Neolaia Cyprus

Τα μουσικά ταλέντα της Κύπρου δίνουν συναυλία το Σάββατο

microphone2

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα δώσουν συναυλία το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τα έσοδά της θα δοθούν στο Συμβούλιο Ευημερίας Ασθενών του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», που στηρίζει οικονομικά οικογένειες άρρωστων παιδιών, που χρειάζονται στήριξη για μακροχρόνιες και πολυδάπανες θεραπείες.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων – Εργαστήρι Εγχόρδων, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ως το πρώτο στάδιο για την εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη νεαρών μουσικών ταλέντων της Κύπρου και για την ανάπτυξη του πολιτισμού γενικότερα.

Οι εμφανίσεις του Εργαστηρίου στα επτά χρόνια της λειτουργίας του έχουν καταπλήξει το κοινό με το υψηλό επίπεδό τους, ενώ στα πλαίσια του Εργαστηρίου δημιουργήθηκε και η ομάδα «Cyprus Young Strings Soloists» στην οποία συμμετέχουν εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά και η οποία έχει ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση, με τις εμφανίσεις της σε μεγάλες πρωτεύουσες όπως η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, η Μόσχα, η Ρώμη και το Βατικανό.

To Πρόγραμμα λειτουργεί υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του καθηγητή Ματθαίου Καριόλου ο οποίος διδάσκει σε Μουσικό Πανεπιστήμιο στην Αυστρία. Ο κ. Καριόλου έχει μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία βιολιού σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας και χρησιμοποιεί τη δική του προσωπική μέθοδο διδασκαλίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και μεγαλεπήβολο σχέδιο για την ανάπτυξη του πολιτισμού γενικότερα και την παροχή ευκαιριών στα νεαρά ταλαντούχα παιδιά της Κύπρου, ειδικότερα, να ενασχοληθούν με κάτι τόσο υγιές και ευγενές όπως είναι η μουσική.

Η κ. Στυλιανού δήλωσε ότι η συναυλία του Εργαστηρίου Εγχόρδων – Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων διεξάγεται στη μνήμη του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη.

«Η τάξη του Βιολιού», είπε η κ. Στυλιανού, «είναι το πρώτο μέρος που λειτούργησε στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου και πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν οι τάξεις της Βιόλας, Βιολοντσέλου και Κοντραμπάσου κάτω από την εποπτεία πανεπιστημιακών διεθνούς φήμης και εμβέλειας».

Σε ό,τι αφορά τις εμφανίσεις του Εργαστηρίου Εγχόρδων, είπε πως η ομάδα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, έχει εμφανισθεί τόσο στην Κύπρο, όσο και σε μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού, σε γνωστές αίθουσες συναυλιών, με μεγάλο ακροατήριο και με τις εμφανίσεις τους, τα παιδιά της ομάδας κέρδισαν τα ευνοϊκά σχόλια του κοινού και της κριτικής, καθώς και προσωπικοτήτων της μουσικής.

Ανέφερε πως τον Οκτώβριο του 2010 εμφανίστηκαν στο Βασιλικό Κονσερβατόριο Βρυξελλών σε συναυλία για τα 50 έτη της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι νεαροί μουσικοί έτυχαν της παρατεταμένων επευφημιών ενός όρθιου, ενθουσιώδους ακροατηρίου», είπε η κ. Στυλιανού, προσθέτοντας πως «η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου».

Επίσης, σημείωσε πως το Νοέμβριο του 2010 εμφανίσθηκαν στο διάσημο μέγαρο συναυλιών Musikverein στη Βιέννη και η συναυλία εντάχθηκε στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών για τα 50 έτη της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Αυστρίας Χάιντζ Φίσερ και του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Επιπλέον, είπε πως τον Ιούνιο του 2012 οι Cyprus Young Strings Soloists προσκλήθηκαν από το διάσημο Ίδρυμα Spivakov στη Μόσχα να λάβουν μέρος στο φημισμένο διεθνές Φεστιβάλ Moscow meets friends», σημειώνοντας πως «η ομάδα είχε την τιμή να κλείσει τον κύκλο συναυλιών του Φεστιβάλ».

Συνέχισε λέγοντας ότι «τον Οκτώβριο του 2012, είχαν την τιμή να δώσουν συναυλίες στο Βατικανό και στο Κυρηνάλειο Προεδρικό Μέγαρο στη Ρώμη, με την παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ματθαίος Καριόλου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα αγκαλιάσει αυτό το πρόγραμμα παρόλη την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

«Η οικονομική κρίση δεν είναι λόγος για να καταστραφεί το μέλλον ενός τόπου. Και στη Γερμανία το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο δεν υπήρχε τίποτε και στην Αυστρία είχαν καταστραφεί τα πάντα, αλλά το πρώτο πράγμα που έκαναν οι άνθρωποι ήταν να κάνουν την όπερα τους και να διεξάγουν συναυλίες, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν το μέλλον του. Και το δημιούργησαν και όλοι τους θαυμάζουν», είπε.

Διαβεβαίωσε πως μέσα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα προσπαθήσει να καταστήσει την Κύπρο στα ίδια επίπεδα, σημειώνοντας πως στην Κύπρο έγινα βήματα τα οποία ούτε και ο ίδιος πίστευε.

Καταληκτικά ανέφερε πως στην Κύπρο υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά, εκ των οποίων κάποια από αυτά πλησιάζουν ένα ιδιοφυές επίπεδο και εύκολα μπορούν να συγκριθούν με τους πιο μεγάλους σολίστ παγκόσμια.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα