Neolaia Cyprus

Ανασκόπηση 2013: Το «κούρεμα» που αναστάτωσε ολόκληρο τον κόσμο

Για 10 ημέρες η Κύπρος αποτέλεσε το 2013 τον ομφαλό της γης. Δυστυχώς για μια απόφαση που ίσως καθορίσει το μέλλον σε όλες τις οικονομίες.

Εννιά μήνες μετά την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων, ακόμη συζητάμε αν το ήξερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ή αν το ήξερε ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Εμμέσως και οι δύο αποδέχονται ότι γνώριζαν ότι υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι. Και οι δύο συμφωνούν ότι ποτέ δεν περίμεναν να τεθεί εκβιαστικά και να αναγκαστεί η Κύπρος να το αποδεχθεί.

Η Κύπρος λοιπόν έγινε το πειραματόζωο της Ευρώπης. με μια μοναδική στα χρονικά απόφαση που ουσιαστικά γκρέμιζε το τραπεζικό της σύστημα. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στην τελική απόφαση της 24ης Μαρτίου έγιναν πολλά. Υπήρξε μια πρώτη απόφαση για κούρεμα που για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά «πείραζε» τις καταθέσεις ακόμη και αυτές που ήταν κάτω από το μαξιλάρι των €100000. Μια απόφαση που μάλλον την επόμενη ημέρα οι ηγέτες ττου Ευρώπης την έβλεπαν με προβληματισμό.

Η Κύπρος είπε ΟΧΙ στο πρώτο κούρεμα τελικώς. Ουσιαστικά αν το δούμε σήμερα πιο ήρεμα, δεν έσωσε η απόφαση εκείνη την χώρα καθώς δεν υπήρχε στο τραπέζι κάποιο άλλο σχέδιο διάσωσης. Αντίθετα έσωσε την υστεροφημία της Ευρωζώνης και του Ευρώ.

Το 24Η σας παρουσιάζει με εικόνα τα κομβικά γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν από τις 15 μαρτίου μέχρι τις 25 Μαρτίου. Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο πρώτο έδωσε όλες τις δραματικές εξελίξεις.

Στις 15 Μαρτίου το βράδυ ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την πολιτική απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί για την Κύπρο και το πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες ένταση, αποφασίστηκε κούρεμα καταθέσεων 6,5% μέχρι τις €100.000 και 9,5% για τις καταθέσεις από τις €100.000 και άνω σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Στις 4:20 τα ξημερώματα το 24H, με ενημέρωση λεπτό προς λεπτό  έδωσε την είδηση που άλλαζε την οικονομική κατάσταση στην χώρα. Τα ξημερώματα ο Υπουργός Οικονομικών ακιι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δικαιολογούσαν την απόφαση.


Δηλώσεις Μ. Σαρρή από 24hcomcy

Την ίδια ώρα Πρόεδρος του Eurogroup και ΔΝΤ εμφανιζόταν ικανοποιημένοι με την απόφαση.


Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων από 24hcomcy

Το πρωινό του Σαββάτου 16 Μαρτίου ήταν πολύ διαφορετικό. Οι πολίτες πήγαιναν στα ΑΤΜ για να δουν τα χρήματα που είχαν μέσα στους λογαριασμούς τους.


Mε εκσκαφέα πήγε στην ΣΠΕ Κυπερούντας από 24hcomcy

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέστεψε στην Κύπρο αργά το απόγευμα της 16ης Μαρτίου και αμέσως συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο και Σύσκεψη Αρχηγών για να ενημερώσει για τις εξελίξεις. Την νύχτα της Κυριακής 17 Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος τους λόγους όπου δέχθηκε το κούρεμα.

Η αναστάτωση που υπήρξε ήταν πολύ μεγάλη. Οι τράπεζες έκλεισαν ουσιαστικά επ` αόριστον μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα περνούσε η απόφαση από την Βουλή.  Την Τρίτη 19 Μαρτίου το βράδυ η Κυπριακή Βουλή, με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές, απέρριπτε την απόφαση για κούρεμα των κιαταθέσεων.

Από εκείνη την στιγμή, όλος ο πλανήτης είχε στραμμένα τα βλέμματα του στην Κύπρο καθώς κανείς δεν ήξερε πια τι θα ακολουθούσε.Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ εμφανίστηκε απογοητευμένος.


Δηλώσεις προέδρου Eurogroup από 24hcomcy

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί για την Μόσχα, σε μια προσπάθεια η Κύπρος να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με διαφορετικό τρόπο ώστε να σωθεί η Λαική Τράπεζα.

Η Μόσχα ωστόσο ήταν δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Ζοσέ Μπαρόσο.


Δηλώσεις Μεντβέντεφ-Μπαρόζο από 24hcomcy

Ο κ. Σαρρής όμως επέστρεψε από την Μόσχα με άδεια χέρια.

Έξω από την Βουλή οι πολίτες, κυίιως εργαζόμενοι της Λαικής Τράπεζας διαμαρτήρωνταν σχεδόν καθιημερινά και φώναζαν «κάτω τα χέρια από την Λαική»


Διαδήλωση έξω από τη βουλή από 24hcomcy

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία αναζητούσε σχέδια Β ή Γ ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη πιο οδυνηρή απόφαση.


Αβέρωφ Νεοφύτου 22032013 από 24hcomcy

Στις 24 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαπραγματεύεται ο ίδιος της τελική απόφαση. Στην Κύπρο την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν Συμβούλιο Αρχηγών στο Προεδρικό το οποίο ενημερωνόταν για τις εξελίξεις.


Δηλώσεις Ομήρου από 24hcomcy

Το Eurogroup περίμενε επί ώρες μέχρι να ολοκληρωθούνξ οι πολιτικές συζητήσεις

Τελικώς η οδυνηρή απόφαση για κλείσιμο της λαικής και μετατροπή της σε «καλή» και «κακή». παράλληκα κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου από 37,5% μέχρι 60%. Την νύχτα της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε στον λαό τους λόγους που δέχθηκε την απόφαση.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα