Neolaia Cyprus

»Πετσόκοψαν» τον προϋπολογισμό εν μέσω λαϊκισμού

vouli

Βέβαια, αν και αυτά δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών, εγκρίθηκε χθες ο προϋπολογισμός για το 2014.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις ομιλίες τους οι μεν βουλευτές τους ΔΗΣΥ υπερτόνισαν την αναγκαιότητα ψήφισης του προϋπολογισμού, ενώ οι δε βουλευτές του ΑΚΕΛ, ακολούθησαν το δρόμο της αποποίησης των ευθυνών της κυβέρνησης Χριστόφια. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και αναφορά της βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά η οποία ανέφερε πως «Είμαστε περήφανοι για την προηγούμενη πενταετία». Από την άλλη, ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, αφού εξήρε το έργο του τέως προέδρους της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, έκανε αναφορές στα λάθη του Δημήτρη Χριστόφια και του Νίκου Αναστασιάδη, πιστώνοντας παράλληλα το δεύτερο με χρόνο.

Ο προϋπολογισμός 

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 30 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ ενώ τον καταψήφισαν 20 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, τους οικολόγους και τη συμμαχία πολιτών. Αποχή τήρησαν οι 4 βουλευτές της ΕΔΕΚ. Παρά τις μεγάλες περικοπές δαπανών, με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε αναμένεται ότι η Κύπρος θα έχει έλλειμμα κοντά στο 8% το 2014, το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές) για τις οποίες ζητείται έγκριση πληρωμής (μη περιλαμβανομένων των δαπανών που βαρύνουν το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) ύψους €5.180.741.287 (αρχικός προϋπολογισμός χωρίς τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στο μεταξύ από το Υπουργείο Οικονομικών) και παρουσιάζει μείωση δαπανών της τάξης του 10% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2013 (μη περιλαμβανομένων των συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2013). Τα συνολικά έσοδα για το 2014 προϋπολογίζονται σε €5.638,5 εκατ. (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών).

Οι συνολικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 (περιλαμβανομένου και των δαπανών που βαρύνουν απευθείας το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας όπως και των αποπληρωμών δανείων, οι οποίες δεν χρήζουν έγκρισης από τη Βουλή), προϋπολογίζονται σε €7.740.111.506 (προϋπολογισθείσες) έναντι €9.513.379.645 (προϋπολογισθείσες) για το 2013. Για το 2015 οι συνολικές δαπάνες προϋπολογίζονται σε €8.029.447.000 και για το 2016 σε €7.224.139.000.

Εξήντα εννέα τροπολογίες

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ψηφίστηκαν δεκάδες τροπολογίες και απορρίφθηκαν πολλές άλλες από το σύνολο των 69 που κατατέθηκαν.

Σημαντικότερη τροπολογία που ψηφίστηκε και μάλιστα ομόφωνα προνοεί περικοπή €24,5 εκ. ή 7% των λειτουργικών δαπανών καθώς και η τροπολογία με την οποία δεσμεύεται το κονδύλι ύψους €952 χιλ. που αφορά στη μισθοδοσία των ειδικών συνεργατών και ειδικών βοηθών του προέδρου της δημοκρατίας. Τη συγκεκριμένη τροπολογία απέρριψε ο ΔΗΣΥ.

Είπαν όχι στις λιμουζίνες

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία, κατά πλειοψηφία σταυρώθηκαν δύο κονδύλια ύψους €2,2 εκ. που αφορούν την αγορά νέων οχημάτων για τους κρατικούς αξιωματούχους και για την αγορά οχημάτων στη δημόσια υπηρεσία. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία διαφώνησε το ΑΚΕΛ.

Σταυρώθηκαν επίσης τα κονδύλια ύψους €3 εκ. για επιχορήγηση πολιτιστικών φορέων και ατόμων για πολιτιστικές δραστηριότητες, το κονδύλι για την αγορά σταθερών και κινητών μηχανημάτων καθώς και κονδύλι ύψους €1,3 εκ. που αφορά αναπτυξιακά έργα και προγράμματα από όλα σχεδόν τα υπουργεία.

Δεσμεύθηκε και αποκόπηκε κατά 15% από το κονδύλι ύψους €21 εκ. που αφορά στην εκπαίδευση προσωπικού, συμμετοχής σε συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα. Δεσμεύτηκε επίσης το κονδύλι €10 που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το άρθρο ενοίκιο αντί κατάσχεση ύψους €10 και κονδύλι €200 χιλ. για άλλες δαπάνες του υπουργείου εσωτερικών. Ομόφωνα δεσμεύθηκε κονδύλι €5 εκ. για χορηγία σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς σε σχέση με τη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών του Συμβουλίου Αμπελοοινικών προϊόντων, του οργανισμού κυπριακής γαλακτοκομικής βιομηχανίας και του κυπριακού οργανισμού τυποποίησης.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι τροπολογίες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ με τις οποίες μειώνεται κατά 20% η αντιμισθία προέδρου και μελών του ΚΥΣΑΤΣ, του Συμβουλίου Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης Πιστοποίησης Kλάδων Σπουδών και της επιτροπής αξιολόγησης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ομόφωνα αποφασίστηκε και δέσμευση κονδυλιού €700 χιλ. που αφορά στην ανέγερση νέων κτηρίων στο εξωτερικό όπως είναι η πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, η συντήρηση των γραφείων της πρεσβείας της Καμπέρας, το ακίνητο Κορωναίου καθώς και συντηρήσεις κτηρίων της κυπριακής δημοκρατίας στο εξωτερικό. Καθώς και τα κονδύλια για αγορά υπηρεσιών, σύμβαση υπηρεσιών, ενοίκια και για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες καθώς και το κονδύλι €105 χιλ. που αφορά έκτακτες ανάγκες από τον προϋπολογισμό υπουργείου Εργασίας.

Δεσμεύθηκαν τα κονδύλια για αγορά εξοπλισμού και φιλοξενίας και κονδύλι ύψους €1,5 εκ. για διάφορες συνεισφορές εσωτερικών. Ομόφωνα δεσμεύθηκε το κονδύλι για διορισμούς από το υπουργείο Εσωτερικών πέραν των €6 χιλ και κονδύλι €40 χιλ. που αφορά μεταθέσεις λειτουργών από και προς στο εξωτερικό.

Η βουλή ομόφωνα έβαλε φρένο στη δυνατότητα των εργαζομένων στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου τα έσοδα των οποίων προέρχονται 50% από κρατική χορηγία, για να αγοράζουν όχημα με άτοκο δάνειο.

Ψηφίστηκε και σταύρωμα των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της προεδρίας και του προεδρικού μεγάρου και κονδύλι €300 χιλ. για κονδύλια του υπουργού Εσωτερικών για κοινωνικές παροχές καθώς και κονδύλι για άλλα φιλοδωρήματα και πληρωμές κατά χάριν που έχει σχέση με κονδύλια που είναι στη διάθεση του διευθυντή των πολιτιστικών υπηρεσιών.

Κατά πλειοψηφία σταυρώθηκε ποσό €40,8 εκ. για την αγορά ύδατος καθώς και κονδυλίου για συντήρηση και αναπαλαίωση κυβερνητικών κατοικιών στο Τρόοδος.

Σταυρός μπήκε και στο κονδύλι ύψους €5 χιλ. για αγορά υπηρεσιών ιατρών, σε κονδύλι €830 χιλ. που προορίζεται να καλύψει το νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας.

Εκτεθειμένοι οι Οικολόγοι

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα άφησαν εκτεθειμένους τους οικολόγους απορρίπτοντας σειρά τροπολογιών για μείωση επιδομάτων υψηλόμισθων ανάμεσα τους και τα οδοιπορικά των βουλευτών. Από το σύνολο των τροπολογιών που κατατέθηκαν από το Βουλευτή του κόμματος Γιώργο Περδίκη, εγκρίθηκαν ήταν η κατάργηση της πρόνοιας από τον προϋπολογισμό σύμφωνα με την οποία απαιτείτο η μείωση κατά 25% του αριθμού των ωρομίσθιων καθώς και το κονδύλι που αφορά σταύρωμα της έκδοσης ημερολογίων και καρτών. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση, ήταν το γεγονός πως στις περισσότερες τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους Οικολόγους, συμφωνούσαν ο Γιώργος Κουτσού, Ζαχαρίας Κουλίας και σε λιγότερες ο Δημήτρης Συλλούρης.

Καταψηφίστηκε επίσης και η τροπολογία της συμμαχίας των πολιτών που προέβλεπε μείωση κατά 50% κρατικής χορηγίας ύψους €6,8 εκ. που δίνεται στα κόμματα.

Κυβερνητικές τροπολογίες

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε εκτάκτως άλλες 4 τροπολογίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας πέραν των 16 που είχε θέσει ήδη με την παράκληση όπως εξετασθούν αυθημερόν, προκειμένου να ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014. Οι τέσσερις τροπολογίες της Κυβέρνησης οι οποίες μάλιστα έγιναν και αιτία διενέξεων στην Ολομέλεια αφορούν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επιδομάτων βάρδιας, αύξηση του αριθμού των ωρομίσθιων κατά 301 πρόσωπα, πρόσθετες πιστώσεις ύψους €170 χιλιάδων για τη συντήρηση και βελτίωση του κτηρίου της Βουλής καθώς και για την αγορά εκτυπωτών και φορητών υπολογιστών για τους βουλευτές. Επιπλέον άλλη τροπολογία σχετίζεται με νέα πρόνοια για πιστώσεις €25 χιλιάδων για χορηγία σε οργανώσεις σε σχέση με την προστασία και ευημερία των ζώων.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα