Neolaia Cyprus

Ο «Αριστοτέλης» στα σχολεία – Tablet αγόρασες;

cytatabletαρισ

Η υπογραφή του Υπουργού Παιδείας για να μεταφερθούν τα μαθητικά βιβλία σε ταμπλέτα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Της Μαρίας Χριστοδούλου
Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όπως έχει ήδη τονίσει πάρα πολλές φορές ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος.

Από τη μία βλέπουμε την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες κι από την άλλη οι προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για εκσυγχρονισμό «επιβάλλεται» να περάσουν από Συμπληγάδες.
Ερωτηθείς η κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα αποτελέσματατα της έρευνας για την αξιολόγηση των μαθητών (PISA), δήλωσε στο 24Η πως «τα δεδομένα της έρευνας είναι πλούσια και βρίσκονται υπο επεξεργασία. Στην παρούσα φάση γίνεται αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων, προβληματιζόμαστε και παίρνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Σύντομα θα γίνει ένα εργαστήρι για να συζητήσουμε όλοι οι φορείς για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας», συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας να έχουν «αποσιωποιηθεί», ένα άλλο «hot» θέμα όμως βρίσκει το Υπουργείο Παιδείας για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο.

Ο λόγος για την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης» που έχει προκαλέσει σάλο ανά το παγκύπριο. Ο Υπουργός Παιδείας υπέγραψε συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία SQUARELAB και Ν.Δ.Δ Ειδικές Εκδόσεις για να διατίθεται στα σχολεία η ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης» σε συνεργασία με τη CYTA.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι μαθητές και οι καθηγητές είναι να αγοράσουν ένα tablet και μια ψηφιακή κάρτα από τα Cytashop η οποία κοστίζει 20 ευρώ για μαθητές και 10 ευρώ για καθηγητές….και μετά σου λένε δημόσια δωρεάν παιδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ψηφιακής βιβλιοθήκης, ο «Αριστοτέλης» φιλοξενεί εκπαιδευτικά βιβλία Δημοτικής, Μέσης και Ανώτερης εκπαίδευσης των δημόσιων εκπαιδευτηρίων της Κύπρου.

Δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και σε συνεργασία το Υπουργείο Παιδείας, έχει ως στόχο «να δώσει στους Κύπριους μαθητές εργαλεία μάθησης τα οποία θα τους προσφέρουν τα εφόδια να γίνουν πρωταγωνιστές στο νέο ψηφιακό περιβάλλον γνώσης που δημιουργείται».

Η απόφαση του Υπουργού να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή βιβλιοθήκη, έφερε αντιδράσεις.

Το 24H επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κύριο Θέμη Πολυβίου, για να μας εξηγήσει γιατί η ΟΕΛΜΕΚ αντιδρά στο νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

«Ναι μεν, είναι ένα σύγχρονο εργαλείο για μαθητές, αλλά μας προβληματίζει το γεγονός ότι θα δημιουργήσει μαθητές δύο ταχυτήτων», δήλωσε ο κ. Πολυβίου.

Τι εννοεί ακριβώς με αυτό; Ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα άπορα παιδιά στα σχολεία , πως είναι δυνατόν όλοι οι μαθητές να πάνε να αγοράσουν tablet;

«Το Υπουργείο πρέπει να πληρώσει το σχετικό κονδύλι αγοράς tablet για όλους τους μαθητές κι όχι οι ίδιοι οι μαθητές», συμπλήρωσε.

Ακόμη, μας διαβεβαίωσε πως έχει σταλθεί ήδη επιστολή στα σχολεία να μη διαπραγματευτούν με την ιδιωτική εταιρεία μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε επικοινωνία του 24Η με τον Λειτουργό Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας,Γιώργο Οικονομίδη, ενημερωθήκαμε πως ο Υπουργός θα ανακοινώσει τη θέση του Υπουργείου με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο ο κ. Κενεβέζος, θα κληθεί να απαντήσει και σε μια σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν και από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Ορισμένες ερωτήσεις είναι οι εξής:
1. Για τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος απαιτείται ειδικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός (tablet) για το κάθε μαθητή. Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να υιοθετήσει καθολικά την υπηρεσία «Αριστοτέλης» στη δημόσια εκπαίδευση (Δημοτική και Μέση);
2. Εάν αυτή είναι η πρόθεση, θα αναλάβει το ΥΠΠ το κόστος της εφαρμογής της ή θα ζητηθεί από τους γονείς να επιβαρυνθούν με την αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών (tablets);
3. Τί θα συμβεί, στις πλείστες περιπτώσεις, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης οι γονείς δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν; Το ΥΠΠ, αντιλαμβάνομαι έχει ήδη διαφοροποιήσει τη χορηγία για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή στους μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου η οποία περιορίστηκε σε λήπτες δημοσίου βοηθήματος.
4. Παρά το γεγονός, ότι πρόκειται για εργαλείο εκσυγχρονισμού, η διάθεσή του μόνο σε οικονομικά εύπορους μαθητές, που αποτελούν την μεγάλη μειονότητα σήμερα στα σχολεία μας, δεν θα προκαλέσει διακρίσεις και μαθητές δύο ταχυτήτων;
5. Το προϊόν αυτό, με έγκριση του ΥΠΠ, μπορεί να προωθείται από τις ιδιωτικές εταιρείες, που το δημιούργησαν, στα δημόσια σχολεία. Ποιά μορφή θα λάβει αυτή η προώθηση σε σχέση με τους μαθητές αφού δεν συνηθίζεται ένα εμπορικό προϊόν να διαφημίζεται σε μαθητές εντός των σχολείων;
6. Στην επιστολή του Υπουργού Παιδείας καταγράφεται, ότι τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στην ιδιοκτησία του ΥΠΠ με αποδοχή από την εταιρεία. Παρακαλούμε, όπως διευκρινίσετε τί ακριβώς εννοείτε με αυτό.
Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία, την απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Κενεβέζου, ευχόμενοι ο εκσυγχρονισμός της παιδείας μας να μην σημαίνει ταυτόχρονα και στιγματισμό των μαθητών.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα