λέγαμε απλά, όσο ο άλλος δεν είναι “σωματικά” παρών. Αυτό όμως είναι μέγα λάθος!!! Βάζοντας κάποιον τρίτο στη ζωή σας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη απόσταση στη σχέση, θέτοντάς τη σε κίνδυνο και ρισκάροντας να χάσετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφωνία που αρχικά κάνατε.

Είναι απαραίτητο ακόμη να θυμάστε ότι οι καυγάδες και οι διαφωνίες είναι μέρος οποιασδήποτε καλής σχέσης, όπου ο καθένας διαπραγματεύεται τα “θέλω” στη ζωή του με έναν άλλον άνθρωπο. Μην αφήνετε όμως τα παράπονά σας να συσσωρεύονται, για να τα συζητήσετε όταν βρεθείτε από κοντά. Κάτι τέτοιο θα δηλητηριάσει το παρόν και θα καταστρέψει τις πολύτιμες στιγμές που με τόση λαχτάρα έχετε σχεδιάσει να περάσετε μαζί. Μιλήστε πρώτα και μην φοβάστε. Σας επέλεξε γι’ αυτό που είστε και τον επιλέξατε.

Επιπρόσθετα, να είστε πάντα θετικοί και αισιόδοξοι, και να μην επικεντρώνεστε στις αρνητικές διαστάσεις της σχέσης σας. Τον να είστε μακριά από το ταίρι σας έχει κι άλλες “ενδιαφέρουσες” πτυχές. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά όλον αυτό τον “ελεύθερο” προσωπικό χρόνο που έχετε, επενδύοντάς τον σε δικά σας ενδιαφέροντα ή σε επαγγελματικές σας επιδιώξεις.

Προτού όμως κάνετε όλα αυτά, θέστε βασικά ερωτήματα από την αρχή για να διασφαλίσετε τυχόν παρανοήσεις, αλλά και τις παραμέτρους της σχέσης σας. Με άλλα λόγια να προσδιορίσετε επακριβώς τη φύση της σχέσης σας… Παραδείγματος χάρη, αν αυτή η σχέση θα είναι αποκλειστική (δεν πηγαίνουμε με άλλους) ή αν θα την ονοματίσετε ως “σοβαρή” ή “ελεύθερη” ή “βγαίνουμε” κλπ.

Από την αρχή δηλαδή θα πρέπει να θέσετε τα όριά σας, το πως βλέπετε αυτή τη σχέση και τι περιμένετε από αυτή, και φροντίστε να το κάνει με σαφήνεια και η άλλη πλευρά. Μη νομίζετε ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σαν… παρακαλετό. Αντιθέτως, είναι ένας έγκαιρος προσδιορισμός του τι θέλετε και τι χρειάζεστε γιατί, όπως είπαμε, αυτή η σχέση δεν διατηρείται αν και οι δύο δεν είναι κάθετοι σε αυτό που ξεκινούν και επιλέγουν. Να αντιμετωπίσετε λοιπόν με σοβαρότητα και ωριμότητα την όλη κατάσταση, να αισθάνεστε ασφαλείς και ευτυχείς και να το μεταδίδετε! Και να θυμάστε να μη δείτε ποτέ την σχέση από απόσταση, σαν ευκαιριακή σχέση…

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα