Neolaia Cyprus

Κανείς δεν λέει σ’αγαπώ.

kanis_denl

Και έρχεται η στιγμή που κλείνετε δύο χρόνια μαζί και ελπίζεις να ξεστομίσει, έστω και εκ παραδρομής, δύο τόσο μικρές και συνάμα τόσο μεγάλες ως προς το νόημα λέξεις: Σ’αγαπώ. Και φυσικά δεν ειπώθηκαν και έχεις βάσιμες υποψίες ότι ίσως δεν ειπωθούν ποτέ. Γιατί όμως και εσύ δεν κάνεις την αρχή; Γιατί δεν παίρνεις την τύχη στα χέρια σου και να διεκδικήσεις αυτό που διακαώς επιζητάς εδώ και τόσο καιρό; Τι είναι αυτό που κωλύει και τους δύο από το να εκφράσετε τα συναισθήματά σας; Ακόμη λοιπόν και σε αυτό το ασαφές και τόσο απρόσιτο ερώτημα, που βασανίζει τις ερωτευμένες ανθρώπινες ψυχές εδώ και αιώνες τώρα, υπάρχει απάντηση και μάλιστα πολλή λογική.

Σ’αυτές τις δύο τόσο απλές και συνηθισμένες λέξεις, που τόσο επιτυχημένα ερμήνευσε και ο Μ.Ρακιτζής, κάτι αχνοφαίνεται στο νοηματικό τους βάθος, που μάλλον τρομοκρατεί, και κακώς θα λέγαμε, τόσο τον αντρικό, όσο και τον γυναικείο πληθυσμό : η δέσμευση. Αυτή η λέξη έχει στοιχειώσει τα όνειρα πολλών, οι οποίοι δεν θέλουν να βάλουν όρια δεσμά στην προσωπική τους ζωή και θέλουν να ζήσουν μοιραία, ελεύθεροι και ωραίοι, μακριά από τυχόν υποχρεώσεις και προϋποθέσεις. Και οδηγούμαστε σ’αυτή την στάση εξαιτίας μιας σύγχυσης του μυαλού, η οποία διατυπώνει απόψεις που λένε ότι μια έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος προϋποθέτει και μία δέσμευση. Συνεπάγεται με άλλα λόγια την καταδίκη και των δύο, και περισσότερο μάλιστα αυτού που πιστεύει ότι δεν ανήκει σε κανέναν και ότι ως κύριος του εαυτού του πορεύεται στον δρόμο της ζωής.

Εκτός όμως από τον φόβο της δέσμευσης, που αποτρέπει πολλούς από το να εκφράσουν την αγάπη τους, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας, εξ’ίσου σημαντικός, ίσως και σπουδαιότερος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον ανθρώπινο εγωισμό, που καταστρέφει, με σχετική ευκολία θα μπορούσαμε να πούμε, χρόνιες σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει και αυτό που λέει ο σοφός λαός : ” κανείς δεν ρίχνει την μύτη του “. Με άλλα λόγια, η υπερηφάνεια μας είναι αυτή που μας αποτρέπει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Φοβούμενοι μάλιστα μήπως δεν βρούμε ανταπόκριση στον ψυχισμό του άλλου, προτιμούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, παρά να εκφραστούμε ελεύθερα και να διεκδικήσουμε. Αγαπάμε δηλαδή την σιγουριά και φοβόμαστε να ρισκάρουμε και να ρίξουμε ζαριά στην παρτίδα του έρωτα. Η απόρριψη, η απογοήτευση, ο τοίχος που μπορεί να βρούμε μπροστά μας, δένει κόμπο την γλώσσα και σφίγγει τα χείλη, σε μία προσπάθεια αποφυγής των χειρότερων. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς όμως, πως ίσως κατ’αυτόν τον τρόπο αντί να αποφεύγουμε τα χειρότερα, εμποδίζουμε τα καλύτερα από το να εισέλθουν στην καθημερινότητά μας; Μήπως η στάση μας αυτή είναι η πηγή δυστυχίας και των δύο;

Η ύπαρξη της αγάπης, καλοί μου φίλοι, και η έκφρασή της, ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα της ζωής. Η εκδήλωσή της δεν έχει κανένα τίμημα, και θα πρέπει να εξαλείψουμε ενδεχόμενους φανταστικούς φόβους. Ίσα ίσα, που θα πρέπει να πεισμώσουμε και με θάρρος να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά νιώθει η ψυχή μας. Και για ακόμη μία φορά θα επισημάνουμε πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να την αναλώνουμε σε αμφιβολίες και προβληματισμούς. Εξάλλου, αν δεν δοκιμάσουμε κάτι, δεν μπορούμε να διατυπώσουμε σωστή άποψη γι’αυτό. Και αν την εκφράσετε την αγάπη σας και δεν βρείτε την επιθυμητή ανταπόκριση από το άτομο στο οποίο απευθύνεστε, μη το πάρετε κατάκαρδα και μη στεναχωρηθείτε! Αντιθέτως να χαρείτε, γιατί τότε θα αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις του ατόμου που στέκεται απέναντί σας, θα αποκρυπτογραφήσετε την μέχρι τώρα στάση του, και θα μπορέσετε, με ανοιχτά πλέον τα μάτια, να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και να συνεχίσετε τη ζωή σας. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από κάτι τέτοιο, όντας ικανοί να αποκωδικοποιείτε από εδώ και στο εξής τα μηνύματα που σας στέλνει ο/η σύντροφός σας.

Σε περίπτωση πάλι που τα λόγια σας βρουν ανταπόκριση, γιατί δεν πρέπει να αποκλείουμε και τα θετικά ενδεχόμενα, δεν έχετε παρά να βιώσετε τον έρωτα στο έπακρο και να απομυζήσετε όλες τις προσφορές που απλόχερα αυτός μας παρέχει. Μην χάνετε λοιπόν χρόνο και αξιοποιήστε δεόντως τις εκάστοτε αναδυόμενες ευκαιρίες, γιατί και αυτές δεν θα είναι για πάντα. Αγαπήστε και αγαπηθείτε, και όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται…

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα